Antisemitisme laat z'n lelijke gezicht zien in Brussel

Geen categoriemei 25 2014, 11:30
Drie doden bij het Joods Museum. Een drama.
Om tien voor vier op zaterdagmiddag reed een zwarte Audi voor bij het Joods Museum te Brussel. Erin twee passagiers. Eén man bleef in de auto zitten, terwijl een tweede uitstapte en schoten loste op de stoep. Daarna verdween de schutter het museum in, schoot daar opnieuw in het wilde weg, stapte weer in de Audi en reed weg. Een bloedbad achterlatend.
Alhoewel van de daders nog steeds ieder spoor ontbreekt - ondanks het feit dat ze hun aanslag in het hart van een hoofdstad pleegden en er talloze getuigen zijn - lijkt het erop dat West-Europa voor het eerst in lange tijd weer te maken heeft gekregen met een moordaanslag met antisemitisch motief. Dat twee van de drie slachtoffers een Israëlisch echtpaar betreft, bevestigt die verdenking. Hoe dan ook: deze ontzettende hufters lopen gewoon nog vrij rond. En ondanks dat deze kerels een zeer lange celstraf verdienen, zijn deze idioten
De aanslag deed mij terugdenken aan de moord op Pim Fortuyn. Ondanks dat uiteindelijk Volkert van der Graaf de onverlaat was die de trekker overhaalde, waren er velen die hebben geholpen de weg te bereiden naar deze gruweldaad. De moordenaar is de uiteindelijke dader, maar het legertje dat zich enkele maanden inzette om Fortuyn te ontmenselijken en - in zijn eigen woorden - hem te demoniseren, is minstens zo moreel laakbaar.
En precies zo is het ook met deze aanslag op het gebouw waar Joods erfgoed gehuisvest is. Al enige tijd is antisemitisme een fenomeen in opkomst, en wordt het haten van Joden aan allerlei kanten gefaciliteerd en aangemoedigd. Toen enige maanden geleden Nederland geschokt werd door een tv-uitzending van 'Onbevoegd gezag' waarin doodgewone tieners ineens beweerden dat Hitler bewondering verdient voor de Holocaust, luidden enkele Joodse organisaties de noodklok. Het oproer in Nederland was na klein tijdje weer voorbij, want ach. Niemand is iets aangedaan; het was alleen maar even een idiote uitspraak. Laat maar gaan.
Maar gisteren bleek dus: dit zijn niet zomaar wat debiele meningen. Dit gedachtengoed zet uiteindelijk aan tot daden zoals die gistermiddag verricht weden in Brussel. Het is heel erg triest om te zien dat 69 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog dit gedeelte van het nazi-gedachtengoed weer zo'n enorme en gewelddadige renaissance doormaakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten