Waarom het terecht is dat marechaussees worden ontslagen om diefstal

Marechaussees die chocoladerepen uit de snoepautomaten jatten, veel triester wordt het niet.

Wie het Noordeinde in Den Haag uitloopt en dan linksaf slaat, komt op een geven moment langs de Koninklijke Stallen. Daar staan altijd twee marechaussees voor de deur, die meestal een beetje uit hun neus staan te vreten. Of nou ja, ze blijken vooral iets anders te vreten: de snoeprepen uit de snoepautomaat. Zonder ervoor te betalen. De Koninklijke Marechaussee heeft maar liefst acht medewerkers ontslagen omdat ze niet betaalden voor het snoepgoed uit de snoepautomaat.

De Telegraaf schrijft er vanochtend over:

De snoepdieven vielen door de mand toen bleek dat er wel heel veel Marsen, rollen Mentos en zakjes drop verdwenen, terwijl daar niet voor werd betaald. De exploitant van de machine deed aangifte van diefstal. Daarop installeerde de sectie interne onderzoeken een cameraatje. Dankzij de beelden daarvan werd duidelijk wie de snoepdieven waren. Ze werden begin dit jaar geschorst. Onlangs kregen de acht mannen die aan de machine hebben geschud of met de klep rommelden een ontslagbrief thuis.

De acht heren (ja, het zijn allemaal mannen) worden oneervol ontslagen. Dat is vervelend voor ze, maar dat is wel het gevolg van hun grensoverschrijdende en strafbare daden. De Koninklijke Marechaussee is een politie-organisatie met een militaire status, dus juist van de marechaussees wordt verwacht dat zij zich behoorlijk gedragen en dat ze niet spullen gaan jatten op de locatie die ze nota bene moeten beveiligen tegen indringers.

De reactie van de Koninklijke Marechaussee om ze allemaal te ontslaan lijkt misschien heftig. Niets voor niets klaagt een van de moeders in de krant dat haar zoon wel erg snel ontslagen is. Hij zou maar één keer hebben geprobeerd iets te stelen uit de snoepautomaat en het lukte niet eens. En toch is hij ontslagen, aldus de beteuterde moeder. Mijn collega Michael vindt de reactie van de Koninklijke Marechaussee ook een tikje overtrokken. Daar ben ik het absoluut niet mee eens.

En wel hierom. Zoals gezegd, leden van de Koninklijke Marechaussee moeten van onbesproken gedrag zijn. Het continu stelen van chocoladerepen uit de snoepautomaat (het bleef niet bij één keer, de hele groep inmiddels ontslagen marechaussees bleef maar bezig) is hetzelfde als wanneer een supermarktmedewerker continu kleine beetjes geld jat uit de kassa-lade.

Het lijkt misschien onschuldig, een snoepreep stelen uit een snoepautomaat, maar dat is het dus absoluut niet. Zeker niet in het geval van de Koninklijke Marechaussee. De organisatie moet ervan uit kunnen gaan dat de mannen (en vrouwen) die worden ingehuurd loyaal, betrouwbaar en van onbesproken gedrag zijn. Dat zijn deze heren niet meer. Het is dus volkomen terecht dat ze naar huis zijn gestuurd. Laat ze maar een andere baan zoeken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Joost1991

  Voor de rechter houden deze ontslagen natuurlijk geen stand. Het is ontzettend laag om een ondeugdelijke snoepjesautomaat tussen je manschappen te plaatsen en dan heimelijk te filmen wie er een snoepje dieft. De leidinggevende die deze achterbakse maatregel heeft genomen moet de laan uit en zijn declaratiegedrag over de afgelopen 10 jaar moet eens danig onder de loep worden genomen.

 2. Frits B

  in verhouding staat tot het vergrijp. Ik neem aan dat als een van de betrokkenen naar de rechter stapt het ontslag ongedaan gemaakt wordt. Overplaatsing of degradatie, desnoods een flinke boete, was meer op zijn plaats geweest. We praten hier niet over die marechaussees die destijds een drugskanaal runden vanaf de Antillen. Charles de Gaulle zegt het hierboven heel duidelijk.

  Ik vraag me overigens af of de heren het ontslag echt erg vinden. Ze zijn in het particuliere beveiligingswezen tamelijk gevraagd. Verdient ook nog beter.

  Enne: als een snoepautomaat zo gemakkelijk zijn inhoud prijs geeft, mag je dan niet spreken van uitlokking? 

 3. Charles de Gaulle

  In een tijd dat steeds duidelijker wordt hoe de bobo’s in dit land zich schaamteloos hebben lopen verrijken op zeer grote schaal, denk aan woningbouwverenigingen, de zorg en de vele gemeenteraden en deelbesturen vind ik het nogal dubbel. De notabelen komen er moeiteloos en minzaam lachend mee weg en een paar marechaussees die gebruik maken van een slecht werkende automaat krijgen oneervol ontslag voor een paar marsrepen.

  Een Fatima Elastik die zich over grote afstanden laat vervoeren met een taxi zit nog altijd op haar plek, en mejuffrouw heedt een baan die eigenlijk niet eens mag bestaan !! (maar wel dik betaald, dat wel…)

 4. Ludovic

  Hogere jongens roven oa dmv valse declaraties en belastingaangiften.

  Maar dat telt niet; dat zijn verschillen in interpretaties van de wet.

  Geen mars maar masseratie.

 5. P.S.

  Helemaal mee eens. Maar toch een kleine kanttekening: Op 4mei zag ik dat de bevelhebber van de marchaussee tegenwoordig de rang heeft van luitenant-generaal en zijn chef staf generaal-majoor. Dat is omdat de bevelhebbers van de andere krijgsmachtonderdelen ook dezelfde gelijkwaardige rang hebben.De baas van de marechaussee heeft echter slechts hooguit 1000 man onder zich. Kijk en dat vind ik pas echte diefstal. De marechaussees die de snoep gestolen hebben hadden ze eigenlijk moeten ontslaan op grond van hun domheid. (Maar tegenwoordig zijn ze wel allemaal onder-officier zodra ze in staat zijn zelf hun luier te verschonen)

 6. Linkse Internetcrimineel

  Kijk al die mensen eens diefstal goedpraten.

 7. stale

  100% mee eens, en ik zou mijn hand ook niet in het vuur willen steken als iemand in deze ruimte zijn portemonnee had verloren en een van deze acht zou hem hebben gevonden, of dat ze deze terug zouden geven.

  Het begint meestal met kleine dingen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.