Waarom het terecht is dat marechaussees worden ontslagen om diefstal

Geen categoriejul 17 2014, 12:45
Marechaussees die chocoladerepen uit de snoepautomaten jatten, veel triester wordt het niet.
Wie het Noordeinde in Den Haag uitloopt en dan linksaf slaat, komt op een geven moment langs de Koninklijke Stallen. Daar staan altijd twee marechaussees voor de deur, die meestal een beetje uit hun neus staan te vreten. Of nou ja, ze blijken vooral iets anders te vreten: de snoeprepen uit de snoepautomaat. Zonder ervoor te betalen. De Koninklijke Marechaussee heeft maar liefst acht medewerkers ontslagen omdat ze niet betaalden voor het snoepgoed uit de snoepautomaat.

De snoepdieven vielen door de mand toen bleek dat er wel heel veel Marsen, rollen Mentos en zakjes drop verdwenen, terwijl daar niet voor werd betaald. De exploitant van de machine deed aangifte van diefstal. Daarop installeerde de sectie interne onderzoeken een cameraatje. Dankzij de beelden daarvan werd duidelijk wie de snoepdieven waren. Ze werden begin dit jaar geschorst. Onlangs kregen de acht mannen die aan de machine hebben geschud of met de klep rommelden een ontslagbrief thuis.

De acht heren (ja, het zijn allemaal mannen) worden oneervol ontslagen. Dat is vervelend voor ze, maar dat is wel het gevolg van hun grensoverschrijdende en strafbare daden. De Koninklijke Marechaussee is een politie-organisatie met een militaire status, dus juist van de marechaussees wordt verwacht dat zij zich behoorlijk gedragen en dat ze niet spullen gaan jatten op de locatie die ze nota bene moeten beveiligen tegen indringers.
De reactie van de Koninklijke Marechaussee om ze allemaal te ontslaan lijkt misschien heftig. Niets voor niets klaagt een van de moeders in de krant dat haar zoon wel erg snel ontslagen is. Hij zou maar één keer hebben geprobeerd iets te stelen uit de snoepautomaat en het lukte niet eens. En toch is hij ontslagen, aldus de beteuterde moeder. Mijn collega Michael vindt de reactie van de Koninklijke Marechaussee ook een tikje overtrokken. Daar ben ik het absoluut niet mee eens.
En wel hierom. Zoals gezegd, leden van de Koninklijke Marechaussee moeten van onbesproken gedrag zijn. Het continu stelen van chocoladerepen uit de snoepautomaat (het bleef niet bij één keer, de hele groep inmiddels ontslagen marechaussees bleef maar bezig) is hetzelfde als wanneer een supermarktmedewerker continu kleine beetjes geld jat uit de kassa-lade.
Het lijkt misschien onschuldig, een snoepreep stelen uit een snoepautomaat, maar dat is het dus absoluut niet. Zeker niet in het geval van de Koninklijke Marechaussee. De organisatie moet ervan uit kunnen gaan dat de mannen (en vrouwen) die worden ingehuurd loyaal, betrouwbaar en van onbesproken gedrag zijn. Dat zijn deze heren niet meer. Het is dus volkomen terecht dat ze naar huis zijn gestuurd. Laat ze maar een andere baan zoeken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten