'Hamas plande militaire coup in West Bank'

Geen categorieaug 18 2014, 18:59
Israël heeft 93 Hamas-terroristen opgepakt omdat ze van plan waren een coup te plegen in de West Bank.
Zoals u ongetwijfeld weet bestaan de Palestijnse gebieden uit twee regio's: de West Bank (westelijke Jordaanoever) en Gaza. Hamas heeft het voor het zeggen in Gaza, maar in de West Bank is Fatah nog altijd aan de macht. Mahmoud Abbas is daar de president van de Palestijnse Autoriteit en wordt gezien als dé man om zaken mee te doen als we nog iets van vrede willen krijgen in het Midden-Oosten.
Helaas ziet Hamas hem blijkbaar ook als een mogelijke vredestichter (hij is niet fan-tas-tisch, maar Israël moet in principe wel zaken met hem kunnen doen)... en daar zijn ze niet zo van gediend. Het gevolg:

A large-scale Hamas terrorist formation in the West Bank and Jerusalem planned to destabilize the region through a series of deadly terror attacks in Israel and then topple the Fatah-ruled Palestinian Authority, the Shin Bet said Monday.

Aangenomen dat dit klopt - en er is geen enkele reden om ervan uit te gaan dat de Shin Bet liegt, zo dol zijn ze daar niet op Abbas - hebben zowel Israël, de Palestijnse Autoriteit en het Westen een enorm probleem. Hamas is dan namelijk echt helemaal van het padje. Het ergste is misschien nog wel dat het niet kan worden uitgesloten dat de terroristen in hun opzet zouden slagen ook als Israël niet had ingegrepen... en Abbad dus niet had beschermd.
Als de West Bank in handen valt van Hamas kan het Israël namelijk vanaf twee fronten bestrijden. Dan krijg je dus raketaanvallen vanuit beide gebieden... en waarschijnlijk ook nog een heel scala aan zelfmoordaanslagen. Het is lastig genoeg voor Israël om Gaza zo nauwlettend in de gaten te houden. Als de West Bank daarbij komt heeft de joodse natiestaat een serieus probleem. Aangezien Israël een bondgenoot is van het Westen geldt dat dus ook voor ons.
Zorgwekkend, natuurlijk, maar gelukkig heeft de Shin Bet kunnen ingrijpen. Waarschijnlijk hebben ze daarmee een catastrofe voorkomen. Heel goed.
Toch is er nóg een reden voor het Westen, en dan met name de Europese Unie, om deze berichten buitengewoon serieus te nemen: volgens de Israëlische autoriteiten is de coup namelijk gepland door het hoofdkantoor van Hamas in... Turkije.
Er zijn nu twee vragen die zo snel mogelijk moeten worden beantwoord:
1. Wat kunnen we doen om de positie van Abbas te beschermen, en;
2. Welke maatregelen kunnen worden genomen tegen Turkije zodat dat land terroristen niet langer beschermt? Want ja, Hamas is een terroristische organisatie. Diens leiders zijn dus terroristen.
Hoe meer onderzoek je doet naar radicaal-soennitische organisaties in het Midden-Oosten, des te vaker het opvalt dat er maar al te vaak een band is met Turkije. De Europese Unie en Amerika kunnen en mogen dat niet accepteren. Erdogan moet worden teruggefloten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten