ISIS: ‘We hadden het niet zonder Erdogan kunnen doen’

Foto:

Een strijder van ISIS laat weten dat zijn extremistische organisatie niet eens half zo groot en gevaarlijk was geworden als de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan hen niet een handje had geholpen.

Memri (via de Jerusalem Post) bericht dat een strijder van de radicaal-soennitische organisatie ISIS zegt dat hij en zijn vrienden nooit zo huis hadden kunnen houden in Syrië en Irak als ze niet actief gesteund waren door… de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. 

Prime Minister’s Recep Tayyip Erdogan’s “AKP government has helped us a lot” since the war in Syria began, an Islamic State fighter told a Turkish journalist.

The Jihad and Terrorism Threat Monitor of MEMRI (the Middle East Media Research Institute) exclusively provided The Jerusalem Post with a report on Tuesday based on an interview with the fighter, who is in Ankara for medical care, by journalist Deniz Kahraman from the left-liberal Aydinlik newspaper and the OdaTV website, in which the fighter says Turkey played a crucial role in the Sunni group’s spectacular advances.

Ik citeer de man zelf maar even:

“Turkey paved the way for us. Had Turkey not shown such understanding for us, the Islamic State would not be in its current place. It [Turkey] showed us affection. Large number of our mujahedeen [jihadis] received medical treatment in Turkey.”

Vervolgens mopperde hij dat ISIS geen hulp kreeg van Saoedi-Arabië, maar – voegt hij daar blij aan toe – ‘gelukkig’ wel van Soaedische extremisten die ISIS’ doelen delen. 

Even kijken hoor: ISIS slacht in Irak en Syrië alawieten, christenen, sjiieten en niet-radicale soennieten af, en is daartoe in staat omdat het continu gesteund is door… Turkije. Een lid van de NAVO en een land dat nog altijd met de EU aan het onderhandelen is over een mogelijk lidmaatschap.

Wat doet Europa hieraan? In Nederland maken steeds meer mensen zich terecht zorgen over de ontwikkelingen in Irak en Syrië. Ze zien wat er daar gebeurt met lokale christenen – die bedreigd worden: of je bekeert je of je wordt vermoord – en vragen zich af waarom de EU Turkije nog serieus neemt als onderhandelingspartner? Hoe hebben we in vredesnaam zo diep kunnen zinken dat we een man als Erdogan als een waardevolle partner zien?

Het kabinet moet ingrijpen en Brussel onder druk zetten om alle gesprekken met Turkije per direct stop te zetten. Dit soort wangedrag mag niet worden geaccepteerd; er kan geen vriendschap zijn tussen de EU en een land dat terroristische organisaties actief steunt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!