‘Teeven pleegde meineed’

Teeven opnieuw in de problemen?

Even om uw geheugen op te frissen. Thomas van der Bijl was bevriend met Cor van Hout. Op 28 maart 2006 wordt Van der Bijl gearresteerd door de politie in Zwanenburg. Zijn arrestatie heeft te maken met een drugszaak. Thomas van der Bijl wordt echter snel weer vrijgelaten. Hij zou gaan getuigen in een grote zaak, de afpersingszaak van Kees Houtman (vermoord in 2005). Daarnaast was Van der Bijl waarschijnlijk een belangrijke getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Een gevaarlijke combinatie. Op 20 april 2006 wordt Thomas van der Bijl doodgeschoten in zijn café De Hallen in Amsterdam. Er worden meerdere mannen veroordeeld voor deze moord.

Grote vraag, die al jaren in de lucht hangt: Wist het OM dat Thomas van der Bijl gevaar liep? En zo ja, kreeg Van der Bijl genoeg bescherming van het Openbaar Ministerie? De zaak wordt nog pikanter als u weet dat de Officier van Justitie destijds Fred Teeven was. Deze huidige staatssecretaris (VVD) liet Thomas van der Bijl als enige verdachte in de drugszaak vrij.

Lijstje
Wist Teeven dat Thomas van der Bijl gevaar liep? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. In 2006 zei Fred Teeven van wel, leest u maar:

De vraag is of Teeven wist dat Van der Bijl gevaar liep toen hij hem vrijliet. In het grote liquidatieproces in Amsterdam bevestigde Teeven dat hij begin 2006 van de weduwe van Kees Houtman een lijstje had gekregen met daarop de namen van de mannen achter de moord op Houtman.

Herinneren
Op die lijst stond ook de naam van Thomas van der Bijl. Fred Teeven wist dus dat Van der Bijl gevaar liep, voor hij hem vrijliet. Zou je zeggen. Afgelopen april moest Teeven echter wederom getuigen bij de rechtbank in deze zaak. Toen zei hij dit over de kwestie:

In het getuigenverhoor bij de rechtbank in Den Haag in april verklaarde Teeven echter dat er geen enkele concrete informatie was dat Van der Bijl gevaar liep. Van het briefje en de toelichting daarbij van de weduwe Houtman kon hij zich niets meer herinneren.

Meineed
Nu kan het natuurlijk zijn dat Teeven een niet al te best geheugen heeft. Hebben meer mensen last van. De advocaat van de weduwe van Van der Bijl, Jop Fellinger, denkt echter dat Teeven vergeetachtigheid veinst om zijn eigen reputatie te beschermen en de staat te behoeden voor een enorme schadeclaim. Als dat klopt, heeft Teeven gelogen en daarmee meineed gepleegd. Dat is ook precies wat raadsman Jop Fellinger Teeven verwijt. Hij heeft aangifte gedaan bij de hoofdofficier van Justitie in Den Haag.

Of Teeven echt meineed heeft gepleegd? De rechter zal daar te zijner tijd een uitspraak over doen. Feit is wel dat het alweer rommelt rondom de staatssecretaris. Ik moet vooral denken aan de ophef die onlangs ontstond over een deal die Teeven in 2000 sloot met Cees H. De drugsbaron hield aan deze deal enkele miljoenen over. Teeven werd toen gered door Opstelten. De minister schreef aan de Kamer toen dat Teeven zich de details van deze deal niet meer kon herinneren(!).

Dit muisje krijgt nog een staartje.

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Hilterman

  Gaat niet lukken, Marlon Brando is er niet meer. Al Pacino is geen bruikbaar alternatief. Teeven als zichzelf is een betere optie. Hij heeft binnenkort voldoende tijd. Zijn politieke carriere is voorbij.

 2. zeeman

  Wat dacht je van Godfather 4?

 3. Hilterman

  Wist het OM dat Thomas van der Bijl gevaar liep?  Natuurlijk wist het OM dat, van der Bijl is als enige van een groot aantal verdachten vrijgelaten. Dan weten zijn criminele collega’s meteen dat hij voor het OM werkt.

  In deze kringen hoef je dan geen pensioenpremie meer te betalen, dat pensioen zul je niet halen.

   

  Meneer Teeven liegt glashard, daar kan geen twijfel ove bestaan. Het zal alleen niet mee vallen dat in juridische zin aan te tonen. Het OM barst vn de incompetente prutsers die op geen enkele manier in staat zijn een zaak fatsoenlijk voor de rechter te brengen.

   

  Kijk eens naar de rellen die voortdurend ontstaan bij beschermde getuigen. Afspraken worden niet nagekomen. Dat is heel makkelijk, de getuige is in alles afhankelijk van het OM voor zijn voortbestaan. Geen wonder dat veel van deze getuigen er de brui aan geven. In het OM hebben deze getuigen een uiterst onbetrouwbare partner getroffen.

 4. LiQselotte Krüger

  Het is nu toch wel HOOGSTE tijd dat deze man eens onder een neutrale loep genomen wordt  niet door de leden van zijn partij of ons Kabinet …maar door neutrale onde ede staande ambtenaren..

  Het loopt langzamerhand de spuigaten uit met dit geschoemel,van regeringsleden die krampachtig aan het pluche gekleeft zitten… daardoor het Kabinetniet niet willen  laten vallen , en doorvoor zelfs bereid zijn, meineden te zweren!

 5. harry la croix

  Verwarren we niet de rol van hoofdofficier van justitie Teeven als functionaris van het Openbaar Ministerie (OM) en de rol van politicus, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Teeven. Deze twee functies zijn compleet verschillend en m.i. niet aan elkaar te koppelen als het om informatie gaat. De vraag is dus: Wist Teeven er vanaf? Hij bevestigde dat hij een lijstje heeft gekregen, niet dat Van der Bijl gevaar liep. Met de gegevens  van het artikel is m.i. niet vast te stellen dat de conclusie klopt dat Teeven meineed heeft gepleegd.

 6. Henk

  Teeven was ook officier van justitie tijdens het Rolodex-onderzoek en is dus volledig op de hoogte van de pedoseksuele escapades van in ieder geval Joris Demmink en 3 hoofdofficieren van justitie. Teeven was furieus dat dit onderzoek door de top van het OM  en het Ministerie van Justitie bewust kapot werd gemaakt en beloofde een boekje open te doen, zodra hij in de gelegenheid was. Maar sinds Teeven bewindspersoon is, zwijgt hij als het graf.  De geloofwaardigheid van deze voormalige crime fighter wordt er niet beter op.

 7. zeeman

  Het scenario voor Godfather 4 is reeds geschreven, behalve het einde; hoe laten we deze macho, ongelooflijk dat dit soort penose figuren in de NL regering zitten, op het witte scherm naar de eeuwige jachtvelden verdwijnen?

  Op de trap naar een moskee in bijvb Rotterdam neergeschoten worden door de dezelfde dader die ook Theo van Gogh in Amsterdam vermoordde? De politie commandant op de crime scene krabt zich achter de oren; hoe dit aan te pakken zonder voor politiek incorrect te worden aangezien? Hij gaat huilen uit machteloosheid ( want dat heeft hij van onze minister van buitenlandse zaken geleerd, niet zozeer dat hij wil huilen maar omdat dit politiek goed werkt). Prachtig dramatisch “FIN” van de film.

  En dan gaan de toeschouwers naar huis, nemen nog een glaasje wijn of borreltje en de volgende ochtend weer morrend achter de computer, klagen over misstanden in de wereld, jawel, onze nieuwe helden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.