'Teeven pleegde meineed'

Geen categorieaug 09 2014, 11:29
Teeven opnieuw in de problemen?
Even om uw geheugen op te frissen. Thomas van der Bijl was bevriend met Cor van Hout. Op 28 maart 2006 wordt Van der Bijl gearresteerd door de politie in Zwanenburg. Zijn arrestatie heeft te maken met een drugszaak. Thomas van der Bijl wordt echter snel weer vrijgelaten. Hij zou gaan getuigen in een grote zaak, de afpersingszaak van Kees Houtman (vermoord in 2005). Daarnaast was Van der Bijl waarschijnlijk een belangrijke getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Een gevaarlijke combinatie. Op 20 april 2006 wordt Thomas van der Bijl doodgeschoten in zijn café De Hallen in Amsterdam. Er worden meerdere mannen veroordeeld voor deze moord.
Grote vraag, die al jaren in de lucht hangt: Wist het OM dat Thomas van der Bijl gevaar liep? En zo ja, kreeg Van der Bijl genoeg bescherming van het Openbaar Ministerie? De zaak wordt nog pikanter als u weet dat de Officier van Justitie destijds Fred Teeven was. Deze huidige staatssecretaris (VVD) liet Thomas van der Bijl als enige verdachte in de drugszaak vrij.
Lijstje
Wist Teeven dat Thomas van der Bijl gevaar liep? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. In 2006 zei Fred Teeven van wel, leest u maar:

De vraag is of Teeven wist dat Van der Bijl gevaar liep toen hij hem vrijliet. In het grote liquidatieproces in Amsterdam bevestigde Teeven dat hij begin 2006 van de weduwe van Kees Houtman een lijstje had gekregen met daarop de namen van de mannen achter de moord op Houtman.

Herinneren
Op die lijst stond ook de naam van Thomas van der Bijl. Fred Teeven wist dus dat Van der Bijl gevaar liep, voor hij hem vrijliet. Zou je zeggen. Afgelopen april moest Teeven echter wederom getuigen bij de rechtbank in deze zaak. Toen zei hij dit over de kwestie:

In het getuigenverhoor bij de rechtbank in Den Haag in april verklaarde Teeven echter dat er geen enkele concrete informatie was dat Van der Bijl gevaar liep. Van het briefje en de toelichting daarbij van de weduwe Houtman kon hij zich niets meer herinneren.

Meineed
Nu kan het natuurlijk zijn dat Teeven een niet al te best geheugen heeft. Hebben meer mensen last van. De advocaat van de weduwe van Van der Bijl, Jop Fellinger, denkt echter dat Teeven vergeetachtigheid veinst om zijn eigen reputatie te beschermen en de staat te behoeden voor een enorme schadeclaim. Als dat klopt, heeft Teeven gelogen en daarmee meineed gepleegd. Dat is ook precies wat raadsman Jop Fellinger Teeven verwijt. Hij heeft aangifte gedaan bij de hoofdofficier van Justitie in Den Haag.
Of Teeven echt meineed heeft gepleegd? De rechter zal daar te zijner tijd een uitspraak over doen. Feit is wel dat het alweer rommelt rondom de staatssecretaris. Ik moet vooral denken aan de ophef die onlangs ontstond over een deal die Teeven in 2000 sloot met Cees H. De drugsbaron hield aan deze deal enkele miljoenen over. Teeven werd toen gered door Opstelten. De minister schreef aan de Kamer toen dat Teeven zich de details van deze deal niet meer kon herinneren(!).
Dit muisje krijgt nog een staartje.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten