Wie ruimt de Gazastrook op?

Israël is praktisch klaar met het vernietigen van de tunnels in Gaza, maar blijft doorvechten ‘zo lang dat nodig is’.

Daarmee wil Bibi Netanyahu toekomstige aanvallen vanuit Gaza op Israël voorkomen. De premier dreigde dat Hamas ‘een ondragelijke prijs’ moet betalen als de beschietingen doorgaan. Bibi houdt alle (militaire) opties open, maar we mogen aannemen dat het eind van de operatie Protective Edge nabij is. Een nieuwe bezetting van de Gazastrook, die in 2005 onder Ariel Sharon eenzijdig is ontruimd, was nooit de bedoeling, want daarmee haalt Israël zich de verantwoordelijkheid op de hals voor het lot van 1,7 miljoen Palestijnen die vol haat tegenover de Joodse staat zitten. De buitenwereld ziet Israël nu al als verantwoordelijk. Voor Amerika geldt dat Israël in Gaza de grenzen controleert en er (samen met Egypte) als bezettende macht op moet toezien dat de toestand voor de bewoners leefbaar blijft. Hamas kan daarop niet worden aangesproken, omdat het als terroristische organisatie geldt en civiel bestuur ondergeschikt maakt aan de eigen jihadistische agenda.

Dat roept ook voor Israël de vraag op wie de rommel opruimt als de militaire operaties zijn afgerond. Israël beschouwt de Gazastrook als ‘ontruimd’ en zal daar weinig trek in hebben. Maar het zal ook niet graag zien dat Hamas, waarvan de leider zich in Qatar schuilhoudt, na verloop van tijd de draad van het raketten afschieten en het tunnels bouwen weer oppakt. Die kans is levensgroot aanwezig als straks de grenzen opengaan voor toevoer van humanitaire hulpgoederen en de levering van het noodzakelijke beton om de kapotgeschoten huizenblokken te herstellen. Dat gebeurt dan in een gebied zonder effectief bestuur. Israël zal hopen dat Fatah en Mahmoud Abbas, die zich op de Westelijke Jordaanoever betrekkelijk stilhielden terwijl Hamas de klappen kreeg, in Gaza weer voet aan de grond krijgen, maar dat is allerminst zeker. En als de ‘internationale gemeenschap’ zich met de herbouw van Gaza gaat bezighouden, betekent dat een nieuwe instroom van hulpgelden waarop Israël geen vat heeft, met een grote kans dat die fout worden aangewend.

Je kunt de eenzijdige ontruiming van de Gazastrook door Israël in 2005 zien als een experiment voor wat er zou gebeuren als de Palestijnen zichzelf gaan besturen. Wel, dat hebben we gezien. Israël werd na terugtrekking al snel met raketten bestookt, en in 2007 werd Fatah door Hamas, dat een jaar eerder de verkiezingen had gewonnen, uit Gaza verdreven. De bevolking van de Gazastrook werd niet alleen geterroriseerd door Hamas, maar Hamas bouwde als een echte guerrillabeweging ook aan een ondergronds tunnelnetwerk om op de ‘dag des oordeels’ een grote aanval op Israël te kunnen uitvoeren. Geheel in lijn met het Handvest van Hamas dat ook de steun van de Gazaanse bevolking genoot. Of Hamas die steun nog steeds heeft valt te bezien, maar Israël is na de oorlogen van 2009, 2012 en 2014 onder de Gazanen beslist niet populairder geworden. En de oude Abbas wordt, net als de nieuwe Egyptische president, als handlanger van Israël gezien.

Er is dus heel weinig uitzicht op een verzoening en het experiment met de Gazastrook (eenzijdige ontruiming) leent zich op de Westelijke Jordaanoever niet voor herhaling. Erger, het is eerder andersom. Israël mocht willen dat het in de Gazastrook weer eenzelfde controle had als op de Westelijke Jordaanoever en dat in Gaza een Abbas opstond waarmee het tot zaken kan komen. Stiekem zal de ‘internationale gemeenschap’ er net zo over denken. De Gazastrook is beter af onder curatele van Israël, maar dat kan niet openlijk worden uitgesproken, terwijl de eenzijdige ontruiming van 2005 zich niet laat terugdraaien. ‘Game changers’ als de bulldozer Ariel Sharon, eerder dit jaar na een langdurige coma overleden, zijn er niet meer. Daarmee is Gaza meer dan ooit een strook niemandsland waarin terroristische groepen kunnen gedijen.

Het zal best dat Hamas door de Gazanen wordt gehaat, maar die haat laat zich makkelijk projecteren op Israël (en op Egypte en ‘de verraders van Fatah’). Haat produceert altijd meer haat, een haat die Israël op eigen kracht niet meer kan doorbreken. Uit het experiment van de eenzijdige ontruiming van Gaza is – voor de Joodse staat héél onheilspellend – bijna een plicht tot ruiming gekomen. Er moet daar dringend orde op zaken worden gesteld. Niet alleen moet Hamas worden opgeruimd, dat geldt voor de hele Gazastrook, die anders nog veel meer een vuilstort wordt die het daglicht niet kan velen. De enige hoop is dat de Gazanen, murw geslagen door alle oorlogen en beroofd van al hun tunnels en raketten, zelf met Hamas afrekenen. Wat tegenover een oorlogsmachine als Hamas, dat zich in bunkers verschanst en met de rug tegen de muur staat, praktisch onmogelijk is. En een Arabische Mandela is nog niet opgestaan.

De zaak laat zich echter ook anders lezen. ‘Judgement Day’, waarop Hamas zijn strijdplan voor de vernietiging van Israël had gebaseerd, is heel nabij, voor Hamas zelf. Dat zou betekenen dat we in Gaza een Stunde Null beleven waarop alle tijdrekeningen opnieuw beginnen en een nieuwe start mogelijk is. Ten goede of ten kwade. Het is een bijbels visioen dat bij het Heilige Land past, ware het niet dat de door alle goden verlaten Gazastrook daar nooit toe heeft behoort.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. V.K.

  -Nou, dan blokkeert de EU toch al die bankrekeningen van die terroristiche Hamas leiding.

   

  -Ook zou de UN als grootste werkgever wel wat efficienter kunnen werken, maar hopelijk dit keer niet van mijn geld.

   

  -Gaza is stinkend rijk.

 2. D. G. Neree

  LSD in het drinkwater gooien misschien?

  Mischien dat het dan love & peace hippies worden.

   

  Charles Manson overtroeven ze toch al.

 3. D. G. Neree

  Lijkt me wel geinig, een heel volk dat opeens het licht ziet en dingen realiseert waar de hallucinaties van Mo maar een zwakke afspiegeling van zijn en die de Koran reduceert tot een flutroman.

  Lol!

   

 4. corjova

  Ik geloof niet dat de tunnels al definitief vernietigd zijn, het lijkt erop dat Israel een strategie aanpassing doet naar aanleiding van recente ervaringen.

  Scenario’s waarmee Israël een stabiele situatie creëert na afloop van de succesvol af te ronden acties in Gaza, zie ik ook niet voor mij. Het enige dat voor de hand ligt, is etnische zuivering, maar daar hangt vast en zeker een heel hoog prijskaartje aan, misschien wel zo hoog dat het de bestaanszekerheid van de staat Israël zou ondermijnen.

  Waarschijnlijk kiest Israël voor doormodderen, men aanvaardt een twee jaarlijks te herhalen Gaza campagne als ‘iets dat nu eenmaal zo moet’ alsof het een natuurverschijnsel is, zo iets als de wisseling der seizoenen waarbij na elke winter de vorstschade moet worden gerepareerd.

   

  1. Hans_VS

   Er is dus een reden waarom dit “gras maaien” heet in Israel… Om de zoveel tijd moet het gras dat the hoog is gegroeid gemaaid worden…

 5. pierreofzo

   

  Zo lang de moeders van Gaza hun kinderen opvoeden, zoals ze ze opvoeden.

  Zolang de EU, de VN en anderen de haatscholen in Gaza financieren.

   

  Zolang als de zogenaamde westerse democratieen hun moslimimmigranten blijven pamperen, ondanks het feit dat velen onder hen kotsen op die decadente westerse samenleving.

   

  In Duitsland woonden destijds ook heel veel onschuldige burgers, maar een complete nederlaag van het land was nodig om de vrede in europa te herstellen.

  Fanatici schakel je uit door geweld en hun meelopers methet tonen van je spierballen.

   

   

 6. D. G. Neree

  Hamas is sowieso verleden tijd.

 7. D. G. Neree

  Het spijt me dat ik meerdere reacties na elkaar plaats, maar dat komt ook doordat de reactiepanelen wel verlaten lijken.

   

  Het spijt me om te moeten constateren, maar de dubbelhartige en tegenstrijdige houding van de DDS-redactie, evenals het absurde banbeleid, leidt schijnbaar tot de ondermijning van de geloofwaardigheid van deze site.

   

  De waardering voor enkele schrijvers weegt blijkbaar niet op tegen de voortdurende dubbelhartige houding tegenover de PVV-stemmers, wat ook onafhankelijke reageerders tegen de borst stuit.

   

  De mensen willen een grondige, nieuw rechtse nieuws- en opiniesite. Geen nawauwelen van de propaganda in de Telegraaf en meegaan in de schofterige anti-Wildershetze. De mensen zoeken niet naar een online spiegel van de dagelijkse propaganda, maar analyses, gebaseerd op de verschillende kanten van het verhaal.

   

  Het spijt me dat ik hier weer op moet terugkomen, maar DDS gooit zo zijn eigen glazen in. Je kunt niet aan de ene kant opeens brullen over het antisemitische gevaar van de islamitische gemeenschap en Wilders blijven verketteren. Daarmee maken jullie je net zo verdacht als de Telegraaf, Trouw, AD, Volkskrant en NRC.

   

   

 8. D. G. Neree

  Dirk Jan van Baar, waarom ga jij de rotzooi niet opruimen?

  Je speculeert al in het wilde weg vanuit je veilige bureaustoel, terwijl er mensen sterven. Weet je wat? Over tien jaar maken we hetzelfde mee in de Europese steden. Waar ben jij dan? Ga je dan speculeren over wie de ruïnes in de steden moet opruimen?

   

  Het is zo makkelijk allemaal, dat vrijblijvend gefilosofeer.

  En weet je wat? De mensen krijgen er genoeg van.

 9. Jean Wanningen

  “De mensen willen een grondige, nieuw rechtse nieuws- en opiniesite.” – Wij doen ons best. Waar vind jij een site met zo’n bereik die niet het geijkte algemene verhaal nawauwelt? Niet voor een handjevol gelijkgestemden, maar door een breed deel van de politiek gelezen? Het aantal reacties zegt niets over het aantal lezers. En, misschien belangrijker nog, de ‘toon’ doet er wel degelijk toe voor veel mensen.

 10. Charles de Gaulle

  Een oplossing zie ik eerlijk gezegd ook niet 1 2 3, maar dat neemt niet weg dat Israël de plicht heeft zijn burgers te beschermen en als die bescherming vereist dat ze een offensief inzetten dan moet dat maar, en laten we toch vooral niet vergeten dat de zogenaamde onschuldige burgers die nu slachtoffer worden dezelfde zijn die staan te juichen als er weer een raket vanuit hun achtertuin wordt afgeschoten.

  Zoals Toetssteen al eens opmerkte; als je het geweer uit de handen van een gedode kindsoldaat haalt voor de foto zie je plots iets heel anders dan de werkelijkheid. (of woorden van gelijke strekking)

 11. louis-portugal

  Er loopt genoeg volk rond in die Gaza.

  Misschien een goed idee om dat zelf eens op te gaan ruimen  i.p.v. alsmaar janken hoe erg ze het hebben.

  Hun leiders zitten droog in Qatar mooi weer te spelen en dat ook in tijden dat er geen acties van Israel zijn..

  Veel nederlanders waren in 1940 kwaad op  Wilhelmina omdat ze meteen naar Engeland vertrok. 

  Ze zouden eens kunnen kijken naar wat films van de duitsers na WW 2 waar iedereen, incl. de mannen en kinderen die overgebleven waren, begon te werken aan het opruimen en opobouwen.

  Maar ja dat is een ander soort volk.

 12. Joep

  Nou, ik weet wel hoe de Gaza-strook “opgeruimd” zou kunnen worden.

   

  Gewoon een leger bulldozers langs de grens opstellen en na commando langzaam voorruit. Tot en met  het strand van dat z.g. Gaza….

  Die niet-bestaande “Palestijnen” blij, want ze hebben eindelijk vrede en de weldenkende Westerse mens blij want hij kan weer gewoon rustig gaan werken…

   

  Een win-win situatie.

 13. D. G. Neree

  Antivenin, integendeel zelfs, er gaan nu extra miljoenen naar Gaza voor ‘humanitaire hulp’.

  Die (honderden?) miljoenen worden rechtstreeks naar Hamas overgemaakt.

   

  Dat is toch absurd?

 14. D. G. Neree

  Ik denk niet dat alle tunnels al vernietigd zijn. Dat is wensdenken vanuit de vrede willende westerse bureau-analisten. Ik geloof zelfs dat dat niet het hoofddoel is. Het doel is, als het goed is, uitschakeling van (de leiders van) Hamas en het militaire potentieel.

   

  Het blijft inderdaad vreemd, dat de stroom geld naar de Gazastrook vanuit het westen gewoon doorgaat. Misschien denken zowel het westen als de arabische landen hetzelfde: Laat Israël het maar opknappen. Als het lukt, wat onwaarschijnlijk is in hun ogen, dan is er geen man overboord en als het niet lukt niet ook niet, want dan krijgt Israel de zwarte piet toegespeeld en blijft de ellende in stand.

   

  Hamas en ‘de palestijnen’ is een situatie die door de internationale ‘gemeenschap’ bewust in stand wordt gehouden.

   

  Je maakt me niet wijs, dat dit probleem gedurende de laatste halve eeuw niet opgelost kon worden. Dit conflict wordt bewust in stand gehouden. Wat de reden daarvoor is weet ik niet en als ik er probeer een reden voor te verzinnen, dan lopen de rillingen over mijn rug vanwege de implicaties.

   

   

 15. Antivenin

  Het zou al helpen als de geldstroom uit het Westen voor de terroristen in Gaza zou opdrogen.

   

  Laat die lui in hun sop gaarkoken. Er zou geen Palestijns probleem zijn als het Westen die imbecielen niet van miljarden “humanitaire hulp” zou voorzien!

 16. fredvdB

  Ach, het zit Hamas gewoon niet mee. De doelstelling -vernietigen van Joden/Israel- heeft met het wegvallen van de moslimbroeders in Egypte enorm averij opgelopen, want Sisi jaagt zich wild in het Noordoosten van de Sinai om de peletons aan politie en militairen opsoeperende extremisten meester te worden.

  Daarnaast zijn de Hezbollah broeders -jongens die ook graag het einde van Israel zien- “overnight” shia ketters geworden en daarmee een nieuwe heilige aartsvijand geworden. Van die kant zullen ze ook geen hulp kunnen verwachten.

  De vraag is dus inderdaad: waar moet je met al die haat naartoe als je Israel niet meer kan vernietigen?

   

  Een optie is het Hamas charter herschrijven en gewoon in vrede naast Israel gaan leven en gelukkig worden. Ik ken die lui niet, maar als je elkaar al zo lang in haat loopt op te naaien als die lui van Hamas, dan lijkt me dat een afgrijzelijke optie, mits je een liter Lithium per dag slikt.

   

  Daarom kun je ook de volgende optie kiezen. Je gaat een beetje doorrommelen, hand ophouden bij de UN, Qatar en Erdy in Turkije en bijvoorbeeld zeggen dat je een democratie gaat bouwen en daarmee bedolven worden onder de poen uit de EU.

  Heb je die poen binnen dan ga je er lekker een ticket van kopen en ga je je aansluiten bij Isis, Al Qaeda, Boko Haram of een of andere andere populaire haatclub: keuze zat en in naam van alle heiligheid ben je vrij om monsterlijk Jihadistische daden te verrichten.

  Loopt de zaak fout, dan vraag je asiel aan in de EU.

   

  Volgens mij komt dat wel goed met die haat.

   


   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.