Zara brengt retro-Auschwitz shirt op de markt

Geen categorieaug 27 2014, 10:14
Umh. Wat? Hoe haal je het als kledingmerk in vredesnaam in je hoofd?
De laatste tijd is antisemitisme bezig met een comeback in Nederland - vooral gevoed door islamitische allochtonen, natuurlijk - maar je zou denken dat bedrijven nog altijd begrijpen dat er grenzen zijn aan wat je wel en niet kunt doen. Helaas blijkt dat niet langer het geval te zijn. Zie hier een shirt dat Zara.com/nl nu verkoopt:
In de ster staat "sheriff" in plaats van "jood," maar het is duidelijk waarvan dit model is afgeleid: het is een quasi-Auschwitz shirt. Is er nou werkelijk niemand bij Zara die denkt: 'Dit kan niet'? Of zijn ze daar werkelijk zo naïef (om niet te zeggen: ronduit achterlijk) om te denken dat de gemiddelde klant niet begrijpt waar het shirt naar verwijst?
Op Twitter is er al - terecht - vol verbazing gereageerd op deze nieuwe 'mode':
Waarom niet meteen vol op het orgel gaan, Zara? Hier zijn nog wat ideeën; doe ermee wat je wilt. Mijn favoriet staat hieronder. Om te voorkomen dat mensen door hebben waar je het basic design vandaan hebt stel ik voor dat jullie de rode armband vervangen door een gele, met daarop het woord 'sheriff.' Superretro en cool, toch?!
Het is nauwelijks te geloven dat een kledingzaak hiermee weg denkt te kunnen komen... en dat er blijkbaar niemand is die intern laat weten dat het behoorlijk dom is om een Auschwitz-shirt op de markt te brengen.
UPDATE:
Kort voor, kort na of op het moment van publicatie van dit stuk heeft Zara het shirt offline gehaald. Als u nu op deze link klikt ziet u dat het artikel "niet beschikbaar" is. Gelukkig hebben we de foto's nog:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten