Gooi Turkije uit NAVO

Geen categoriesep 13 2014, 12:44
Het Turkije van Recep Tayyip Erdogan is niet langer een bondgenoot van het Westen.
Toen AKP-leider Recep Tayyip Erdogan meer dan tien jaar geleden aan de macht kwam in Turkije reageerden veel 'verlichte' Westerlingen vol vreugde: yes, eindelijk zou Turkije echt democratisch worden. Erdogan was namelijk hoegenaamd een behoorlijk 'liberale' politicus, die een nieuw tijdperk van welvaart en tolerantie zou inluiden in zijn land.
Helaas bleek dat net even anders uit te pakken. Na verloop van tijd werd Erdogan steeds autocratischer én islamistischer. Journalisten werden (en worden) massaal opgepakt als ze kritisch durven te zijn over de overheid, vreedzame demonstraties worden met grof geweld neergeslagen en, oh ja, Turkije weigert zich ook nog eens te gedragen als een bondgenoot van het Westen:

Was it only a week ago that Secretary of Defense Chuck Hagel listed a "core coalition" of 10 countries willing to join the U.S. effort to destroy the Islamic State? Since then Britain has categorically ruled out military strikes in Syria, while Germany has ruled out any use of force. Now Turkey is bugging out.

The Turkish abdication goes a step further than the Brits or Germans. Not only will Ankara take no military action, it will also forbid the U.S. from using the U.S. air base in Incirlik—located fewer than 100 miles from the Syrian border—to conduct air strikes against the terrorists. That will complicate the Pentagon's logistical and reconnaissance challenges, especially for a campaign that's supposed to take years.

Zoals de Wall Street Journal uitlegt is dit niet de eerste keer dat Turkije zich niet gedraagt als een vriend van Amerika. "Turkije is een lid van de NAVO maar is jaren geleden al opgehouden om zich te gedragen als een bondgenoot van de VS of een vriend van het Westen." De Amerikaanse oud-ambassadeur in Turkije, Francis Ricciardone, zei deze week bijvoorbeeld dat Turkije actief samenwerkt met het Al-Nusrafront. Die organisatie maakt deel uit van Al Qaeda.
En dat is niet alles. Ook steunt Erdogan Hamas al jaren en is hij goed bevriend met de Egyptische Moslim Broederschap. Oh, en dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat ISIS-terroristen gratis en voor niets behandeld worden in Turkse ziekenhuizen... en dat de Turkse autoriteiten een oogje dichtknepen toen jihadisten de grens met Syrië over wilde steken om zich bij ISIS te voegen.
Kortom, Turkije is alleen nog maar op papier een bondgenoot van het Westen.
Tijd om daar verandering in te brengen. De Wall Street Journal stelt voor dat Amerika haar luchtbasis in Turkije sluit en een nieuwe basis opent in Koerdistan, Irak. Een prima suggestie, maar daar moet het niet bij blijven. Het land moet ook uit de NAVO worden gezet. Je kunt niet lid zijn van dat bondgenootschap en er tegelijkertijd diens vijanden steunen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten