Volkskrant: Saoedi-Arabië is hartstikke gematigd

Je gelooft het niet: misschien wel het meest barbaarse land op aarde wordt ‘gematigd’ genoemd in de krant voor GoedVolk-Nederland.

Martijn van der Kooij heeft vandaag een artikel van de Volkskrant op Twitter gegooid omdat hij de inhoud nogal… merkwaardig vond. De reden? De krant noemt Saoedi-Arabië een “gematigd” land.

Wat?

Nee echt:

“De gematigde Arabische landen…” en dan: “Saoedi-Arabië, dat de laatste decennia voor enkele honderden miljarden euro’s aan Amerikaans wapentuig kocht, stemde al heel snel in met de bombardementen op IS.” 

Nou begrijp ik dat niet alle journalisten op de hoogte zijn van alles wat er gebeurt in de wereld, maar dit is toch wel een héél ernstige fout. Saoedi-Arabië is niet eens bijna gematigd:

1. Vorige maand zijn er minstens acht mensen onthoofd in dat land.

2. De sharia is de officiële wet van Saoedi-Arabië.

3. De officiële versie van de islam die de Saoedische heersers opdringen aan hun volk is het wahabbisme. Veel strenger en fundamentalistischer dan deze stroming is bijna niet mogelijk. 

4. De Saoedische regering (lees: koning en prinsen) doen al tientallen jaren hun best om extremistische groeperingen overal en nergens te steunen. Dat doen ze niet alleen in Arabische landen, maar ook in Europa en Amerika. Bijna iedere salafistische beweging kan op steun rekenen van de Saoedi’s. 

5. Ook proberen zij moskeeën te beïnvloeden (in het Westen), door de boel over te nemen (of zelf moskeeën op te zetten) en westerse gelovigen te indoctrineren met het wahabbistische gedachtegoed.

6. Vrouwen worden als onmensen behandeld in Saoedi-Arabië. Ze moeten een boerka dragen, mogen niet alleen over straat, en mogen ook al niet autorijden. Ze worden gezien als eigendom van, eerst, hun vader, en daarna van hun echtgenoot. Zelf hebben ze absoluut niets in te brengen over hun eigen leven. Vrouwen kunnen niet eens naar de dokter, naar een vriendin, of naar school zonder toestemming van haar legal guardian (vader, echtgenoot of broer). 

7. In het ‘gematigde’ Saoedi-Arabië is het heel normaal om slaven te hebben. Volgens de wet is dat verboden, maar blijkbaar zijn radicale moslims ook best goed in gedogen als ze ergens profijt van hebben. 

8. Saoedi-Arabië is wellicht de enige echte Apartheidsstaat die nog over is: zwarte Saoedi’s komen niet in aanmerking voor goede banen, puur en alleen vanwege hun huidskleur. Ze mogen geen minister worden, geen diplomaat, geen rechter, geen burgemeester, geen religieuze leider, en ga zo maar door.

9. Uit een peiling die kort na de aanslagen van 11 september 2001 werd uitgevoerd bleek dat 95 procent van Saoedische mannen de aanslagen terecht vond, met Al Qaeda sympathiseerde, en Osama Bin Ladens doelen deelde.

Deze lijst is nog lang niet af; je kunt nog uren doorgaan met het toevoegen van punten waaruit blijkt dat Saoedi-Arabië alles behalve een gematigd Arabisch land is, maar het zal u onderhand duidelijk zijn dat de Volkskrant echt waanzinnig uit de bocht is gevlogen. Neem die krant nu nog maar serieus als het over dit soort onderwerpen schrijft. 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. dr.Kwast

  Als je betaald krijg je elke reactie naar wens in het PvdA land en krant.

 2. tipo

  De Saudi familie strijdt tegen ISIS, omdat een kalifaat zoals ISIS de machtspositie van de Saudi-Familie delegitimeert. 

   

  Dat heeft niets met gematigdheid te maken, maar met de vraag wie de macht over Mekka en Medina heeft. Volgens ISIS is dat hun eigenste Kalief. Volgens de Saudi familie en de wahabisten, zijzelf. 

   

  Maar in gruwelijkheid doen ISIS-strijders en wahabisten niet voor elkaar onder. Ze hangen precies dezelfde ideologie aan, met aan het hoofd ofwel een kalief (ISIS), danwel een familieclan (Saudi-Arabie). En zij maken uiteindelijk aanspraak op dezelfde religieuze gebieden.

   

  De meeste Syrie-strijders komen uit Saoedi Arabie, de terroristen van 9/11 waren allemaal Saoedi’s. Saoedi Arabie is het meest fundamentalistisch-soenitische land ter wereld.

   

   

 3. Leucosia Teles

  Zijn er wel landen die gematigd Islamitisch zijn? Kan zo geen voorbeeld bedenken om eerlijk te zijn?

  Wat is dat eigenlijk… gematigd Islamitsch? Soera 1 wel, soera 2 niet en soera drie slechts voor de helft geloven?

  Ik kan me niet echt een beeld vormen bij gematigd geloven…

 4. Michael van der Galien

  De Saudi familie strijdt tegen ISIS, omdat een kalifaat zoals ISIS de machtspositie van de Saudi-Familie delegitimeert. Dat heeft niets met gematigdheid te maken, maar met de vraag wie de macht over Mekka en Medina heeft.”

   

  Zeer goed punt. De Saoedi’s zien zichzelf als de hoeders van de ware (want soennitische) islam. ISIS is een concurrent.

   

  Komt nog iets bij: olie. ISIS verhandelt behoorlijk wat olie op de zwarte markt. Als je Saoedi-Arabië als een bedrijf ziet begrijp je dat ze daar geen zin in hebben.

 5. Michael van der Galien

  Leucosia: Albanië. 

 6. peterdeRuyter

  De Volkskrant in haar aanschjn van Völkischer Beobachter. Die tooi past haar het best.

   

 7. Leo KarelJan

  Volgens AD werden ook “gematigde rebellen” van Al Nusra gebombardeerd! Dat is een filiaal van Al Quada!!!!

  De NL media zijn knettergek, op het achterlijke af…

 8. Pimsch

  De islam is een krokodil zonder aaibaarheid. Deze staatkundige godsdienst cq. godsdienstige staat is aan de buitenkant lomp, primitief en inhumaan. Nog enigzins vergelijkbaar met de oude cultuur van de Vikingen en (veel later) het Nazisme. De leer zelf is hoegenaamd geraffineerd en daardoor moeilijk uit de hoofden van moslims te krijgen. Een succesvolle oplichting, want 1 miljard gelovigen. Zelfs die in het Westen leven laten zich niet afbrengen van de valse leer. En van atheisme komt het helemaal niet. Een christen moet van goeden huize komen om een moslimfundamentalist aan het verstand te brengen dat de Bijbel betrouwbaarder is dan de Koran. Denk niet dat het makkelijk is. Kijk maar eens op de diep verborgen leugens en uitvluchten zodra de islam wordt gelogenstraft met het Evangelie. Bezoek Answering-Islam Dutch

  Enfin, de heersers van Saudie-Arabie krijgen flink op hun donder van lieden als http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_ibn_Abd_al-Wahhab zodra ze wat rekkelijker worden. En het voormalige Perzie kreeg op haar donder door het gramschapicoon Khomeini. Met groot succes. Iets minder ergs is nu eenmaal niet te maken van de islam. Want Allah is hyperjaloers en de staat moet en zal een theocratie worden. Menselijke inbreng en voortgaand inzicht worden categorisch nietig verklaard, omdat de mens niets in te brengen heeft tegen die “Schepper”, wiens beeld en gelijkenis niet overeenstemt met de mens.

   

 9. katja

  Het zou wel handig zijn als iemand in WNL a.s. zondag een boekje open doet over hoe het precies zit met Saoedie Arabie en de rest als medestrijders. Of anders iemand die dat in Buitenhof “durft” te doen? Uiteraard niet Petra Stienen, al zou ik haar graag horen stuntelen, nu met de 180 graden gedraaide situatie.

   

  Wie welke Islam aanhangt enzo. En hoe Obama dat zijn achterban uitlegt. Want de Amerikanen zijn ook niet gek; minder gek dan wij wat dit betreft. Hoe die financieringe lopen.Zou ik wel eens op tv uitgelegd zien worden.

   

  Dat de koningshuizen verdedigd moeten worden is duidelijk. Ze zijn als de dood dat er in hun rijk opstand komt. Dat de nieuwe slaven daar, Indiers, Pakistanen en Bengalen enzo gaan rellen duurt nog een tijdje en zijn daarvoor er te kort. 

   

  Denk dat Betsy Udinks boek inderdaad nog steeds een heel aardig beeld kan geven.

   

 10. Mannen en vrouwen mogen niet naast elkaar zitten op vluchten Saoedi-Arabië – De Dagelijkse Standaard

  […] De Volkskrant noemde het land in september nog gematigd, maar Michael van der Galien maakte er meteen gehakt van in dit stuk: […]

 11. Bezoek koning aan Saoedi-Arabië is een wanstaltige vertoning – De Dagelijkse Standaard

  […] te stenigen… en critici stelselmatig te martelen. Is dat dan alles? Welnee, als ik wil kan ik nog even doorgaan met het opsommen van alle misdaden tegen de menselijkheid die het Saoedische regime onder de ‘inspirerende’ leiding van […]

 12. dickrotterdam

  SAOEDI-ARABIË gematigd te noemen is net zo krankzinnig als toendertijd in 1940 HITLER DUITSLAND als bevriende natie te beschouwen door onze zgn kwaliteitskranten er is dus weinig veranderd in 70 jaar , de vijand is nog steeds aanwezig in ons land alleen de   aantallen NEO NSB ‘ers zijn nog veel groter dan in 1940!

 13. pejoar

  kan mij nog dat saoedisch meisje herinneren dat pas schreef “waarom moeten vrouwen hier de kleur van het kwaad dragen(zwart) en de mannen de kleur van engelen(wit).

  ook Betsy Udink schreef over dit land met dubbele moraal en veel hypocratie.

  inderdaad ,een gematigd land is het niet

 14. Leucosia Teles

  Dank Michael… duik er gelijk in.

   

  *Toch mooi en volgens mij redelijk uniek dat stukjesschrijvers reageren op reaguurders. Only DDS!! +++

   

   

   

 15. E.J. Nieuwenhuijs

  Lijkt me duidelijk en niet ter discussie te stellen.

   

  Saoedi-Arabie is veel maar in ieder geval NIET gematigd islamitisch.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.