Peiling De Hond: VNL kan al tien zetels halen

Geen categorieokt 27 2014, 9:18
7 procent van het electoraat geeft VNL een "grote kans".
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat de nieuwe partij VNL (VoorNederland) van Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes behoorlijk wat potentie heeft. Het zal de heren ervan overtuigen dat ze op de goede weg zijn en dat er écht wat te halen valt.
Liefst zeven procent van alle (gevraagde) kiezers geeft VNL een "grote kans" op hun stem. Als de peiling echt representatief is voor het hele electoraat betekent dit dat de nieuwe partij nu al kans maakt op 10 a 11 zetels. Tellen we daar de mensen bij op die zeggen dat er een "kleine kans" is dat ze op Van Klaveren en Bontes gaan stemmen, dan komen we uit op 26 procent. Een vierde van de kiezers geeft VNL dus een kans.
Het is daarbij opvallend dat het vooral PVV-kiezers zijn die zeggen dat VNL een "grote kans" op hun stem maakt. Het zou om maar liefst 20 procent van de aanhangers van die partij gaan. Misschien dat dit nog niet eens zo gek is: er zijn zat economisch-rechtse mensen die de PVV steunen omdat ze geen fiducie hebben in de establishment partijen, terwijl ze eigenlijk ook niet echt blij zijn met de economie plannen van Wilders en co. Als je deze mensen een alternatief geeft dat niet alleen streng op immigratie is, maar ook grootschalige belastingverlagingen voorstaat zullen ze inderdaad ongetwijfeld best een overstap overwegen.
Ook kan VNL veel weghalen bij de VVD: 10 procent van de liberale kiezers neigt nu al naar de nieuwkomer en nog eens 29 procent geeft haar een "kleine kans" (wat natuurlijk beter is dan géén kans). Als de partij het electoraat ervan overtuigt dat het een serieuze club is die iets voor elkaar kan krijgen valt daar dus flink wat te halen.
Er is dus zeker ruimte voor het conservatief-liberale initiatief van de heren Bontes en Van Klaveren. Nu is het aan hen om er echt iets van te maken door met serieuze, goede voorstellen te komen, media-aandacht te genereren, en natuurlijk door genoeg leden te werven om de subsidiekraan te openen. Als ze daarin slagen maken ze dus gewoon kans om bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen toe te slaan en één klap groter te worden dan GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie.
Of ze dat lukt is afwachten, maar het zou bijzonder gezond zijn voor de politiek als dat wél zo is. Nederland heeft al jaren behoefte aan een échte rechtse partij. Als VNL die rol kan vervullen: heel graag.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten