Peshmerga's gaan Kobani redden

Geen categorieokt 29 2014, 20:00
De peshmerga gaat los.
De best getrainde, meest efficiënte en - anders dan de YPG en PKK - niet-terroriserende Koerdische gevechtstroepen uit Noord-Irak, de peshmerga, zijn aangekomen in Kobani. Zij zullen zich daar bij de verdedigers van de stad voegen in een poging om de opmars van ISIS te stuiten en de terroristische organisatie zelfs terug te dringen. En dat is niet alles: zij worden bijgestaan door (zogenaamde) Syrische rebellen die zich verschuilden in Turkije. 
Samen gaan ze dus de strijd aan met de jihadisten van 'kalief' Abu Bakr al-Bagdadi:

Naast de peshmerga's arriveerde woensdag ook een groep van Syrische rebellen in Kobani. Ze maken deel uit van een gematigde tak van het Vrije Syrische Leger, de rebellengroep die sinds 2011 strijdt tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Op Twitter waren er vandaag veel foto's te zien van burger die de FSA en de peshmerga als helden onthaalden. Heel vreemd is dat natuurlijk niet, aangezien ze dat ook zijn. Er is bijzonder veel moed voor nodig om ISIS één op één te bestrijden; je weet wat er met je gebeurt als je gevangen wordt genomen.
Hoewel Turkije zich tot nu toe op wanstaltige wijze heeft gedragen door de Koerden niet te hulp te komen lijkt premier Ahmet Davutoglu zich nu wat normaler op te stellen. De peshmerga's zijn namelijk van Irak naar Turkije gegaan, en daarna pas naar Kobani. Er was geen andere route mogelijk voor ze. Turkije heeft deze Koerdische strijders dus in staat gesteld om hun Syrische broeders te helpen. Dat is geen enorme, geweldige prestatie, maar het is in ieder geval beter dan niets... en dus een behoorlijke verbetering ten opzichte van de situatie zoals die een paar dagen geleden nog was.
We gaan nu zien of de peshmerga's en de FSA de strijd kunnen beslissen. Als dat zo is, is het echt een fenomenale prestatie die ongetwijfeld deel zal gaan uitmaken van de Koerdische mythologie. Helaas ben ik er niet zeker van dat ze hier inderdaad in slagen. 150 peshmerga's is natuurlijk een verbetering ten opzichten van 0, maar echt indrukwekkend is het allemaal niet. Kobani heeft - lijkt mij - behoefte aan meer strijders.
Maar goed, misschien zit ik ernaast en blijken die 150 extra soldaten van doorslaggevend belang te zijn. De komende dagen zullen we daar ongetwijfeld achter komen. Voor nu kunnen we in ieder geval stellen dat de aankomst van de peshmerga (en de FSA-strijders) een behoorlijke opkikker moet zijn voor de moraal van Kobanis verdedigers.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten