Vakbond FNV blaast zichzelf op

De FNV gaat helemaal kapot.

Niet zo heel lang geleden heb ik er nog even over nagedacht. Misschien zou ik als zelfstandig journalist lid moeten worden van een vakbond, dacht ik. Misschien hoort dat wel. Ik zou dan lid worden van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (onderdeel van FNV). Ik heb die gedachte snel uit mijn hoofd gezet – vakbonden zijn namelijk altijd broeinesten van links activisme – en dat blijkt nu terecht.

De FNV blaast zichzelf op. Een voorgenomen fusie van een aantal vakbonden tot één nieuwe vakbond, gestart door toenmalig PvdA-Kamerlid en huidig staatssecretaris Jette Klijnsma en geleid door voormalig PvdA-Kamerlid Ton Heerts (het is echt één grote linkse bende) gaat niet door. Twee jaar lang waren ze ermee bezig, maar de leden hebben vandaag tegen de fusie gestemd.

Het was de bedoeling dat FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en de voormalige vakcentrale FNV samengevoegd zouden worden tot één grote, sterke vakbond.

Overigens was het kantjeboord met de stemming volgens een berekening van RTL Z. Er was een tweederde meerderheid nodig om de fusie door te laten gaan en dat is net niet gelukt:

359 leden van FNV Bondgenoten waren vandaag bij elkaar gekomen om over de toekomst van Bondgenoten te beslissen. In totaal 232 leden (64,6%) stemden voor de alles overkoepelende fusie, om de toekomst van de vakbeweging vast te stellen. 127 (35,4%) stemden tegen. 8 nee-stemmers bepaalden hiermee de toekomst van de vakbeweging, waar in totaal 1,1 miljoen lid van zijn.

Het hoofdbestuur heeft meteen na de uitslag bekendgemaakt dat het zal opstappen. De vraag is nu of Heerts nog aanblijft bij de FNV. Het doet er eigenlijk niet toe of Heerts blijft of niet. De veelgehoorde kritiek dat vakbonden ouderwets zijn, onaantrekkelijk voor jongeren en zoals gezegd veel te links is gewoon 100 procent terecht. Wat hebben hardwerkende Nederlanders daar nou te zoeken? Het antwoord: helemaal niets.

De ondergang van de FNV zal ongetwijfeld een paar leden een traantje doen wegpinken. Maar dat is waarschijnlijk alleen vanwege de nostalgische gevoelens die zij hebben als zij denken aan de vakbond. De FNV doet er niet meer toe in het Nederland van 2014 en dat is maar goed ook. Zij houden toch alleen maar belangrijke hervormingen tegen. Ik ben erg blij dat ik geen lid ben van de FNV of welke andere vakbond dan ook. Ik blijf lekker onafhankelijk.

Volg Frank Verhoef op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. Jacco van den Oever

  Als je gepiepeld wordt door een onredelijke baas, is het toch wel erg fijn om lid van de vakbond te zijn, hoor. Anders ben je kansloos.

 2. Thor

  @ Jacco

  Ik ben zo’n baas. En ik ben zeker niet onredelijk. Heb jij, als werknemer, wel enig idee hoezeer de balans in het nadeel uitslaat van de werkgever?  Nou, duidelijk geen idee dus!

  Wettelijk gezien heeft een werknemer voornamelijk rechten en nauwelijks plichten. Speelt hij/zij het goed, dan hoeft hij nagenoeg niet te werken en voornamelijk met behoud van salaris lekker uit te slapen. Gezwets? Neen, mijnheer, ik ken dit uit mijn eigen bedrijf en van mijn vaders bedrijf en concollega’s. Gewoon lekker in de ziektewet zitten, wie doet je wat?

   

  De arbo-arts? Whoehahaha… ok, hij zegt dat je morgen aan het werk moet, dus je gaat 1,5 dag. En dan gaat het toch niet. Oude klachten komen weer terug. Weer ziekmelden

   

  Dus gewoon weer berichtje naar de verzekering en Arbodienst. Weer Re-integratieplan, weer Plan van Aanpak, bijstelling van het Plan van Aanpak… et. cetera.

   

  Hee, Jacco, lamlul! Wil je voor de grap ff mijn klappers inzake het ziekteverzuim van een aantal personeelsleden eens doorkijken? Kun je eens zien wat dit betekend voor een MKB bedrijfje…

   

  Dat is dus gewoon het volgende: kutpersoneel (niet allemaal hoor, maar die paar verzieken het voor iedereen) dat geen zin heeft om te werken, draait in dit idiote land elk bedrijf op den duur de nek om. Dat betekend dat het overige personeel ontslagen wordt. En dat de ondernemer niets, NIETS, meer heeft. Die mag eerst zijn pensioen opeten, zijn huis et. cetera. En dan de bijstand in.

   

  Ja maar het ondernemersrisico dan? Ja, dat was ooit hetgene waarom je het deed. Al die 80 uren werkweken. ( ik heb al 7 jaar geen vakantie meer gehad, denk daar eens over na) en zo voort. Maar die paar euro extra salaris die je verdient met je harde werk en het risico dat je neemt met je bedrijf en vooral personeel hier in dit ballenland, wordt je door de fiscus wel weer afgenomen.

   

  Ik heb nu 7,5 jaar mijn eigen bedrijf. Maar had ik dit alles van te voren geweten: vergeet het maar. Ik was gewoon lekker een uitkering gaan trekken!

   

  Vreselijk maar waar. Werken en zeker ondernemen heeft in dit land gewoon geen zin meer…

 3. Joost1991

  Precies, weg met die linkse rakkers. De werkgever bepaalt zelf wel hoeveel hij zijn mensen betaalt. Twee eeuwen geleden werkte dat ook prima.

 4. Makker

  Over vakbonden hebben we het even niet, maar wat werkte 2 eeuwen geleden prima?

  Of u bent zelf groot-industrieel of u bent niet goed wijs om de inkomenspolitiek van 2 eeuwen geleden te verdedigen.

  Kunt u wellicht in een seance aan uw over-over grootvader vragen hoe het
  Was in zijn plaggenhut en niets te eten te hebben, waar van de 10 kinderen er slechts een paar volwassen werden? Ja, het geen heel goed toen.

  Pak eens een geschiedenisboek, tegen stuitende domheid ben ik ook niet opgewassen.

 5. Robbert L.

  Thor,

  Ik hoor je. ik ben er ook één.

  Lamgeslagen, leeggestolen en uitgewoond door het nooit stoppende nemen, nemen, nemen van overheid en medewerkers. 

  Kapot gebeukt door de tientallen controleurs, regeltjes, wetjes, verplichtingen, eisen en voorwaarden.

  Iedereen graait in je zakken en laten jou het werk doen.

  En iedereen denkt dat elke ondernemer toch minstens een Zuckerberg of FD gazelle is.

  Zelfs de schamele centen die je verdiend hebt en al 10 keer belast zijn mag je tijdens je leven of zelfs na je dood niet onbelast aan je naasten schenken. 

  Een Gulag gevangene in Rusland heeft het beter dan een ondernemer in Noord Europa.

  Die kan nog aan de Vodka.

 6. Jaloerse vakbond FNV: belastingen moeten flink omhoog – De Dagelijkse Standaard

  […] idee dat iemands inkomen in de eerste plaats niet van hemzelf is, maar van de overheid. En de FNV, voor zover die nog bestaat, is een socialistische vakbond. Dat blijkt wel uit het voorstel van FNV-voorzitter Ton Heerts en […]

 7. Joost1991

  @makker
  Mijn reactie was cynisch. Iedereen lijkt tegenwoordig te denken dat werknemers zich niet meer hoeven te organiseren, maar dan zet je de klok natuurlijk gewoon een paar eeuwen terug.

 8. coolscan5

  Ik ben er ook een van jullie clubje en zou een boek kunnen schrijven over hoe stom ik destijds moet zijn geweest om MKB er te worden, dat doe ik maar niet, voorlopig pink ik slechts een traantje van vreugde weg.  Het monster blaast zich op. Dat ik dit nog mag meemaken op mijn oude dag, zou er dan toch iets van gerechtigheid bestaan?

 9. BPS

  Ver, ver boven de werkelijkheid dwarrelt en dwaalt een politieke elite verdwaasd met alle winden mee. Werkgelegenheid wordt tegengewerkt Economie wordt verlamd bij de verdwaasde maatregelen voor “crisisbestrijding” en bevordering van de economie.

  De arbeidsmarkt in  Europa moet worden hervormd van de EU “voor meer banen”. Dat is meer flexibiliteit. Dat is meer onrust, onzekerheid en wantrouwen voor de werknemer.

  Door de conjunctuurval van de met schulden en schijnwelvaart opgefokte economie door banken en politiek in de EU , is er geen behoefte aan lange-termijn-arbeidscontracten om kwaliteit, bedrijfscontinuïteit en bedrijfszekerheid, kortom om vertrouwen, te waarborgen.

  Het bedrijfsrisico dat  elk arbeidscontract (“elke baan”) met zich meebrengt en de enorme administratieplicht, administratiekosten, wetskennis, wettelijke verplichtingen, wijzigingen, uitzonderingsregels, boetes bij onmacht, wanprestatie en uitbuiting door de werknemer, wantrouwen, controle, voordat er ook nog maar één slag werk is uitgevoerd, dat risico is slechts nog te vermijden door óf geen mensen aan te nemen, óf arbeidskracht van het beursgenoteerde uitzendbureau te betrekken dat de kostprijs van het werk verhoogd ten koste van de werknemer en ten koste van de prestatie en concurrentiepositie van het bedrijf, dat veelal het MKB betreft. Dat MKB dat doorgaans voor banen en hergroei zorgt.

  Werkgevers en werknemers worden heen en weer geslingerd, uitgemolken, verontrust en murw geslagen door de politiek die de recessie aan eigen wanbeleid en onverstand te danken heeft en het wantrouwen bestrijdt met nog meer regeldruk, wantrouwen, onrust,  onverstand en onzekerheid.

  Onmachtig en machteloos verstrikt in het bureaucratisch monster van politiek en EU, weten ze ver daarboven niet meer wat er aan de grond gebeurt, laat staan wat er gebeuren moet.

  De complexiteit en de tegenstellingen stapelen zich op. En een ander draait er voor op. Dat zijn de MKB ondernemertjes, en de werkzoekende werknemers en ZZP-ers.

 10. drnomad

  Vakbonden zijn er om hun leden onder de duim te houden, terwijl men dat uitlegt als macht geven aan de gewone man. Die gewone man denkt, dankzij die vakbond krijg ik tenminste loonsverhoging, terwijl werkgever en vakbond denken, dankzij collectieve onderhandelingen, stijgen de lonen tenminste niet zo hard.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.