Vakbond FNV blaast zichzelf op

Geen categorieokt 08 2014, 18:00
De FNV gaat helemaal kapot.
Niet zo heel lang geleden heb ik er nog even over nagedacht. Misschien zou ik als zelfstandig journalist lid moeten worden van een vakbond, dacht ik. Misschien hoort dat wel. Ik zou dan lid worden van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (onderdeel van FNV). Ik heb die gedachte snel uit mijn hoofd gezet - vakbonden zijn namelijk altijd broeinesten van links activisme - en dat blijkt nu terecht.
De FNV blaast zichzelf op. Een voorgenomen fusie van een aantal vakbonden tot één nieuwe vakbond, gestart door toenmalig PvdA-Kamerlid en huidig staatssecretaris Jette Klijnsma en geleid door voormalig PvdA-Kamerlid Ton Heerts (het is echt één grote linkse bende) gaat niet door. Twee jaar lang waren ze ermee bezig, maar de leden hebben vandaag tegen de fusie gestemd.

Het was de bedoeling dat FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en de voormalige vakcentrale FNV samengevoegd zouden worden tot één grote, sterke vakbond.

Overigens was het kantjeboord met de stemming volgens een berekening van RTL Z. Er was een tweederde meerderheid nodig om de fusie door te laten gaan en dat is net niet gelukt:

359 leden van FNV Bondgenoten waren vandaag bij elkaar gekomen om over de toekomst van Bondgenoten te beslissen. In totaal 232 leden (64,6%) stemden voor de alles overkoepelende fusie, om de toekomst van de vakbeweging vast te stellen. 127 (35,4%) stemden tegen. 8 nee-stemmers bepaalden hiermee de toekomst van de vakbeweging, waar in totaal 1,1 miljoen lid van zijn.

Het hoofdbestuur heeft meteen na de uitslag bekendgemaakt dat het zal opstappen. De vraag is nu of Heerts nog aanblijft bij de FNV. Het doet er eigenlijk niet toe of Heerts blijft of niet. De veelgehoorde kritiek dat vakbonden ouderwets zijn, onaantrekkelijk voor jongeren en zoals gezegd veel te links is gewoon 100 procent terecht. Wat hebben hardwerkende Nederlanders daar nou te zoeken? Het antwoord: helemaal niets.
De ondergang van de FNV zal ongetwijfeld een paar leden een traantje doen wegpinken. Maar dat is waarschijnlijk alleen vanwege de nostalgische gevoelens die zij hebben als zij denken aan de vakbond. De FNV doet er niet meer toe in het Nederland van 2014 en dat is maar goed ook. Zij houden toch alleen maar belangrijke hervormingen tegen. Ik ben erg blij dat ik geen lid ben van de FNV of welke andere vakbond dan ook. Ik blijf lekker onafhankelijk.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten