Bemoeizieke Opstelten pakt legáál wapenbezit aan

Geen categorienov 25 2014, 15:00
Sportschutters en jagers zijn de sjaak.
Ja hoor. Minister Ivo Opstelten heeft de professionele sportschutter en jager weer eens in het vizier. Hij wil dat voortaan alle Nederlanders die een wapenvergunning aanvragen - en dat zijn vrijwel alleen maar mensen die een wapen willen hebben in het kader van de schietsport, en ja, dat is een sport, net zoals karate een sport is - voortaan zwaarder worden gescreend.
Ook Nederlanders die al zo'n wapenvergunning hebben - het zijn er zo'n 70.000 met gemiddeld iets meer dan twee wapens per persoon - moeten een extra zware screening doorstaan. Hoe die extra zware screening eruitziet, die - let op! - een aanscherping is op de al bestaande screening? Ik citeer een bericht van het ministerie van Veiligheid & Justitie, dat een wetsvoorstel in elkaar heeft gedraaid:

Zo moet de aanvrager zijn verzoek straks altijd in persoon indienen én zelf aanwezig zijn bij de controle van opslagmogelijkheden voor wapens in zijn huis of zijn bedrijf. Ook is hij verplicht mee te werken aan een onderzoek naar zijn psychische gesteldheid, om na te gaan of er een verhoogd risico is op misbruik van wapens en munitie. Het Trimbosinstituut ontwikkelde hiervoor een speciale test die risicofactoren weegt. Verder moet de aanvrager drie referenten opgeven. Daarna beslist de korpschef - op basis van alle informatie - of iemand geschikt is en een vergunning krijgt.

Dit alles, uiteraard, naar aanleiding van de schietpartij door Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn, want Van der Vlis was legaal in het bezit van vuurwapens en dus moet er actie worden ondernomen. Althans, zo denkt Opstelten. Hij heeft dus een speciale wet in elkaar gedraaid om de volgende 'Van der Vlis' tegen te houden. Het is te gek voor woorden.
Het gekke is dat de dadendrang van Opstelten zich beperkt tot de wapenbezitters die zich netjes aan de wet houden en al worden gedwongen zich aan allerlei regels te houden. Zo mag er geen camouflagekleding worden verkocht bij schietverenigingen, want... Ja, waarom eigenlijk? Die kleding kun je vinden in iedere outdoorswinkel in Nederland.
Opstelten, en dit is echt schandalig, rept met geen woord over het illegale wapencircuit en alle overvallen, moorden, etc worden gepleegd door mensen met een illegaal vuurwapen.
Het moge duidelijk zijn: Van der Vlis had nooit een wapen mogen hebben. De politie had de signalen van de bezorgde vader van Van der Vlis serieus moeten nemen. Maar de huidige wet legt al voldoende (lees: teveel) beperkingen op aan legaal wapenbezit.
Beter houdt Opstelten zich bezig met de criminelen die vrijwel dagelijks illegale vuurwapens gebruiken voor hun criminele praktijken. Er gaat vrijwel nooit iets mis bij de sportschutters en de jagers. Waarom zijn er dan nóg strengere regels nodig? Of moeten we dit zien als het zoveelste voorbeeld van de symboolpolitiek van het ministerie van Veiligheid & Justitie? Het is te triest voor woorden.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten