Poetin heeft de Sovjet-Unie heropgericht

De laatste leider van de USSR, Michail Gorbatsjov, is helemaal lyrisch over Vladimir Poetin. Ai. De Sovjet-Unie is terug.

Nadat Poetin zichzelf zo ongeveer kroonde als nieuwe en onbetwiste Supreme Leader van Rusland, en hij oorlogen met Georgië en de huidige met Oekraïne startte konden we het allemaal zien aankomen: Het Kremlin probeert de zogenaamde Brezjnevdoctrine weer te herinvoeren. In de tijd van voor de val van de Muur werd dit beleid gebruikt om staten als Hongarije, Tsjechië en Polen in het communistische gareel te houden.

Vandaag de dag zijn die landen gelukkig ver verwijderd van de Russische invloedssfeer. Maar helaas geldt dat nog niet voor de directe buurlanden van Rusland: als die al te Westers werden, valt Poetin ze gewoon aan om ze binnen zijn invloedssfeer te houden. Desnoods buiten hun wil om.

Da’s het eerste teken dat Rusland de Sovjet-Unie 2.0 aan het worden is, maar het wordt een stuk explicieter: de laatste leider van de communistische voorganger van het huidige Rusland blijkt namelijk pal achter Rusland te staan. Mikail Gorbatsjov heeft aangekondigd bij zijn aanstaande bezoek aan Berlijn de buikspreekpop van Poetin te gaan spelen als hij een audiëntië heeft bij Angela Merkel:

De voormalige Russische president Michail Gorbatsjov wil bij een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel als pleitbezorger van de huidige president Vladimir Poetin optreden.

Gorbatsjov gaat komend weekend naar Berlijn voor de festiviteiten rondom de 25e verjaardag van de val van de Muur. „Ik ben er absoluut van overtuigd dat niemand beter dan Poetin de Russische belangen beschermt”, zei de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede tegen het Russische persbureau Interfax. Hij noemde de Verenigde Staten als veroorzaker van de spanningen tussen Rusland en de westerse wereld.

Hoeveel meer bewijs moeten de zelfverklaarde vrijheidsliefhebbers die Poetin steunen nog hebben dat Rusland op een hele foute weg zit? Zelfs communistische leiders beginnen Poetin als een ideale leider te zien. Als je van dat soort figuren steun krijgt, kunnen we toch wel stellen dat je vermoedelijk op totaal de verkeerde weg zit.

Mijn advie dus: uitstappen uit de Kremlinfanclub nu dat nog kan zonder al te veel imago schade. Binnen afzienbare tijd is Moskou namelijk weer het stalinistische middelpunt van de wereld. Met Poetin als nieuwe algemeen secretaris.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. Wilhelmson

  @ Tipo

  ik ben net terug uit moskou waar ik regelmatig kom. Ik vind ook dat bij wat ik met eigen ogen zie en eigen oren hoor, rusland er elk jaar sterk op vooruit gaat. Overal business, shops, toerisme, zakens, gratis internet. Nieuwe flats worden er gebouwd , nieuwe woningen. Het geld rolt er . De ontbrekende middenstand  van weleer is er nu wel gekomen . Dat had je er niet 10 jaar geleden. Ik vind Moskou best een moderne stad geworden en de russen algemeen vol lof over wat ze nu hebben ene kunnen. Ze vinden wel dat Putin te dictatorig is en dat het anders kan. Anderzijds begrijpen ze ook dat zonder een Putin, dit nooit gebeurd was.

  Wat de Amerikanen en de EU slaafjes nu doen, dat brengt de Rus angst, omdat ze begrijpen dat hierdoor de roebel daalt en investeringen uit het westen zullen teruggeschroeft worden. Zij begrijpen niet waarom, maar begrijpen wel heel goed door wie : VS/ Obama.

  danke je wel voor je goed onderbouwde comments. ik zoek je op.

   

 2. arno

  indirecte dictatuur, Rusland en VS ? In beide landen heeft de bevolking weinig tot niets te zeggen. In Rusland is dat direct door Putin en in de VS indirect door de grote corporatie’s ( fascisme heet dat volgens mij ).

 3. cmsuijkerbuijk

  Klopt niet wat je zegt: In december 2011 liet Gorbatsjov, via een videoboodschap, van zich
  horen bij de grootschalige protesten tegen de uitslag van de Russische parlementsverkiezingen eerder die maand, die dankzij fraude zouden zijn gewonnen door Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin. Ook wees hij in een radio-interview deelname van Poetin aan de presidentsverkiezingen van 2012 af. Dus zo’n grote vriend is hij niet van Putin!

  Ik denk eerder dan DDS aan een “Putin”-fobie lijdt. I.m.o is Obama een véél gevaarlijker peroon, die momenteel zowat overal in een conflict betrokken is, van vrienden vijanden maakt. Bondgenoten bespioneert, liegt, bedriegt, halfbakken en slappe maatregelen tegen de Islam en die de situatie totáál niet meer in de hand heeft en ook niet meer zal krijgen!

  Trek die oogkleppen nou eens af en kijk wat verder en breder dan je neus lang is!

 4. Oet_Grunnen

  ’t Is mooi geweest.

  Het gaat me niet om kritiek op Poetin, maar puur om de manier van presentatie op deze webiste. Ik heb prachtige momenten gezien, boeiende discussies, prikkelende stellingen, maar het is zodanig afgezakt, dat het gewoon niet meer interessant is. Tim en Michael, succes verder.

  P.S. Liever een wereld met SU 2.0, dan met Obama/Isis?EU in de testversie.

   

 5. toetssteen

  Georgië viel ZO Ossetië binnen! Het was niet Rusland die de eerste zet deed!

 6. cmsuijkerbuijk

  “maar het is zodanig afgezakt, dat het gewoon niet meer interessant is.”

  Ik denk, dat DDS een zachte dood gaat sterven. Ook al wordt dat door DDS zelf ontkent!

 7. tipo

  Dit is het zoveelste artikel over Poetin dat kant noch wal raakt. 

   

  Tim kan zeggen wat hij wil, maar Poetin behartigt de belangen van Rusland goed. Gedurende de laatste 15 jaar heeft hij de staatsschuld, de economische groei en het gemiddelde inkomen in Rusland op wonderbaarlijke wijze helpen te verbeteren, door de overheid te verkleinen. Zo gezien is Poetin rechtser en klassiek-liberaler dan Rutte’s VVD en zelfs als VNL. Ik heb de VNL nog niet voor een staatsschuld van 8% vh BNP horen pleiten en het dekken van een nationale munt met echt goud. Poetin doet dat gewoon, ondertussen heeft hij er aan meegeholpen dat de koopkracht in Rusland is vertwintigvoudigd. Kom daar maar is om bij de linksige VVD of de vlees-noch-vis benadering van VNL.

   

  Poetin komt ook op voor het bezit van een ijsvrije haven op de Krim voor Rusland en voor een zeehaven aan de Middelandse Zee in Syrie en voor een vrije doorgang door de Bosporus in Turkije. Dat hij daar voor opkomt, tot de dood, zou geen verrassing moeten zijn. Men kan niet verwachten dat iedere leider zijn eigen volk opoffert, zoals Marx Rutte dat deed met ons.

   

  Lees hier eerst maar eens een toespraak van Poetin (vertaald door Irma Schiffers)

   

  Poetin komt op voor de Russische belangen en sluit geweld als laatste redmiddel niet uit. Dat is een prima uitgangspunt voor een leider. Echter: Hij is wel degelijk bereid tot compromissen. Iets waar de EU (volgens Poetin onder druk van de VS) niet toe bereid is. Wie lokt dan het geweld uit en wie speelt er dan een vuil spelletje? 

   

  Poetin is vrij eerlijk: Ja, hij heeft de ex-premier van Oekraine geholpen, Ja, hij heeft zijn leger ingezet op de Krim en in de Donbass-regio om de ijsvrije haven en de schaliegasvelden rondom Donetsk en Luganks als onderpand voor eerdere leningen veilig te stellen. Wat is daar in hemelsnaam mis mee?

   

  Je moet niet in de aura van een Hells Angel willen staan. Houdt een beetje afstand en die Hells Angel komt ook niet in jouw aura. Allemaal door elk kind te begrijpen, maar niet door de VS en de EU. Zijn ze soms vergeten, dat Rusland enigszins is opgekrabbeld als kapitalistisch land met een zeer kleine overheid? En zijn de VS en de EU vergeten dat ze zelf zijn afgegleden naar een neo-feodaal corporatistisch imperialisme, ten kostte van alles? Zelfs ten kosste van hun eigen oorspronkelijk Christelijke moraal, door de duivels van Saudi Arabie, het Moslimsbroederschap en de Taliban als bondgenoten te nemen en ISIS via een omweg te bewapenen?

   

  Poetin is geen lachebekje, maar hij is wel een leider die een visie heeft en waar je beter rekening mee kan houden. Dan kun je met hem prima zaken doen. Een Stalinist is het zeker niet, want Poetin haar revoluties. Hij is een groot voorstander van een evolutie naar een multi-polaire wereld met de BRICS als nieuwe sterren. Ik zou daar als Nederland graag ook een sterrenrol in vervullen, maar dat maken Eurofielen als Rutte’s VVD en VNL onmogelijk door hun kleinheidswaanzin.

 8. cmsuijkerbuijk

  Prachtig verwoord en kéihard de spijker op de kop (Ik moest bukken voor de vonken)!. En als Michael, Frank en Tim zakken in hun broek hebben (En Joshusa natuurlijk ook), dan kunnen ze het dáár insteken!

 9. toetssteen

  Die prijkt op DVC al een paar dagen. Kun je nagaan hoeveel DDS achterloopt ;).

 10. Realist

  Dank Tipo! Kijk, het is voor dit soort comments dat ik deze site nog bezoek. De kwaliteit van de artikelen is helaas zwaar afgenomen. Jammer, want DDS was eens een site waar vele schrijvers van naam goede artikelen schreven, en waar de discussies in de panelen navenant waren.

 11. Henk

  Laten we het positief bekijken.De domme slecht onderbouwde artikelen op DDS leveren vaak uitstekende commentaren op zoals die van Tipo. Maar het niveau van DDS is nu zo ver gezakt, dat ik serieus overweeg een abonnement op Jalta te nemen. Toch wel slim bedacht van Livestro.

 12. baksteen

  Tipo bedankt voor je uitstekende betoog.

  De toespraak van Poetin is een verademing om te lezen, wat is het toch erg om te beseffen dat we met Brussel en de VS aan de verkeerde kant staan en dat je weet dat er alles aan gedaan wordt om de ellende alleen maar groter te maken. Cultuur, de natiestaat, souvereiniteit,welvaar,  het moet blijkbaar allemaal kapot.

 13. vanderberg

  Ik zou gewoon emigreren naar Rusland. Lekker je boeltje pakken en wegwezen. Het is hier toch kut.

   

  Of denk je echt dat je in dat ‘Jalta’ echt van die lekkere pro-poetin poezie gaat vinden?

 14. cmsuijkerbuijk

  Overigens, is Obama dan geen grotere schurk, door aan te willen pappen met Iran? Zie http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2014/11/obama_benaderde_iran_over_is.html

  Zou deze vollidiot niet beter met Putin IS aan kunnen pakken? Dat vergroot namelijk de kans, dat ze elkaar weer gaan vertrouwen, want dat moet wel bij een samenwerking!

 15. Johannes N

  Waar _gaat_ dit over? Dat Gorbatjov het met iemand eens is, maakt dat die persoon dan automatisch tot een dictator? Wat voor idioot soort redenering is dat? Is Engelbart een beetje simpel? Denkt hij dat wij het zijn?

   

  Eens met eerdere respondenten: voor dit soort flauwekul hoef ik hier niet te komen.

 16. dat zeg ik toch

  @Oet_grunnen

   

  Same here. Het is nu de Tim en Michael blog geworden met slechts een onderwerp: Putin is gek en wie het niet met me eens is, is nog veel gekker.

   

  Jammer. Ik kwam hier graag.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.