Voedingscentrum betuttelt tankstations nu ook

Kan het Voedingscentrum niet gewoon worden afgeschaft?

De zedenmeesters van het Voedingscentrum hebben een nieuwe vijand gevonden: tankstations. Wat blijkt namelijk (grote schok!): die zetten soms goedkoop snoep bij de kassa. Zo hopen zij een extra centje te verdienen. En dat mag niet, aldus de professionele betweters:

De betuttelingszucht van het Voedingscentrum heeft nu ook de (tank)stations bereikt. Het kenniscentrum is een massale campagne gestart tegen zogenaamd ongewenste verleidingen bij kassa’s op stations. Daar zouden weerloze burgers tegen hun zin worden verleid om ongezonde producten te kopen tegen bodemprijzen.

Ze hebben zelfs een nieuwe term bedacht voor kassa’s waar goedkoop snoep te koop wordt aangeboden: opdringkassa’s. Volgens het Voedingscentrum zijn normale mensen niet in staat om een weloverwogen beslissing te maken als ze dat soort snoepgoed zien. Ze kúnnen niet anders dan snel wat zoetigheden te kopen die ze vervolgens razendsnel verorberen. 

“Uit onderzoek blijkt dat mensen ongeveer tweehonderd voedselkeuzes per dag maken. We denken vaak dat we alle beslissingen bewust nemen. Maar we hebben simpelweg niet genoeg tijd en energie om alle beslissingen op basis van een rationele afweging te maken.”

Het centrum wordt met de dag gekker. Eerst moet hagelslag het ontgelden, nu verklaart men onschuldige pomphouders de oorlog. Ze willen zelfs dat klanten foto’s maken van zogenaamde opdringkassa’s en die dan op Twitter en Facebook gooien; alles om die vreselijke op geld beluste ondernemers een hak te zetten. Moeten ze maar geen snoepgoed in de aanbieding doen. 

Je vraagt je onderhand af waar het Voedingscentrum het recht vandaan denkt te halen om dit soort acties te beginnen. Als zij supergezond willen leven, prima, maar waarom vallen ze iedere andere Nederlander daarmee lastig? Ze zijn nog erger dan fanatieke ex-rokers; die houden ook nooit op om mensen die nog wel roken te vertellen dat ze nu meteen, onmiddellijk, vandaag nog moeten stoppen. Het Voedingscentrum heeft daar blijkbaar van geleerd en doet er mooi een schepje bovenop. 

Nu is het wel genoeg geweest. Kappen met die bemoeizucht. Mensen zijn geen willoze wezens die zich niet kunnen beheersen als ze wat goedkope haribo-snoepjes zien. Laat ons in vredesnaam met rust!

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Hans Kramer

  Eerlijk de kost verdienen mag van het voedingscentrum ook al niet meer. Ze vergeten voor het gemak dat een pompstation deze extra omzet nodig heeft om te overleven. Zoveel wordt er op de brandstof niet verdiend, behalve door de overheid. 

  Als het voedingscentrum een statement wil maken moeten ze het doen naar de overheid door te pleiten voor hogere winstmarges voor de pomphouder. Dan zouden de pomphouders de extra omzet met voedingsmiddelen niet zo bitter hard nodig zijn.

 2. Knarsman

  ‘Ze zijn nog erger dan fanatieke ex-rokers’.

   

  Dat fanatieke hebben ze afgekeken van strenggelovige christenen en joden, nazi’s, communisten, socialisten en moslims, zonder compleet te willen zijn in de opsomming……

 3. V.K.

  -Ha, heb me zojuist klem gekocht in de zoetigheid vanwege st.maaarten de koeien hebben staarten.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 4. Moose

  Goh.. dan kunnen we niets anders dan deze dictators te boycotten!

   

  Hier kun je ze mailen:

   

  http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/over-ons/contact/opmerkingen-doorgeven.aspx

   

   

 5. Louis in de Pels

  Als je mensen betaalt om gezond eten te bevorderen dan gaan ze regeltjes verzinnen die ongezond eten verminderen en gezond eten te bevorderen. En zo infiltreert de overheid steeds verder in ons priveleven.

 6. Ongemakkelijk

  Michael heeft wel een erg positief mensbeeld, mensen die zelfdiscipline hebben. Maar als je al die veel te dikke mensen ziet, klopt dat mensbeeld niet. Het is heel goed dat het Voedingscentrum de verlokkingen benoemt. Die winkels maken met succes gebruik van de zwakheid van de mens, met als resultaat obesitas, waarvoor de verstandige dan weer extra premie moet ophoesten om de bijbehorende ziektes in toom te houden.

  Het is niet anders, als we het aan de mens overlaten en niets beinvloeden, krijg je nog meer obesitas. En dat willen we niet.

 7. LantR.fant

  Ongemakkelijk:

  Die winkels maken met succes gebruik van de zwakheid van de mens, met als resultaat obesitas, waarvoor de verstandige dan weer extra premie moet ophoesten om de bijbehorende ziektes in toom te houden.

   

  ten eerste: Gezond lang leven eindigt ook in een verzorgingstehuis en dat kost een Godsvermogen. Korter leven door obesitas levert op termijn zoveel geld op dat de extra kosten tijdens het leven dubbel en dwars gecompenseerd worden.

   

  Ten tweede: We hoeven toch niet werkelijk iedereen voor alles te beschermen? Wat volgt? Een coach (bij voorkeur BOA) die controleert of iedereen wel op tijd naar bed gaat?

 8. Ongemakkelijk

  @LantR.fant

  Gezond leven eindigt niet in een verzorgingstehuis. Soms wel, soms niet. maar dat is het acceptabele leven. dat obesitasop de lange termijn goedkoper is?  Kan je dat met feiten onderbouwen? voorlopig lijkt het me uit de lucht gegrepen dat obesitas ons geld uitspaart. Een nuance om de werekijkheid niet te hoeven zien. Lees maar eens de voortreffelijke column over nuanceren: http://hoeiboei.blogspot.nl/2014/11/zelfvoldaan.html ,

  Maar los van de kosten, het is toch onprettig als die stumperige dikkerd te zien, die ook nog eens disfunctioneren. Dat moet beter kunnen.

  ” We hoeven toch niet werkelijk iedereen voor alles te beschermen? ” ne4, zeker neit, maar we hebben hier wel een groot probleem, dus enige sturing daar kan geen kwaad. En niet zo bang dat sturing tot uitwassen leidt.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.