Rechts staat er buitengewoon goed voor in Israël

Bibi Netanyahu wint de verkiezingen volgend jaar met gemak.

Premier Netanyahu hoeft zich geen zorgen te maken over de vervroegde verkiezingen van 17 maart volgend jaar, want Likud wordt gewoon weer de grootste partij. Ja, zelfs zonder de samenwerking met Yisrael Beytenu van Avigdor Lieberman.

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn (oké, die zijn er niet, en de Israëlische verkiezingscampagne moet nog op stoom komen), zou Likud 22 zetels halen, zo blijkt uit een poll van de gratis krant Israel Hayom. Dat zou een prima resultaat zijn voor Bibi, zeker gezien het feit dat hij niet meer zo populair is als vroeger.

Samen met de andere orthodoxe en rechtse partijen als Habayit Hayehudi van Naftali Bennett, de eerdergenoemde Beytenu, Shas, en United Torah Judaism kan Bibi met gemak een rechts-orthodoxe regering vormen. Of hij dat ook echt gaat doen, is een tweede, maar er lijkt geen andere mogelijkheid.

Immers, waarom zou Bibi wéér met (centrum-)linkse partijen in zee gaan? Dat heeft aantoonbaar niet gewerkt. De linkse ministers zaten de boel te saboteren. Over links gesproken: alle linkse partijen bij elkaar slaan nog geen deuk in een pakje boter volgens cijfers van de gratis krant:

The poll, commissioned by Israel Hayom this week, suggested that a Center-Left bloc comprising Labor, Hatnuah, Meretz and Yesh Atid would win a collective 32 seats. If former cabinet minister Moshe Kahlon establishes a new party and allies with the Left, the Center-Left would still have only 45 Knesset seats, not enough for a 61-member majority. The Left might try to strike an alliance with the predominantly Arab parties, which are projected to win 9 seats, but this would not tip the scales in the Left’s favor. At best, this would raise the Center-Left’s representation to 54 MKs, which is still shy of a majority.

De voormalig Likoed-minister Kahlon kan nog roet in het eten gooien van Bibi, maar een linkse meerderheid gaat er simpelweg niet komen. Dat betekent goed nieuws voor rechts Israël. Het is ook goed nieuws voor iedereen die vindt dat er een tweestatenoplossing moet komen, maar alleen als de Palestijnen erkennen dat Israël bestaansrecht heeft. Dat lijkt me niet meer dan fair.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. JanvanEechoud

  Good! Bibi for president!!
  Samen met GW? Zou me wel kapot lachen…… om de verwarde blikken bij de MSM en MS-Politici…..

 2. NemTudom

  Ik lees hier toch wat anders. Alhoewel het beter zal zijn dan met Netanyahu ??

  http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/5067-meeste-israelis-willen-een nieuwe regeringsleider

  buitengewoon populair en genoot grote steun. Maar na de aankondiging van nieuwe verkiezingen schetsen de recentste opiniepeilingen een ander beeld.
  Die geven aan dat de mening van de Israëli’s sterk is veranderd, zij vertrouwen hun leiders niet langer. Volgens een opiniepeiling voor de Jerusalem Post wil 60 procent van de Israëli’s niet dat Netanyahu wordt herkozen in maart. Slechts 34 procent staat nog achter Netanyahu, zes procent van de respondenten heeft geen mening over het onderwerp.

  1. Frank Verhoef

   Het punt is dat Likud gewoon de grootste partij wordt van Israël en Bibi bijna automatisch premier wordt, hoewel hijzelf inderdaad minder populair is dan vroeger.

 3. AJGRaalte

  Je bent wel erg optimistisch, Frank. Want, tja, je hebt het ovber Israel waar men van de ene op de andere dag niet weet wat er te gebeuren staat en 17 maart is nog heel ver weg.

  1. Frank Verhoef

   True, de verkiezingscampagne is nog niet begonnen… Ik ga het in ieder geval volgen. 😉

   1. AJGRaalte

    Ik ook, hoor.

 4. Defensie-minister Israël waarschuwt voor ‘Hamas-stan’ – De Dagelijkse Standaard

  […] kan bijna niet anders of de rechtse partijen in Israël winnen de verkiezingen volgend jaar maart. De linkse media hopen dat Isaac Herzog (Labor Party) zijn grote concurrent, […]

 5. Netanyahu: Ik ga niet met links in zee na verkiezingen – De Dagelijkse Standaard

  […] december stond rechts er bijzonder goed voor in de peilingen. Maar die virtuele winst begint langzaam maar zeker te verdampen. Wat er ook […]

 6. Filmpje Netanyahu: stem links en krijg ISIS in Jeruzalem – De Dagelijkse Standaard

  […] Israëlische verkiezingen zijn nog maar een maand en een paar dagen weg. Op 17 maart is de keuze tussen een kabinet geleid door Benjamin Netanyahu of een kabinet dat wordt geleid door […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.