Witte kerst is racisme!

ewoutklei
Foto: Ewout Klei

De sterfdag van Nelson Mandela viert men door te demonstreren tegen Israël en Zwarte Piet?

Vorige week wandelde ik samen met de gevierde filosoof Lammert Kamphuis in hartje Amsterdam. Op de Dam, waar je normaal met Magere Hein of Darth Vader op de foto kan, werd ik opgehouden door een demonstratie in aanbouw. Een zestigjarige hippie deelde demonstratieborden uit en vanuit de speakers van een busje schelde Arabische muziek. ‘Om vijf uur gaan we demonstreren tegen de apartheid’, zei een Marokkaanse jongen tegen mij. Hij had zo’n stoere Palestinasjaal om en keek met een diepe blik de verte in. Ergens had hij wel wat van Ché Guevara vond ik. Ik had nog nooit een pro-Palestinademonstratie meegemaakt en omdat ik geen roze microfoon bij mij had leek het mij voldoende veilig om de boel een beetje te observeren. De antropoloog in mij vind demonstraties namelijk fascinerend.

Wat allereerst opviel was de kleine omvang van de demonstratie. Er waren nauwelijks mensen op af gekomen, alleen de beroepsactivisten, de diehards. Toen ik de oude hippie vroeg wat de directe aanleiding van deze demonstratie was bleef hij mij een antwoord schuldig. Hij mompelde dat Israël nog steeds de Palestijnen onderdrukt, maar concreter dan dat werd hij niet. Het feit dat Gaza de laatste maanden niet meer in het nieuws is was hem dus ook niet ontgaan. Een journalist van NTR ontsluierde het mysterie. Hij vertelde dat het precies een jaar geleden was dat Nelson Mandela was overleden. Om deze anti-apartheidsstrijder te eren moest tegen de apartheid van nu gedemonstreerd worden: de zionistische entiteit Israël en natuurlijk Zwarte Piet.

20141205_164007

De beroepsdemonstranten kon je in drie verschillende groepen verdelen: de moslims, de extreemlinkse demonstranten en de zwarte anti-Zwarte Pietactivisten.

De moslims waren in de meerderheid. Het waren vooral twintigers en dertigers en er zaten opvallend veel mooie meiden bij. Zoals christelijke meisjes zich gepassioneerd betrokken voelen bij het lijden en sterven van hun Heiland, zo voelen islamitische meisjes zich gepassioneerd betrokken bij het leed van het Palestijnse volk. De Franse uitdrukking ‘la petite mort’ schoot even door mijn hoofd. De mannen met baarden lieten mij koud. Zij liepen maar een beetje doelloos rond. Of hielden ze de omgeving in de gaten en probeerden ze AIVD’ers en rechtse journalisten te spotten?

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!