Grieken gaan volidioot: Syriza verreweg de grootste

Ah ja, prima moment om op een leninistisch-marxistische partij te stemmen inderdaad.

Wat zullen de oude Grieken – Socrates, Plato, Zeno, Aristoteles en die vele, vele anderen – trots zijn op hun nazaten zeg.

Europa kan de borst natmaken, nadat de Griekse verkiezingen gisteren zijn uitgedraaid op een overweldigende verkiezingszege van het links-radicale Syriza. Partijleider Aleksis Tsipras verpletterde zijn rivaal, de huidige premier Antonis Samaras. Tsipras lijkt verzekerd van het premierschap. Gisteravond beloofde de oud-communist zijn landgenoten betere tijden. „De tijden van de internationale trojka zijn voorbij.”

De diehard socialist Tsipras beloofde kiezers lagere belastingen en meer banen, maar ook hogere uitkeringen, een hoger minimumloon en – oh ja – het terugdraaien van massaontslagen (van de staat).

Kortom, hij belooft ze zo ongeveer de hemel op aarde terwijl ze in de hel leven.

Nou klinken die plannen heel leuk en aardig, maar ieder weldenkend mens weet dat het nogal lastig is om die zaken met elkaar te combineren. Je kunt de economie niet versterken door de overheid tegelijkertijd gigantisch te maken; door meer uit te geven aan mensen die niets doen en op kunstmatige wijze banen te creëren die ook nog eens volstrekt overbodig zijn.

Oh, en dat is niet alles. Nee, Tsipras belooft de Grieken namelijk ook (deels) kwijtschelding van hun schulden aan Europa. De helft van de 240 miljard euro die ze bij de rest van het continent in de schuld staan zou moeten worden kwijtgescholden. Dat krijgt hij, Tsipras, wel even voor elkaar, aldus de volksmenner zelf.

Je kunt Tsipras bekritiseren vanwege zijn volkomen idiote beloftes, maar eigenlijk heeft dat geen nut. Zo’n man zou namelijk niets voor elkaar krijgen – zou helemaal geen carriere hebben – als Griekse kiezers niet zo dom zouden zijn om op hem te stemmen. Blijkbaar zijn Grieken zo ongelooflijk achterlijk dat ze werkelijk denken dat méér socialisme, méér overheid en méér gratis geld het land kan redden, terwijl dat soort wanbeleid hun land juist veranderd heeft in één grote economische puinhoop.

Ik heb zelden zo’n oliedom volk meegemaakt. Succes ermee mensen, blaas wat over is van je economie ook maar op. Dan weet je in ieder geval zeker dat jullie en jullie kinderen en kleinkinderen voor altijd aan de bedelstaf zullen raken. Dat is blijkbaar het socialistische walhalla wat jullie voor ogen staat.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

41 reacties

 1. lic

  “Ik heb zelden zo’n oliedom volk meegemaakt.”

  Kom eens in Nederland kijken, zou ik zeggen.

  Volgens de redenatie hier moeten we vooral VVD, CDA, D66 en PvdA blijven stemmen. En dat doen we dan ook braaf.

  1. cmsuijkerbuijk

   @lic
   26 januari 2015 at 09:09
   Ik denk dat het pure wanhoop is, dat de vele Grieken in de armen van de communisten drijft. Er is immers geen alternatief. Van de oude partijen valt niks te verwachten, wat dat betreft zou het Nederland kunnen zijn, dus stappen ze over naar een extreme partij met stevige standpunten en de hoop, dat dié het beter zullen doen. Het is helemaal niet oliedom, maar pure wanhoop!

   1. arie_jansz

    U zegt pure wanhoop dat grieken in de armen van communisten drijft…
    Eigenlijk net zoiets als in Nederland dat wanhoop een heleboel kiezers in handen van de PVV drijft?

    Zoals u terecht zegt,dat is idd. pure wanhoop!

 2. cmsuijkerbuijk

  Ik ben benieuwd naar de reactie van “Brussel”. Volgens mij zijn ze daar ook helemaal niet “happy” met deze uitslag. En de Grieken hebben ook nog een mooie stok achter de deur, want de Russen hebben al beloofd het groenten-embargo op te heffen, als Hellas de EU verlaat!
  Er breken denk ik, zéker wat het nieuws betreft, gouden tijden aan en hopelijk is dit een eerste (klein) stapje op weg naar de afbraak van de EU!

 3. VVM

  De democratie is ooit begonnen in Griekenland en misschien kan die nu ook daar terug gewonnen worden op de EU fascisten.

  1. Jacobus

   Ik zie met verbazing de steun hier voor een radicaal linkse partij en de hoop die erop gevestigd wordt om Griekenland te redden.

   1. cmsuijkerbuijk

    @Jacobus
    26 januari 2015 at 09:44
    Simpel: De vijand van mijn vijand is mijn vriend! En de EU en álles waar het voor staat is mijn aartsvijand!

    1. Jacobus

     Ja, die logica bracht veel rechtse populisten ook al tot het standpunt dat Putin hun beste vriend is.
     Landverraad mogen we het natuurlijk niet noemen maar inmiddels kan Putin hier op een stevige Vijfde Colonne rekenen.

     1. Eminem2

      Ach, Stalin was ook een goede bondgenoot in WO2. Jammer dat hij nogal wat van zijn landgenoten over de kling heeft gejaagd, dat wel. Toch liever Stalin dan Hitler.

    2. arie_jansz

     “De vijand van mijn vijand is mijn vriend”

     Als politiek concept de gevaarlijkste stellingname die er mogelijk is.

     Zullen we het nog eens aan de Amerikanen vragen of het slim was om de mujahedin met moderne wapens uit te rusten tegen de bijna uitgebluste communisten?

    3. Phoenix

     Ik herinner me nog vaag iets over de Tweede Wereldoorlog… behoorde de Soviet-Unie toen niet ook tot de geallieerden die de asmogendheden, zoals nazi-Duitsland, bestreden? Hadden we zeker ook nooit moeten toestaan? Tenslotte is die lelijke Putin vergeleken met Stalin toch nog maar een aardig koorknaapje.

 4. ludovic

  de hier schrijvende en mensen beledigende amoebe maakt mij niet duidelijk hoe die wanhopige mensen anders uit de alles kapotmakende gijzeling geraken.

  ps; amoebe is in deze nog een compliment

 5. Sacha

  De afkeer van het systeem is nu groter gebleken dan de angst voor de gevolgen.
  Pappen & nathouden door middel van ‘noodhulp’ voor de financiering van schulden en het redden van banken zal moeten worden vervangen door structureel beleid.
  Dat is pure winst voor de democratie, niet alleen in de
  periferie. Daaraan is volmaakt ondergeschikt uit welke
  politieke hoek de wind waait.

 6. Wachteres

  Vooruit maar …. als de Griekse verkiezing gaat helpen om de EU af te breken …

  Zelfs een pact met de duvel is daarvoor geoorloofd

  Waarschijnlijk hadden de Grieken geen andere keus

 7. tipo

  Het is in ieder geval een feest voor de democratie. Het Griekse volk wil het heft in eigen hand nemen. Dat ze daarbij kiest voor een recept van drachmes drukken en doen alsof hun neus bloedt, dat is dan hun eigen soevereine besluit.

  Griekenland had uiteraard nooit in de EMU-zone mogen komen. Griekenland had uiteraard in 2008 uit de EMU-zone gegooid moeten worden. En nu, in 2015, is daar democratisch toe besluiten, na 7 jaar van eindeloze en zinzloze dictatoriale belastingtransfers.

  De Grieken hebben er voor gekozen om in hun eigen sop gaar te koken in plaats van gekookt te worden. Dat is net het verschil tussen het nationaal-communisme van Syriza en het supranatinaal corporatisme van de EU. Een ere-dingetje, zeg maar.

  Griekenland had allang dit besluit kunnen nemen, wat Elke Nederlander 1000 Euro aan belastinggeld had gescheeld. Als Griekenland in 2008 democratisch was geweest. Dan was Griekenland nu veel verder geweest, net als IJsland bijvoorbeeld.

 8. Ahles

  Inderdaad, feest van de democratie. En stommer dan op PvdA en VVD stemmen kan niet. Dus voorlopig met dit kabinet nog 1-0 voor Griekenland!

 9. Antidotum

  Bij de event. Grexit, wie volgen dan nog meer?
  Portugal, Spanje, Italië? Enz.

  Is dit het geval, dan is wederom een verenigd Europa een utopie gebleken en kan Brussel zich toevoegen aan het rijtje: Caesar, Napoleon en Hitler, welke eveneens dit idee koesterden.
  We weten allemaal wat daar uit voort is gekomen.

  Maar inmiddels zijn we p.p. in Nederland 1000 euro kwijt aan de Grieken.
  Aangezien Griekenland maar de helft van de lening van 240 miljard wil terug betalen, termijn onbekend, (kan wel over 100 jaar zijn), zijn u en ik al 500 euro kwijt aan leningen.

  Dat kan ik zelf goed gebruiken.

  1. Eminem2

   U mag Karel de Grote, Lodewijk XIV en Karel V nog aan dat rijtje toevoegen.

 10. Ni28

  Toen Odysseus me vakantie ging was het een grote bende in zijn land en toch ging hij weg. Het duurde10 jaar voordat hij de weeg terug vond. Toen was het nog grotere bende geworden. En zo gaat het in Griekenland. Allen de EU ka nog dommer zijn want precies op dit moment gaat de ECB gratis geld uitgeven. Alleen is die gratis geld niet gratis maar onze belasting geld. De wolven staan al klaar om het uit te geven. Je goedkope vakantie in Griekenland is eigenlijk peperduur.

 11. JanvanEechoud

  Domme mensen?
  Nou, dan zitten er hier erg veel domme mensen.
  En, wat de slimme reacties hier al zeggen: ‘hebben ze een andere eerlijke keus dan”?

 12. CJD

  Wie de Grieken achterlijk noemt na deze verkiezingsuitslag moet eens in de spiegel kijken. Kijk maar naar het Nederlandse volk zou ik zeggen. Nederland, waar de PvdAfvalligen voor de zoveelste keer de kans krijgen om onze solidariteit af te breken, onze onderwijs te saboteren, de belastingen te verhogen voor de hardwerkende nederlander en ons uit te leveren aan een Brusselse experiment dat al lang mislukt heeft. Dat is ook de reden waarom we onze ontwikkelde onderwijs en zorgsysteem langzaam maar zeker aan het kapotbezuinigen zijn. De nederlander kijkt erna, zeurt een beetje en doet dan precies het zelfde wat hij altijd aan het doen is: op de oude machiavelli partijen stemmen die geen karakter meer hebben. Nu dat de PvdA even inpopulair is mogen ze ongetwijfeld 4 jaar weer in de oppositie brommen terwijl de CDA farizeeers die al zoveel in ons land kapot hebben gemaakt voor de zoveelste keer weer mogen regeren. Blijkbaar leren wij nooit van onze fouten en lopen we als een kudde schapen achter de media aan die ons wijs probeert te maken met onware spookverhalen.

  In 2012 vlak voor de verkiezingen xagen de peilingen rooskleurig uit voorr Emile Roemer maar door alle laffigheid en achterbaksheid en leugens van de media zijn die stemmen naar Samsom gegaan. Wat ons in 2012 niet gelukt is, is in Griekenland wel gelukt. De Grieken hebben geen vertrouwen meer in de oplichters waar ze deze puinhoop aan hebben te danken. De salonsocialistische leugenaars (Pasok) hebben niks meer te zeggen, en implaats daarvan heeft een echt linkse partij nu de macht. Het volk heeft daar heeft een boodschap ” STOP DE BEZUINIGEN”. Het probleem zijn zoals overal de inkomensverschillen. Die hebben het heel goed begrepen. Hulde aan Griekenland!!!

  1. Perry75Perry

   Te erg eigenlijk, wanneer de reacties boeiender zijn dan het artikel waarop wordt gereageerd 🙁

   Dank daarvoor 😉

 13. CJD

  Overigens is het enige nadeel van deze uitslag dat Syriza geen absolute meerderheid heeft.

  1. tipo

   Syriza is een coalitie aangegaan met de ‘onafhankelijke Grieken’. Dat is een afsplitsing van middenpartij ND, die het niet eens was met het pakket van de Troika.

   Weer zo een bewijs van een feest van de democratie. Alsof de SP samen met VNL een meerderheidscoalitie is begonnen.

   Griekenland krijgt een Drachme. Dat is nu wel zeker. De Troika is hiet overigens allang op voorbereid. Dit kon iedereen vanaf de invoering van de Euro en zeker vanaf het begin van de Eurocrisis aan zien komen.

 14. V.K.

  -Domme mensen, ach, deze mensen stemden vroeger PASOK, de Griekse partij welke ongeveer dezelfde agenda had als syriza nu heeft.

  -Dat laatst genoemde partij nu als rechts wordt geframed door de staatsmedia/Eussr,verbaast mij eigenlijks niets.

 15. Antidotum

  VK

  Het is op mijn iPad vrijwel niet te lezen wat u schrijft.

  Oorzaak: een aangevreten appel die nogal prominent aanwezig is.

 16. Willie.F

  Maar hoe gaan we in dit land de staatsschuld van 32000 Euro per inwoner oplossen.

  1. tipo

 17. Wachteres

  http://politiek.thepostonline.nl/2015/01/25/bij-de-nieuwjaarsreceptie-van-d66-amsterdam/

  Stem allemaal D’66 mensen, die partij ziet geen enkel probleem.

  Mooi toch?

  1. Wachteres

   En wat je niet ziet, is er ook niet …

 18. Grieks vuur

  Hulde voor de Grieken, Zij hebben de ballen die nodig zijn om deze situatie uit te buiten.
  Nu naar de onderhandelingstafel om een zo goed mogelijk resultaat eruit te slepen. En bij alle belastingplichtigen lekker kwaad bloed gaan zetten. Wij willen niet anders, en verdienen niet beter. Slaap lekker.

 19. gerrosko

  De afgelopen 16 jaar heb ik met mijn vrouw 23 vakanties, totaal 83 weken in Griekenland doorgebracht. Vanaf september 2006 waren het totaal 47 weken op het eiland Zakynthos.
  In 47 weken krijg je Griekse vrienden en daardoor kan je achter de voordeur kijken. Wat je dan ervaart, is niet te beschrijven.
  Wat de Griekse gewone man in de laatste jaren, door hun in de EU zijn, is aangedaan is met geen pen te beschrijven!
  Mensen leven in een nog mindere staat als dieren. Dat zie je niet als gewone vakantieganger, daarvoor moet je dieper contact hebben!!
  In een artikel in het Financieel Dagblad (gisteren digitaal) werd goed weergegeven wat er met de gewone Griekse mensen is gebeurd: gewone Grieken gaan naar sociale supermarkten waar ze gratis boodschappen doen omdat ze geen boodschappen kunnen betalen, 1/3 van de Grieken kan geen beroep meer doen op de gezondheidszorg.
  Zo diep zijn ze gezakt!
  En dat voor een volk dat een enorme trots heeft.
  De EU heeft de Griek die trots afgepakt.
  De EU heeft de gewone Griek in een mensonwaardig bestaan gebracht.
  Het is dan niet vreemd dat massaal op Syriza is gestemd. Daar past de benaming oliedom niet bij. Dat is een belediging voor dit volk.
  De Grieken willen weer mens worden en deels terugkrijgen wat ze is afgenomen.
  In de afgelopen 16 jaar hebben mijn vrouw en ik Griekenland zien veranderen van een land dat floreert in een verpauperd land met trieste mensen.
  Mensen die bijna alles is afgenomen door maatregelen om de Euro te behouden, terwijl juist die Euro ze ellende gebracht heeft.
  Het toerisme stortte door de Euro en de goedkopere Turkse Lira in.
  Griekenland is kapot gegaan aan de Euro.
  Aan Griekenland kan je onze toekomst zien als we de Euro behouden. De eerste gevolgen zien we nu al in ons land en het einde is nog niet in zicht.
  In het genoemde artikel van FD staat dat een derde van de Grieken geen ziektekostenverzekering meer heeft. Dit is te afschuwelijk voor woorden. Maar de Nederlandse regering is ook al jaren bezig om gehandicapten, zieken, ouden van dagen en andere hulpbehoeftigen hun zorg af te nemen.
  Eigenlijk zijn wij in Nederland begonnen met waarin het in Griekenland nu is.
  Met al mijn Griekse gevoelens hoop ik dat vanaf nu veel voor de Griekse gewone mensen zal veranderen.
  Het doet mijn hart teveel pijn wat de Euro en lidmaatschap van de EU Griekenland heeft gebracht.

  1. MS

   Gerrosko
   Dank voor dit pleidooi en het begrip voor wat zich in Griekenland afspeelt. Ook ik ben enkele maanden per jaar in Griekenland en mijn Griekse man en ik hebben met bloedend hart gezien wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Alle ellende is op de middenklasse en de gepensioneerden afgewenteld door die door de EU geliefde Samaras, Nea Demokratia. Rijken bleven buiten schot. Hoe kun je nou lonen halveren en belastingen tegelijkertijd gigantisch omhoog doen. Dat is toch vragen om extreem leed onder de bevolking? Zo hardvochtig is Brussel, het IMF en de ECB van de Trojka. Alles om de banken hun geld terug te betalen, schijt hebbend aan de ellende van de mensen, kortom het kapitaal boven menselijkheid. De achtereenvolgende Griekse regeringen met al hun corruptie zijn er schuldig aan, niet het volk, en het fabeltje dat Grieken lui zijn, is zóóó onterecht.
   Ik ben niet voor links, zeker niet voor extreem links, maar in de context van wat er in Griekenland gebeurt is dit helemaal te begrijpen, één grote proteststem uit een door Brussel/Merkel verstikt volk.
   Als hierdoor het EU-monster verslagen wordt, dan is zondag 25 januari 2015 helemaal een dag om te juichen!!!

 20. Phoenix

  “De helft van de 240 miljard euro die ze bij de rest van het continent in de schuld staan zou moeten worden kwijtgescholden. Dat krijgt hij, Tsipras, wel even voor elkaar, aldus de volksmenner zelf.”

  Is er dan nog werkelijk iemand die zo naïef is om te denken dat die schuld NIET zal worden kwijtgescholden? Dat geld zien we nooit meer terug, het wordt kwijtgescholden en/of de verloopdatum wordt op St. Juttemis gesteld, wat op hetzelfde neerkomt.

 21. Jantje

  Het griekse volk heeft geen cent van die 240 miljard gezien. Dat is allemaal linea recta naar duitse en franse banken gegaan.
  Het griekse volk krijgt deze molensteen wel om de nek en daar bedankt het voor.
  Ik feliciteer de dappere Grieken met het verkiezingsresultaat.
  Ze hebben duidelijk aangegeven dat zij het volk zijn.
  Hopelijk wordt men hier ook nog eens zo wijs om niet te stemmen op partijen die achter die EU megalomanie aanlopen. Gezien de groei van d’666 vrees ik het ergste.

 22. Lieftinck

  Wie werd ook alweer de valse profeet genoemd, door de Nederlandse centrale bankier? Degene die vond dat de Grieken terug moesten naar de Drachme? Ik kan niet op zijn naam komen.

 23. kniertje

  Democratie pur sang!!

 24. Engelen

  De uitkeringen (en pensioenen) en het minimum loon zijn inderdaad te laag om van te kunnen leven.
  En dat is nog steeds geen hemel op aarde. Overdrijven is ook een vak.

  En die kwijtschelding gaat er zeker komen omdat complete betaling van de schulden uitgesloten is.
  Daar zijn gewoon geen mogelijkheden voor.
  Je moet je als eerst gaan afvragen wie die schulden heeft veroorzaakt en wie die schulden heeft verdiept. Denk even aan Goldman Sachs.

  Grieken stemmen niet in de eerste plaats voor méér socialisme, méér overheid en méér gratis geld, maar stemmen tegen Troika, EU en die verdomde euro.

  En over oliedom volk gepraat: Ik vind het Nederlandse volk nog veel dommer dan de Grieken, kijk maar even waar die op stemmen.

  Denk niet dat ik een linkse bal ben, integendeel ik ben zo rechts als wat, maar deze negatieve benadering van een positieve verandering, dat is een volksopstand tegen het dictatoriale bewind van de EU stuit mij tegen de borst.

  Tevens blijkt dat een hoop reaguurders hierboven meer verstand hebben van de materie dan de schrijver die denkt dat hij kan schrijven en dat hij daardoor denkt dat hij er ook een gefundeerde mening over kan gaan houden. Fout dus.

  Rot ff op Michael van der Galien, je gaat helemaal voorbij aan de ellende die er momenteel heerst in Griekenland en die gaat komen in de rest van Europa.

 25. Philippine

  Wèg met het sneeuwbalsysteem.
  Syriza econoom: Rechtvaardigheid òf het einde van de euro met een grote knal.
  Weg met het sneeuwbal systeem.
  Syriza econoom: Rechtvaardigheid of het einde van de euro met een grote knal.
  Kop zegt genoeg.
  Bericht zegt nog meer.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/01/26/griechenland-oekonom-yanis-varoufakis-soll-neuer-finanzminister-werden/

  1. toetssteen

   100% zeker dat ze echt niet uit de euro gaan, ze krijgen de haircut. En dan komen Spanje, Italië, Frankrijk en de hele riedel.
   Hoe zat het ook weer met mister template…, of was het blueprint Dijsselbloem?

   Welcome in the USSR of Europe. Your host is Frans Timmermans.

 26. HenryJoseph

  Ook de Grieken zijn, net als wij, door politici belazerd. Ook de Grieken krijgen, net als wij, een (eenmalige?) naheffing van de belasting.

  Alleen in Griekenland wordt deze belasting geheven via de elektriciteitsrekening. Kun je niet betalen? Wordt je gewoon afgesloten! Zo erg is het.

  Ik ben allesbehalve een socialist, maar een pluim voor het Griekse volk dat nu heeft gezegd: “tot hier en niet verder”!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.