Mitt Romney tegen donateurs: ik denk na over 2016

Mijn advies: doe het niet. 

Het staat bijna vast dat de Republikeinen de presidentsverkiezingen van 2016 winnen van de Democraten. Het is sinds 1856 niet meer voorgekomen dat een Democratische presidentskandidaat een Democratische president die twee termijnen heeft gezeten is opgevolgd. De Amerikaanse kiezer is moe van Barack Obama, moe van Hillary Clinton, en moe van Joe Biden, kortom, moe van de Democraten.

Het zijn historische tijden. In november 2016 kan er korte metten worden gemaakt met de legacy van president Barack Obama. Vanaf dat moment kunnen de Verenigde Staten weer laten zien dat er niet met ze te sollen valt. Er is nog maar één manier waarop de Republikeinen het kunnen verpesten. Het is van levensbelang dat er straks een goede (lees: rechtse) Republikeinse presidentskandidaat staat, want anders wint Clinton de verkiezingen straks alsnog.

Kom, moet Mitt Romney hebben gedacht toen hij gisteren tegen donateurs vertelde dat hij overweegt voor een derde keer zich in de race te werpen, laat ik er nou eens voor zorgen dat de Democraten gewoon nog een keer het Witte Huis veroveren. Het lijkt wel alsof Romney voor Clintons campagne werkt. Ik heb geen andere verklaring voor. Romneys aankondiging is nog wat voorzichtig, want hij wil eerst zien hoe deze vooraankondiging valt. Wat mij betreft blijft het daarbij. Zoals ik in oktober schreef:

Ik geloof er niet in. In 2008 verloor de Republikeinse partij met een gematigde kandidaat (John McCain) en in 2012 opnieuw (Romney). Wat de Republikeinen nodig hebben, is niet de zoveelste gematigde kandidaat, maar een frisse jonge rechtse houwdegen die de conservatieve achterban naar de stembus weet te krijgen. Een Republikein met principes, niet een Republikein die net zo goed een Democraat had kunnen zijn.

Waarom zou het dit keer wél goed gaan? Drie keer is scheepsrecht, zeggen ze dan. In het geval van Romney zal dat niet het geval zijn. Hier komt het op neer: de Republikeinen hebben ontzettend veel talent op de bank zitten voor 2016. Waarom zou de Republikeinse stemmer tevreden zijn met een middelmatige en gematigde presidentskandidaat als Romney?

Er zijn ontzettend veel kandidaten die stuk voor stuk geschikter zijn dan Romney. Romney is niet echt rechts, draait te veel en heeft gewoon veel fouten heeft gemaakt tijdens zijn vorige campagne in 2012. Wat betreft die kandidaten: officieel heeft nog niemand zich gemeld, maar Jeb Bush heeft de laatste weken laten zien dat hij heel serieus is over een eventuele kandidaatstelling. En dan moeten de echte talenten nog komen, zoals Chris Christie, Marco Rubio, Mike Huckabee, Rick Perry, Ben Carson, Rand Paul en, mijn favoriet, Ted Cruz.

Laten we hopen dat Romney het bij deze vooraankondiging houdt en dat de strijd bij de Republikeinen om het presidentschap zal gaan tussen echte conservatieven, en niet tussen slaapverwekkend saaie kandidaten als Romney en Bush (hoewel ik wel denk dat Bush veel meer kans maakt op het Witte Huis dan Romney).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

  1. jwhueting

    Van mij mag hij nog lang blijven nadenken.

  2. Staphylocoque

    Wees maar niet te zeker van die Republikeinse overwinning. De Republikeinen moeten nu 2 jaar goede wil laten zien en met een aanvaardbare kandidaat komen. Bij dat laatste kan het heel goed fout gaan. Mormoon Romney gaat sowieso geen president worden.

  3. Chr26

    Frank, volgens mij drinet tot je door dat er een heleboel veranderd is binnen de afgelopen 8 jaar. Twee woorden: TEA PARTY. Nog nooit heeft de VS te maken gehad met zo’n ultra-rechts, conservatief en reactionaire beweiging die het in feite verpesten voor de republikeinen. Zolang de teaparty er is, zal rechts-Amerika verdeeld zijn en kunnen de democraten met gemak een meerderheid achter zich verzekeren

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.