Nederlandse journaliste Frederike Geerdink opgepakt in Turkije

Geen categoriejan 06 2015, 13:16
De anti-terrorisme-politie doorzoekt haar huis en heeft haar meegenomen. MET UPDATES.
De zoveelste journalist actief in Turkije is vandaag opgepakt. Waar het in het verleden bijna altijd om Turkse journalisten ging, gaat het nu om een Nederlandse journaliste: de in Diyarbakir woonachtige Frederike Geerdink.
Zojuist liet zij weten op Twitter dat de anti-terrorisme eenheid van de Turkse politie haar heeft aangehouden (en meegenomen) en haar woning ondertussen doorzoekt. Ze wordt volgens haar tweet verdacht van "het maken van propaganda voor terroristische organisaties." Geerdink staat bekend als een journaliste die regelmatig over 'het Koerdische probleem' in Turkije schrijft.
De kans is dus groot dat ze is opgepakt vanwege mogelijke contacten met de PKK, niet met leden van de bekende Gülen-beweging aan wie president Erdogan de oorlog heeft verklaard.
Wij zullen de situatie natuurlijk monitoren. Nederlandse politici zijn op de hoogte gesteld van de arrestatie (niet door de Turkse autoriteiten, maar door oplettende bloggers...) en zullen ongetwijfeld snel van zich laten horen. Op Twitter is de kritiek op de arrestatie van de Nederlandse journaliste losgebroken:
Misschien wel het meest schokkende aan dit nieuws is dat de arrestatie plaatsvindt op het moment dat minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in Turkije is op uitnodiging van zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu.
Europarlementariër voor D66 Marietje Schaake is bij de les en roept de minister op om onmiddellijk in actie te komen:
Ze laat ook het volgende weten in reactie op de hierboven geciteerde tweet van Anadolu Agency:
De Turkse journaliste Amberin Zaman (correspondent van de Economist in Turkije) reageert ook (furieus):
En:
De kritiek op de arrestatie is dus losgebarsten, maar het is afwachten of Ankara daar iets mee doet. In het verleden heeft president Erdogan bewezen dat hij zich niet druk maakte om 'buitenlandse kritiek' (en binnenlandse sceptici zijn niet zeker van hun baan). Kan Koenders iets voor haar doen?
CDA'er Pieter Omtzigt, die al tijden terecht kritisch is over de regering Erdogan, wil dat Koenders ingrijpt, maar twijfelt aan diens felheid.
Het Amsterdamse VVD-raadslid van Turkse afkomst Dilan Yesilgoz:
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma deelt haar zorgen:
Het is vooral wachten op een reactie van het kabinet. Dat kan - zou je zeggen - niet stil blijven terwijl de ene na de andere politicus woedend reageert op de arrestatie van Frederike. Het is zover: het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd:
Nu afwachten wat dit "persoonlijke opbrengen" precies behelst.
Kustaw Bessems heeft in ieder geval gelijk: de reactie van de minister van Buitenlandse Zaken is niet bepaald sterk te noemen.

Update II (door Frank Verhoef):
Louis Bontes van VNL heeft een Kamerdebat aangevraagd over de arrestatie. Hij vindt het "schandalig" dat Geerdink is opgepakt.
https://twitter.com/Louis_Bontes/status/552454519800758273
Update III (FV):
Journalist van het jaar 2014, Olaf Koens, is pislink, en terecht. Vergeleken met zijn reactie is de reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken enorm slap. Blijkbaar durft het Nederlandse kabinet niet kritisch te zijn richting sultan Erdogan.
https://twitter.com/obk/status/552464554148761604
Update IV (FV):
Het lijkt erop dat Geerdink weer is vrijgelaten. Dat zou fantastisch zijn. Turkije heeft in ieder geval heel wat uit te leggen:
https://twitter.com/markverheijen1/status/552468632413147136
Update V (FV):
Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vrijlating van Geerdink. Minister Koenders zegt "opgelucht" te zijn. "Persvrijheid Turkije en deze zaak blijven belangrijk punt van aandacht." En Geerdink kan weer twitteren:
https://twitter.com/fgeerdink/status/552473729205555200
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten