Onverantwoordelijke Spanjaarden keren zich met Podemos tegen bezuinigingen

Geen categoriejan 31 2015, 21:00
Het is wel bijzonder moeilijk om medelijden op te kunnen brengen met onze Zuid-Europese vrienden.
Het is iedereen met ook maar een beetje gezond verstand volstrekt duidelijk dat ze er decennialang een enorme puinhoop van hebben gemaakt. Ze rentenieren alsof het een lieve leed is, genieten van het leven met in het geval van de Spanjaarden flink wat siësta's, werken weinig, maar eisen wel veel geld, en ga zo maar door.
Helaas kan dat niet. Luilekkerland klinkt ongetwijfeld heel leuk in theorie, maar als je meent dat het werkelijkheid kunt worden maak je meer kapot dan je lief is. Geen wonder dus dat landen als Spanje en Griekenland enorme economische problemen hebben; dat hebben ze volledig aan zichzelf te danken.
Af en toe staan er in dat soort landen politici op die de moed hebben om te bezuinigen, wat inderdaad hoog nodig is. Ze nemen maatregelen om de economie weer op de rails te krijgen, doen hun best om te redden wat er te redden valt, en wat doet het kiezersvolk? Dat reageert boos omdat er getornd wordt aan hun rechten, lees: privileges.
Tienduizenden mensen zijn in de Spaanse hoofdstraat Madrid op straat gekomen om te protesteren tegen het besparingsbeleid in het land. De manifestatie is een initiatief van de nieuwe linkse partij Podemos.
Pablo Isglesias, leider van Podemos liet weten: "De tijd om te veranderen is gekomen. Dat is democratie." Vervolgens ging hij zo ver om te stellen dat de huidige Spaanse premier Mariano Rajoy het land kapot aan het maken is door te bezuinigen. De uitzinnige menigte was het daar helemaal mee eens.
Opmerkelijk omdat de bezuinigingen het land juist kunnen redden. Als de Spaanse overheid niet flink snijdt in zijn uitgaven is er geen redden meer aan en gaat het land hoe dan ook ten onder. Blijkbaar vinden Spanjaarden dat prima; als ze nog maar even van hun luilekkerutopie kunnen genieten.
Het meest ironische hiervan is wellicht dat de Spanjaarden - net als hun Griekse vrienden - er op deze manier vrijwel zeker voor zorgen dat de Europese Unie in elkaar stort. Daarom zou je bijna zeggen*: ga zo door.
* Bijna omdat het verschrikkelijk is om te zien dat ze zichzelf en hun landgenoten kapotmaken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten