René Leegte van woordvoerderschap gehaald na bel-blunder

Geen categoriejan 18 2015, 20:00
Beste René, als je in de trein belt is het verstandig dat je je politiek opportunisme enigszins voor je houdt.
Opportunisme en de politiek: feitelijk betekenen ze hetzelfde. Je kunt geen succesvolle politicus zijn als je niet opportunistisch bent... en zelfs een beetje populistisch. Dit betekent dat je kiezers soms het gevoel moet geven dat je hun zorgen deelt, terwijl dat wellicht helemaal niet het geval is. Of dat je een bepaalde strategie gebruikt om een beleidsplan aan de man te brengen; één waardoor je zorgen wegneemt (die er wel kunnen zijn, maar daar praat je gewoon overheen).
René Leegte (VVD) is politicus én dus opportunistisch. Tot dusverre geen probleem. Helaas voor hem was hij zo onnozel om onlangs met een collega te bellen terwijl hij in de trein zat en andere reizigers het hele gesprek konden horen. Nu is dat oké als je je opportunistische kant op dat moment niet laat zien, maar jammer genoeg voor het Kamerlid deed hij dat juist wel: hij legde uit hoe de VVD zorgen van Groningers over gaswinning kon wegnemen... of beter gezegd: hoe je erom heen kunt praten.
Het gevolg? Leegte moest door zijn knieën.

"Ik bied mijn excuses aan voor het voeren van een telefoongesprek over een gevoelig onderwerp terwijl ik in de trein zat. Daardoor is onnodig onrust ontstaan over de wijze waarop de VVD kijkt naar de problemen in Groningen. Voor de VVD staat de veiligheid van de gaswinning voorop. Wij steunen het besluit van het kabinet om de gaswinning fors terug te schroeven.''

Buitengewoon vernederend, natuurlijk, maar helaas eindigde het verhaal daar niet mee. De partijtop was namelijk zo ontstemd door zijn stupiditeit dat ze hem zijn woordvoerderschap wat dit onderwerp betreft meteen maar even hebben afgepakt.
Lees verder op pagina 2.
De Telegraaf legt uit dat hij zijn woordvoerderschap hoegenaamd vrijwillig heeft neergelegd:

“Voor de VVD staat de veiligheid van de Groningers voorop. De afgelopen dagen is door mijn toedoen echter onnodig onrust ontstaan over de wijze waarop de VVD kijkt naar de problemen in Groningen. Ik betreur dit ten zeerste.", aldus Leegte.

Natuurlijk moet je tussen de regels lezen, maar zoals de krant voor wakker Nederland duidelijk maakt was de partijtop van de VVD alles behalve bij met zijn blunder. Gek is dat niet: de verkiezingen komen er immers aan. Het is prima als je over drie maanden de fout ingaat (kiezers zijn dat bij de volgende verkiezingen alweer vergeten), maar je moet nu verstandig zijn: oogjes dicht, snaveltje toe.
Jammer genoeg voor Leegte begreep hij dat overduidelijk niet waardoor hij nu op de blaren moet zitten - en publiekelijk vernederd wordt door zijn partij. Op zich zou je denken: vervelend voor die man, daar laten we het bij, maar helaas ligt het wat genuanceerder. Leegte is namelijk vrij rechts en lijkt te geloven in de opdracht om Nederland zo niet energie-onafhankelijk te maken, dan in ieder geval minder afhankelijk van het buitenland als we nu zijn. Ondertussen laat hij zich niet gek maken door allerlei positieve verhalen over zogenaamde 'groene energie' (die niet alleen onbetaalbaar is, maar ook nog eens inefficiënt) Het is dus altijd vervelend als zo'n man het moet ontgelden, ja, ook als hij het allemaal aan zichzelf te danken heeft.
Laten we dus hopen dat Leegte zich in de komende tijd goed gedraagt en dat hij binnenkort in ere hersteld wordt. Ja, hij is een opportunist die veel wil zeggen om kiezerssteun te krijgen voor bepaalde plannen, maar daar is in essentie niets mis mee. Iedere andere politicus doet immers hetzelfde. Het enige verschil is dat Leegte vrij rechts is, terwijl veruit de meeste politici dat niet zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten