Russische agressor opent aanval op Oekraïense havenstad

Pro-Russische separatisten bombarderen een woonwijk in Marioepol.

Ze worden steeds brutaler, de pro-Russische separatisten die huishouden in Oost-Oekraïne en worden betaald en aangestuurd door niemand minder dan de Russische president Vladimir Poetin. Ze zijn een enorme aanval begonnen op de havenstad Marioepol. Ze vuurden talloze raketten af op een woonwijk in die stad, met als resultaat minstens tien doden.

Het gaat om zogenoemde Grad-raketten van Russische makelij. Het is afschuwelijk dat zoiets gebeurt. Waarom zou je in hemelsnaam een woonwijk bestoken? Er zjn niet alleen zeker tien doden gevallen, maar ook tientallen gewonden. De raketten werden doodleuk afgevuurd op woningen, allerlei winkels en een markt. Boeien. Het zijn toch maar gebouwen van gewone burgers van Oekraïne.

Er werd, om de hele aanval goed te kunnen praten, ook een enkele controlepost van het Oekraïense leger geraakt. Uiteraard beweren de separatisten dat ze er niks mee te maken hebben, net zoals ze niks te maken hadden met het neerhalen van vlucht MH17. De zoveelste leugen dus:

Pro-Russische separatisten ontkennen de aantijgingen. “Dit is totaal onjuiste informatie en een leugen. Rebellen hebben helemaal niet het vuur geopend in de richting van Marioepol, vooral niet op woongebieden,” aldus de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk in een reactie.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt waarnemers naar het gebied om de situatie te onderzoeken.

Het bestand in Oost-Oekraïne levert overduidelijk niets op. Het is een kwestie van tijd voordat Rusland definitief het oosten van Oekraïne overneemt, net zoals Poetin de Krim onderdeel heeft gemaakt van Rusland. Poetin kan steeds een stapje verder gaan, en hij weet het. Het Westen houdt het bij sancties tegen Rusland, maar dat is het wel zo’n beetje. Het is bij lange na niet genoeg om de Russische agressor een halt toe te roepen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

42 reacties

 1. janszen

  Marioepol? Ja, dat was te verwachten. De Russen willen een corridor naar de Krim.

 2. VVM

  De EU en de NAVO dienen uit de achtertuin van Putin te blijven zoals destijds beloofd.

  De oorlogshitsers van dit pro EU kabinet en in het verlengde de journalistieke slippendragers zoals de scribent van dit artikel spelen met vuur.

  1. Jacobus

   Zie ik goed dat je geheel de kant van Putin hebt gekozen en de agressie van de Russen lijkt te willen rechtvaardigen.

   1. Freek

    Ik zie geen keuze, ik zie wel een uitleg/visie/verklaring.

    Als je de reactie eens probeert te lezen en dan de naam van de poster negeert, is het dan werkelijk zo’n vreemde reactie?

    Zelf heb ik ook wel vraagtekens bij de “eu” wat me meer doet denken aan een continentaal deel in plaats van iets wat zo groot mogelijk probeert te worden.

    Militair strategisch zie ik ook dat Rusland zich niet gelukkig voelt bij een EU die zich verder blijft uitbreiden naar Rusland ondanks gemaakte afspraken.

   2. VVM

    Inderdaad kies ik in deze de zijde van Putin, wij hebben geen ene zak te zoeken in de achtertuin van Rusland, en dat is destijds ook toegezegd.

    De Russen zien het binnensluipen van de NAVO binnen hun invloedssfeer gesteund door de VS en de EU terecht als zijnde niet gewenst.

    En bovendien kunnen wij de hulp van Putin in de oorlog met de islam goed gebruiken, Abu Obama is in deze niet echt een bondgenoot gebleken.

    1. Jacobus

     In de achtertuin van Rusland en de achtertuin van Europa ligt een autonome staat die nu door Rusland wordt bedreigd en sluipenderwijs ingelijfd. Straks begint Rusland te knabbelen aan de grenzen van Polen en de Baltische Staten.
     Het is verwonderlijk dat deze imperialistische politiek in ons land door populistisch rechts wordt gesteund. Putin kan zo langzamerhand in Nederland reken op een vijfde colonne.

     De oorzaak lijkt de onvrede in die kringen over het feit dat ze in het democratische proces van Europese samenwerking een tegenstribbelende minderheid vormen.

     1. cmsuijkerbuijk

      @Jacobus
      24 januari 2015 at 18:19
      “De oorzaak lijkt de onvrede in die kringen over het feit dat ze in het democratische proces van Europese samenwerking een tegenstribbelende minderheid vormen.”
      “Welk “democratisch” proces bedoel je? Alles en iedereen die er toe doen is benoemd of aangewezen. Het gezamenlijke tuig trekt zich geen éne bal aan van de bevolking, of men gaat nét zo lang door met, bijvoorbeeld, referenda (Ierland), tot de bevolking zó murw is, dat men uit arren moede maar voor de EU stemt. Is dát jouw “democratie”? Dan mag je het van mij houden en steken op een plaats waar het daglicht nooit schijnt!

     2. cmsuijkerbuijk

      Dan nog dit: Jij snapt niet, waarom er hier zoveel steun is voor Putin. Nou wij snappen op onze beurt weer niet, waarom jullie, de eersten om “fascisten”, “Nazi’s” of “extreem rechts” te roepen, nu plotseling dat schuim der aarde in Kiev wat daar nu de dienst uit maakt, hartstikke lievvv vinden. Die bovendien een wettig gekozen regering hebben omvergeworpen en de dure eed hebben gezworen, élke Rus en élke Jood op te zullen jagen of op te sporen en te zullen vermoorden.
      Kijk, dát snappen wij dan weer niet!

     3. Anna

      VS en NAVO hebben na het communisme 12 oude sovjet gebieden ingelijfd. Nu willen ze met deze smerige oorlog De Krim en Oekraïne toevoegen. De Russen moeten dit laatste stuk nooit afgeven. Nooit!

     4. Anna

      Jacobus De VS is al decennialang bezig om de Oekraïners op te stoken tegen de Russen. Daar hebben ze volgens Victoria Nuland minstens 40 miljard ingestoken. De Amerikanen deugen niet. Dat moet eens heel goed worden gezegd.

     5. Anna

      Jacobus Hoe denkt u over de 5000 tot 7000 doden in nog geen jaar tijd en al de vluchtelingen die zijn uitgemoord door het Nazi leger van Rechte Sektor en Svoboda.

    2. Jacobus

     Suijkerbuijk bevestigt mijn stelling. Hij kan niet accepteren dat democratisch gekozen regeringen een beleid voeren gericht op Europese integratie.
     Ik begrijp de frustratie over het feit tot een minderheid te behoren. Dat je daarin echter zo ver gaat partij te kiezen voor de wereldmacht die Europa bedreigt (de reden waarom Europese integratie ook onvermijdelijk is) is schokkend en op de keper beschouwd een vorm van landverraad.

     1. cmsuijkerbuijk

      Suijkerbuijk bevestigt jouw mening helemaal niet, want je kunt niet lezen. Er is niks democratisch aan de EU, want álle sleutelposities zijn benoemde, niet gekozen, figuren die helemaal niks met democratie te maken hebben. Hebben we kunnen kiezen wie er “president” va Europa zou worden? Hebben we kunnen kiezen wie de voorzitter van de Raad van Elf, sorry ik bedoel van de Europese Comissie zou worden? Wie er überhaupt in die comissie wélke functie zou bekleden. Heb jij voor die dilettanten een stem uit kunnen brengen?
      Ga toch fietsen met je democratisch gekozen. De regeringen hebben geen ene zak meer in te brengen!

     2. Anna

      Jacobus: Wat is democratie volgens u?

    3. Jacobus

     @Suijkerbuijk.

     Het proces tot Europese integratie steunt op democratische meerderheden in alle lidstaten, zeker in Nederland waar in de afgelopen verkiezingen pro-Europese partijen wonnen en de tegenpartij PVV alleen maar verloor.

     Ik ben het eens met je standpunt dat de interne structuur van de EU moet democratiseren. Op de keper beschouwd geldt daar overigens een benoemingsbeleid die sprekend lijkt op Nederland waar in het representatieve stelsel bijvoorbeeld Eerste Kamerleden, burgemeesters, Commissarissen van de Koning en leden van de Raad van State getrapt worden benoemd.

     1. Cresto

      De bevolking van De Krim heeft in een democratisch proces (referendum) in grote meerderheid besloten om aansluiting te zoeken bij Rusland. Daarmee werd de historische band weer hersteld.

   3. Anna

    De agressors zitten in de EU en VS zij voeren een strijd uit met de Russen via Porosjenko.De Amerikanen durfde het zelf niet aan om wéér een oorlog te beginnen. Ze laten het nu de ander opknappen.

 3. Ahles

  Het bombaderen van woonwijken is het kenmerk van de Oekraïense strijdkrachten. Evenals het uit de duim zuigen van de ene russchische invasie na de anderen. De waarheid beschreven in het artikel van Russian today lijkt mij dus waarschijnlijker.
  http://rt.com/news/225891-mariupol-eastern-ukraine-shelling/

  1. Jacobus

   De oorlogspropaganda en zijn supporters. De Russen kunnen het niet gedaan hebben want ze mogen de soevereine staat Oekraïne inlijven.

   Ik word heel triest van dit soort verdraaiingen van de waarheid.

   1. Anna

    Is Oekraïne en de Krim dan van de Amerikanen en de NAVO?. Wat doen die daar en waar bemoeien ze zich mee.

 4. Anna

  Het nazi leger (Svoboda en Rechte Sektor) van Oekraïense president Porosjenko.voert oorlog tegen de Pro Russen. Niet andersom!
  VS voert een oorlog met de Russen en laat het Porosjenko opknappen.

 5. ikwoudatiedereennadacht

  Benieuwd waar Jacobus zijn (onbetwist onpartijdige!)info vandaan haalt om te kunnen weten wat “de waarheid” is.

  1. Jacobus

   Ik baseer me overwegend op gezond verstand.

   1. Anna

    Jacobus: Ga dan de geschiedenis eens na?

    1. Jacobus

     Ja, de geschiedenis is me bekend: In 1991`riep het Oekraïense parlement de onafhankelijkheid uit. In het daarop georganiseerde referendum stemde 90% van de kiezers voor onafhankelijkheid. Ook in de Krim was daarvoor een duidelijke meerderheid.
     Oekraïne is dus een soevereine staat en verdient onschendbaarheid van zijn grenzen. Het is triest dat op dit blog partij wordt gekozen voor een dictator die dit land (met een politiek die doet denken aan de wijze waarop Hitler dat in de dertiger jaren van de vorige eeuw) wil inlijven en de democratische gekozen regering voor fascisten denkt te kunnen uitmaken.

     1. VVM

      Onze grenzen zijn ook niet onschendbaar gezien wat er zoal ons land binnen komt, ik wilde dat jij je daar ook eens druk om zou maken intrigantje van me.

      Putin staat gewoon niet toe dat de EU en NAVO in zijn achtertuin begint te spitten, en gelijk heeft hij.

     2. arie_jansz

      Een stevig stuk Toetssteen, wou dat dit soort bronnen vaker werden aangehaald.

      Dit is pure informatie.

 6. D. G. Neree

  Ach, Jacobus meent dat directe democratie hetzelfde is als nationaal socialisme. Volstrekt niet serieus te nemen.

  Verder ben ik het eens met de hr Suijkerbuijk. De redacteuren van DDS spelen een gevaarlijk spel met hun voortdurende demoniseren van Putin/Rusland en de separatisten, terwijl ze volledig achter de Fascistische junta in Kiev staan. Geen woord heb ik hier ooit gelezen over de duizenden doden die al gevallen zijn toen deze fascisten steden als Donetsk bombardeerden, of de manier waarop dit tuig aan de macht kwam door geweld en terreur te zaaien, actief gesteund door de EU en Amerika.

  DDS is een propagandamedium geworden en steeds meer mensen vragen zich af wat of wie hier achter zit.

  1. Jacobus

   D.G. Op grond van welke uitspraak van mij baseert u de bizarre bewering dat directe democratie voor mij hetzelfde is als nationaal socialisme?

   Wenst u nog serieus genomen te worden?

  2. Realist

   Livestro zit achter DDS. Hij is adviseur van Sarah Palin, gelieerd aan de Neo Conservatives. Palin liet in 2008 al weten een oorlog met Rusland te willen riskeren, als Rusland de Oekraine zou binnenvallen. Zij verwoordde hiermee het standpunt van de NEOcons, waarvan velen ook in het huidige Obama regime het voor het zeggen hebben. Onder andere Victoria ‘fuck the EU’ Nuland, de speciale gezant in de Oekraine. De NEOcons visie op Rusland is het definitief uitschakelen van Rusland om de VS hegemonie te realiseren. Het zou zo maar kunnen zijn dat Livestro financiering van de Neocons krijgt om via DDS de publieke opinie in NL te bewerken.
   .
   DDS schrijft volgens de 80/20 regel, 80% is journalistiek, zodat de 20% propaganda niet opvalt. De DDS stukken over de Oekraine en Rusland zijn pure propaganda.

 7. D. G. Neree

  Ik ben het artikel kwijt, ik dacht dat het in de Telegraaf stond, maar de beschietingen op Marioepoel kwamen uit een gebied dat beheerst wordt door de Oekraïense junta

 8. D. G. Neree

  “De raketten zouden zijn afgeschoten vanuit de plaats Stari Krim, ten westen van Marioepol, waar het Oekraïense leger de macht heeft.”

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/23596582/__Raketaanval_op_woonwijk_Oekraine__.html

  Wat gebeurt er hier op DDS? Is dit een afgewogen opiniërend medium met de pretentie van journalistiek of is het gewoon een propagandistisch flutblog geworden, waar de redacteuren bewust de werkelijkheid verdraaien of zonder bewijs al in pacht hebben?

  Wel, het napraten van de MSM toont alleen dat de verkeerde bronnen worden aangehaald en gebruikt. Je mening geven over leugens is zelf een leugen.

 9. Jacobus

  Er zijn nogal wat mensen hier die zeker denken te weten dat de regering in Kiev een ‘ fascistische junta’ is. Op grond van welke feiten wordt dit beweerd?

  1. cmsuijkerbuijk

   @Jacobus
   24 januari 2015 at 21:37
   “Er zijn nogal wat mensen hier die zeker denken te weten dat de regering in Kiev een ‘ fascistische junta’ is. Op grond van welke feiten wordt dit beweerd?”
   Als je dát niet eens weet, dan heb je dus de hele geschiedenis niet gevolgd. Zoek het dus maar lekker zelf op!

   1. Jacobus

    Een dergelijk antwoord vermoedde ik al.

    Overigens vind ik het zichzelf bemoedigend dat hier krachtig afstand wordt genomen van een regime dat extreem-rechtse en racistische elementen heeft opgenomen.

 10. APvdHoeven

  De separatisten, gesteund door Rusland, vuren nu een echt hard terug na maanden in de woonwijken van Donetsk onder vuur gelegen te hebben van de Ukraïnse troepen.
  In een oorlog is het “oog om oog”, “tand om tand”.
  dat is volgens allerlei regeltjes in het “oorlogsrecht” niet juist en dat is verschrikkelijk voor de slachtoffers, maar het gebeurd altijd en alleen de verliezer moet verantwoording afleggen.
  Uiteraard vuren ze op een plaats waar de separatisten en Rusland interesse in hebben.
  Marioepol ligt in de provincie Donetsk dus het is voor de separatisten “bezet gebied” en de Russen hebben wel interesse in deze havenstad om strategische en economische redenen.

 11. APvdHoeven

  Bij mijn voorgaande reactie is aangenomen dat de separatisten , wat nog niet zeker is.
  Onwaarheid spreken om fouten te maskeren gebeurd hier aan de lopende band.
  Zowel de separatisten als het Ukraïnse leger strijden met oorlogstuig waarmee ze nauwelijks kunnen omgaan.
  Kwade opzet is natuurlijk ook mogelijk

 12. Jacobus

  Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de vraag waarom zoveel rechtse Nederlanders in dit conflict partij voor Putin kiezen adviseer ik beluistering van bijgaand interview met Olaf Koens, met name het laatste stukje.

  http://www.radio1.nl/item/258927-De%20Overnachting:%20Olaf%20Koens.html

 13. Bes Tolen

  Het Amerikaanse beleid is tegenover Europa altijd al diep triest geweest. Een belangrijk deel van de Amerikaanse politiek heeft Europa vanaf midden negentiende eeuw gezien als een gebied dat aan de Amerikaanse normen moest voldoen. Dat was het deel dat wereldfederalisme voorstond maar dan uiteraard onder Anglo Amerikaanse leiding. Over die standpunten is in die tijd in Amerika ook zware politieke strijd gevoerd. De wereldfederalisten hebben die strijd vaak in hun voordeel kunnen beslissen. Dat heeft steeds mee tot grote rampen geleid want veel Europeanen zagen zich in hun diepste wezen aangetast. Een eigenwijze (stronteigenwijs heet dat in onparlementaire taal) ongezonde Amerikaanse president als Wilson met zijn overtrokken egoïstisch idealisme alleen al wist met o.m. dubieuze krachten zoals uit Frankrijk, na de Eerste Wereldoorlog voor Europa de grootste politieke problemen te creëren. Wat er nu gebeurt in de Oekraïne is stellig verwant aan de oude politiek zoals ook door Wilson werd bedreven.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.