Amerikanen gaan Oekraïense militairen trainen tegen Russische agressor

Als de VS niets doet, blijven de Russen oprukken in Oekraïne.

Terwijl er nog druk wordt overlegd in Minsk over een oplossing voor de bezetting van Oost-Oekraïne door Russische militairen en pro-Russische separatisten, hebben de Verenigde Staten besloten om Oekraïense militairen te gaan trainen.

Generaal Ben Hodges, bevelhebber van de Amerikaanse troepen op het Europese continent, heeft het besluit vandaag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Polen. De trainingsmissie begint volgende maand en wordt uitgevoerd door één bataljon militairen van het Amerikaanse leger.

Amerika-haters zullen het wel weer niks vinden, maar iemand moet Oekraïne helpen tegen de agressie van de Russische beer. Anders houdt het nooit op en rukt Poetins leger steeds verder op naar het Westen (wat sommigen maar al te graag zien omdat ze een gruwelijke hekel hebben aan Brussel, maar ik heb eerlijk gezegd geen zin in een Russische overheerser):

Hodges zei dat de Amerikanen de Oekraïeners gaan trainen in veiligheidstaken, medische taken, verdediging tegen beschietingen en met communicatie in een vijandige omgeving.

Hodges beschuldigde Rusland ervan zich rechtstreeks militair te bemoeien met de strijd om het Oost-Oekraïense Debaltseve. De plaats ligt tussen de rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk in. Oekraïense troepen zijn er omsingeld door de rebellen die steun uit Rusland hebben.

Rusland investeert fors in het leger omdat het de NAVO ziet als een bedreiging voor het land, maar gelukkig besteden de gezamenlijke NAVO-lidstaten gezamenlijk meer dan tien keer zoveel aan Defensie dan de Russen. Dat mag nog wel wat meer worden, zeker in ons land. Alleen als we onze tanden laten zien, zal Poetin luisteren. Dan heeft hij namelijk heel wat te verliezen. Het Westen is nu eenmaal sterker. Dat wint Poetin nooit.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voor een diplomatieke oplossing tussen het Kremlin en de rest van de wereld, maar dan moet Poetin vandaag nog ophouden met het steunen van de separatisten in Oost-Oekraïne. Het probleem: dat gaat hij niet doen, want hij wil zijn macht koste wat het koste uitbreiden. Daar is hij al heel lang mee bezig. Hij wil Europese landen tegen elkaar uitspelen.

Dan moet het maar the hard way. Wat jij wil, Poetin.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

24 reacties

 1. jwhueting

  Ik houd van Amerika, maar ik vind dit zeer onverstandig. En de diverse mensen hier op de DDS zouden zich ook eens moeten realiseren hoe gevaarlijk het is om consequent te spreken over Rusland als ‘de agressor’ of de ‘Russische Beer’.

  Dergelijke taal toont angstig veel gelijkenis met het taalgebruik aan de vooravond van 1914. Vijandsbeelden worden bewust aangezet en herhaald. Er wordt eenzijdig bericht over de situatie in de Oekraïne.

  Het is lachwekkend om te lezen dat er dan in de laatste alinea wordt uitgesproken dat schrijver voor ‘een diplomatieke oplossing’ is. Inconsequent, eenzijdig, kwaadaardig, levensgevaarlijk. Ik dacht dat DDS zich wilde onderscheiden van de MSM?

 2. Antidotum

  Damn!

  Nu kruip je naar een internationaal conflict toe als Rusland deze move van Amerika niet pikt.
  Amerika tegen Rusland en Europa er tussenin, meegesleurd door Amerika.

  Was het niet nostradamus die volgens de kwatrijnen voorspelde dat WWIII, heviger dan WWI en WWII bij elkaar, in het oosten zou beginnen en het avondland Europa ten onder zou gaan.
  Dan nog die geloofsgestoorden van Isis er tussendoor.
  Gaat prima zo. 🙁

 3. Philippine

  Laten we maar eens effe afwachten.
  Minsk is net begonnen.

 4. chris2

  @jwhueting. Goede, afgewogen reactie!

 5. CJD

  “Dan heeft hij namelijk heel wat te verliezen. Het Westen is nu eenmaal sterker. Dat wint Poetin nooit.”

  Volgens mij staat Rusland op nummer 1 quamassavernietigings, maar jij bent net als iedereen te naief te denken dat dit conflict tot een ramp zou kunnen leiden die we nog eerder hebben gezien…. Ik begin me langzamerhand dood te ergeren aan de oorlog propaganda fanaten op deze site. Blijkbaar zijn mensen zoals Frank en Micheal levensmoe en bereid om voor hun ideologie, de wereld op te blazen. Heel gek hoor, maar de meesten van ons zien dit niet zitten.

  1. Ali Baba

   Cjd, het is veel simpeler. De heren van deze site verdienen hun geld met steeds hetzelfde gebazel over dezelfde dingen, zolang wij blijven lezen en reageren tenminste.

  2. Gielah

   Die oorlogshetzerij kom je ook voortdurend op NPO radio 1 tegen.
   Wat is het spul toch wálgelijk gehoorzaam!

   Ghislaine Plag… en hoe die polcorfiguren verder ook allemaal mogen heten… het is allemaal ‘Russische agressie’ wat de klok slaat.

   En dat terwijl ze dól zijn op de EU.. die een gruwelijke dictatuur dreigt te worden.. en waar wij burgers niét voor mochten stemmen.. en waarvan Verhofstadt en van Baalen zich walgelijk hebben gedragen in Kiev… en niet eens zijn teruggefloten of afgezet.

   Met zóveel boter op het hoofd zou iedereen in de EU voorál zijn grote waffel moeten houden tegen Rusland… én tegen Israël… dat het stúkken beter doet dan zij… en eerst eens een klein beetje democratie in Brussel moeten gaan verwezenlijken.
   Niet dat ik denk dat ze daartoe genegen zijn.
   Het woord ‘democratie’ is voor hen kennelijk alleen maar een woord… een rookgordijn.

 6. CJD

  twee wereld oorlogen zijn blijkbaar voor sommigen niet genoeg, toch? Mensen ik overdrijf niet. Weten we nog hoe de eerste wereld oorlog begonnen is? door klein nikszeggende conflicten waardoor wereldmachten betrokken zijn geworden. Zijn wij nu als volk zoveel wijzer geworden? Ik betwijfel het. Een ding weet ik zeker: de Ukraine crisis is echt VEEL erstiger dan de opkomst van IS en het jihadisme in Europa: zeker als het tot oorlog zal komen. Wie zijn dus echt onze vijanden? Niet de moslims, zelfs niet de terroristen

 7. Trudy

  Wat een agressie van het westen….Ik zie nog Timmermans en van Balen Rusland provoceren….

 8. CJD

  Het westen zal nog de oorzaak zijn van een wereldramp

 9. Ali Baba

  Amerika werpt zich keer op keer op en overal waar het dat wenst op als de oppermachtige bepaler van wat goed en slecht is in deze wereld.

  Het legt zijn wil op aan ieder land wat in de weg staat van haar immer sturende economische en financiele motief ( denk faarbij onder meer aan olie). USA schendt daarmee internationale verdragen en andere afspraken tussen landen wanneer dat haar belang dient.

  De Amerikaanse ‘greed’ heeft er ook toe bijgedragen dat de conflicten met het midden oosten zijn toegenomen, ook voor Europa. Helaas laat Europa zich bijna altijd meetrekken in de kruistochten van Amerika om haar eigen winst na te jagen.

  Aan de andere kant lijkt Rusland exact hetzelfde format te volgen, mogelijk met backup van China en Noord Korea. In dat geval zijn de rapen gaar. Macho to macho. Amerika doet toch wat het, we gaan het weer zien.

 10. W.H.J. Reiss

  Ook op T.V. bij het nieuws dezelfde ‘Onzin’ !
  Met Journalistiek heeft dit niks te maken. Het is allemaal ophitserij !
  Het filmpje op internet waar een ‘Kiev’ ophitser de mensen in een plaatsje in de Oekraine iets komt vertellen over de ‘eenheid van Oekraine’. Dat was interessant. Tegen de ophitser werd gezegd dat hij zelf maar naar het front moest gaan. Waarom moeten onze jongens voor niks doodgeschoten worden. Dat de problemen pas zijn ontstaan door de nieuwe regering. Enz enz. Helaas is dit filmpje niet anti Russisch, daarom ziet U het hier ook niet !!! Geselecteerde berichtgeving, daar is niemand mee gediend !!!

 11. cmsuijkerbuijk

  Ik blijf het herhalen: De Russen zijn véél gemotiveerder, beter getraind, weten waarvoor ze moeten vechten (Moedertje Rusland) en zijn véle malen harder, dan het in de loop der jaren volledig verweekte West-Europa. Daarbij wordt een beetje lacherig gedaan over hun materieel, maar datzelfde “belachelijke” materieel is evengoed van topklasse en zelfs (vooral de nieuwste generatie vliegtuigen) béter, dan alles wat het westen in te zetten heeft.
  Ik denk echter, dat de DDS-redactie minder enthousiast zal zijn, als hun oproep om op te komen als dienstplichtige, op de deurmat valt. En dat zullen echt niet alleen jongens van 18, 19 jaar zijn. Er moet immers niet alleen meer en beter materiaal komen, maar óók kanonnenvoer zal nodig zijn. Daar is een beroepsleger op zich te klein voor, dus dat moet aangevuld worden. Twee weken training en hup, op transport naar Ukraïne om daar de held uit te hangen en een kogel te koppen. Zelf terugschieten kun je niet, want je kameraad heeft het wapen en dié moet eerst uitgeschakeld worden. Dan mag jij het hebben. Of je moet eerst langs het Legermuseum zijn gegaan om wat musketten en overig antiek wapentuig op te halen.
  Nee, beste politiek en media, naai de boel gerust nog wat op. Er moet en er zál gevochten worden. En dat alleen om de aandacht van de verschrikkelijke malaise die Brussel in Europa heeft veroorzaakt, af te leiden. Want zó gaan die dingen in dictaturen: Bij binnenlandse problemen, een buitenlandse vijand opzoeken en een reden verzinnen, om een oorlog te starten!
  Stapelkrankjorum zijn ze, allemaal!!!

  1. Baksteen

   Helemaal waar. En wie gaat Brussel daarvoor inzetten? ik ben bang de autochtone mannelijke bevolking, die met de Joods-Christelijke cultuur……kunnen ze eindelijk afmaken waar ze al decennia mee bezig zijn, de vernietiging van de cultuur en de natiestaten.

 12. cmsuijkerbuijk

  Op GeenStijl staan trouwens bij http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/02/wk_zure_koppen_en_awkard_hands.html#more tweets van ene Pierre Crom, met daarbij een foto van Ukrainers die vol trots voor een aantal vlaggen staan. De vlag van de NAVO, een met een onduidelijk symbool, maar dat lijkt op de wolfsangel (Wat de NSB ook gebruikte) en een vlag met een hakenkruis. Dát is dus het tuig van Kiev, waarvoor onze krijgsmacht zich moet inspannen en een oorlog in moet gaan!
  DDS moest zich de ogen uit de kop schamen, evenals alle andere propagandisten voor “Kiev”!!!

  1. Baksteen

   CM, goed gevonden dit, en de EU en Brussel maar zoeken naar de neo-nazi’s en de groepen die hen steunen, zijn ze het helemaal zelf!!

 13. cmsuijkerbuijk

  Overigens is het deze foto: https://twitter.com/NOVORUSSIA2015/status/564480419656396802/photo/1
  Stoer hé? En dan te bedenken, dat als er bij een demonstratie van de PVV iemand met een Prinsenvlag loopt (en die dan ook nog eens van “links” is), héél de wereld te klein is!

 14. Bes Tolen

  Er wordt altijd gesproken over ”De Russen”. Maar ik wil wel één ding ontzenuwen. Het is namelijk zo dat het communistisch regime gevestigd is door een vrij kleine minderheid en die bestond wat de leiding betreft in meerderheid uit lieden uit andere bevolkingsgroepen dan etnische Russen. Populair zijn de communisten nooit geweest. De leiding van de communisten bestond uit mensen, die al ver voor 1917 gevreesd werden. Zo gauw ze de kans kregen, pleegden ze massamoorden. Keihard. Vooral Trotzky maakte zich daaraan schuldig maar het interesseerde de man helemaal niets. Wie niet meedeed met de communisten werd dadelijk omgebracht. Zo is het communistisch regime gevestigd. Anders niet. Laten we dat niet vergeten. Nog altijd zijn er in de hele wereld volop aanhangers van het communisme. In heel veel landen vinden ze nog een warm onthaal ook. Ook in Nederland. Als je alleen al leest hoe in de provincie Groningen recent een boek over het communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog welwillend door velen is ontvangen. Dit terwijl in werkelijkheid de communisten door andere verzetsgroepen indertijd geheel gewantrouwd werden omdat ze hun heel eigen programma hadden en die betrof bepaald niet de vrijheid voor het Nederlandse volk. Samenwerking met communisten was dus uitgesloten.

 15. Bes Tolen

  Ik ga er (nog) vanuit dat Duitsland niet aan een oorlog zal meedoen. Hoe dan ook. Veel Nederlandse politici zijn nogal ongenuanceerd. Zo is er voor Rusland een groot verschil tussen de Oekraïne en een land als Georgië. Dat overigens een oorlog tegen Rusland begon. Dus is de betekenis voor Rusland heel verschillend. In westerse politieke kringen wordt anders beweerd. Of Poetin er nu wel of niet was geweest, de m.i. door de Amerikanen voorbereide staatsgreep (zoals elders) schiep voor de Russische bevolking in Oekraïne een gevaarlijke situatie. Zo zelfs dat door de oorlog een onverdeeld Oekraïne niet meer haalbaar lijkt. Als we het dan toch weer over het communisme hebben. De Oekraïense bevolking wordt ook mee vanuit het buitenland, wijs gemaakt dat de Russen veel op hun geweten hebben tegenover de Oekraïense bevolking. Lenin zou dan nog wel gaan maar Stalin was de grote boosdoener en meer van dat. (Beiden geen etnische Russen). De communisten hadden evenwel voor andere bevolkingsgroepen als de etnische Oekraïners evenmin ontzag. Juist waar de zelfstandige boeren zaten, waren vervolging en de verliezen aan mensenlevens nog groter. Dat betrof ook veel Russen en Duitsers, welke laatste bevolkingsgroep al vrijwel helemaal is verdwenen. Dat er Russische bevolking naar de Oekraïne werd overgeheveld, had met door de communisten gebruikelijke verdeel en heers politiek te maken. [Dergelijk werd ook in Joego Slavië door Tito bedreven.]. Tenslotte was de leiding van de gruwelen in de Oekraïne niet in handen van Russen maar Oekraïense (Kroetstsjef als allergrootste boef) en Joodse communisten. (zoals Kaganovitsj). Russificering evenzo. Dat diende niet voor Russische nationalistische doeleinden maar voor de communistische ”eenheidsworst”. Een fabel is ook dat het communisme op allerlei gebied vooruitgang heeft gebracht. De welvaart in grote delen van Rusland en Oekraïne was voor de Eerste Wereldoorlog naar Europese begrippen hoog. Ontwikkelde mensen, die ik in Rusland heb gesproken, waren van mening dat men er beter had voorgestaan als er nooit communisme was geweest. Men wees er bijvoorbeeld op dat wat er aan huizen van voor 1917 nog altijd was, kwalitatief (wel heel erg verwaarloosd) boven die van later uitstak. Ook voorzieningen als ziekenhuizen en voor ouderen stamden meest van voor 1917. Het is wel een bepaald negatief soort mens, die het communisme voorstond. En nu nog naar het communisme terug verlangd. En, daar heb je het, voor het westen een potentiële medestander inhoudt. Onleuk.

  1. Wilhelmson

   De sleutel tot oplossing ligt bij Duitsland , die langzaam , nu veel te langzaam , haar Europese rol moet kunnen vinden. Dat kan Duitsland als zij bijvoorbeeld Oekraïne dwingt en Rusland kan overtuigen. De bevolkingen leven op met vrede en goede vrije economie, en gaan onder met franse hollandes en amerikaanse obamas die uit eigenbelang stokebranden.

 16. Wilhelmson

  In geopolitische sferen is het uiteindelijke doel vaak troebel. Wij zitten in het NAVO deel en moeten dan ook onze eigen toekomst veilig stellen. Oekraïne zit op de wip en dat is voor Oekriane pech. Rusland ziet haar invloed verder tanen onder druk van toestanden die deels toevallig , deels voorbereid worden opgedrongen. Alles heel explosief. Poetin is een goede Rus. Obama een Amerikaan ( goede krijg ik niet uit mijn pen) en de EU doet haar burocratische en naar het oosten uitdeinende centralistische doelstellingen eer aan. Groter EU is meer markt, meer macht , meer geld en meer EU staatswerking. De militaire weg is de lava uit de politieke breuklijnen teken dat er een diplomatieke patstelling heerst.

 17. Seneca

  Niets nieuws! Er zijn reeds ruim 3000 Amerikanen (niet als zodanig gekleed) in Oekraïne om de boel daar te trainen. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen….

 18. Anna

  Laat columnisten. schrijvers en pers eens naar hun slapende kinderen gaan kijken en zich afvragen of ze deze valse oorlog wel steunen die duidelijk met heel veel feiten ingezet is door de VS en vazallen van de Amerikanen. De VS aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te steunen in hun veroveringen, oorlogszucht,handel, macht en invloed uit te breiden. Dus, alles in het voordeel van de Amerikanen en in het nadeel van hun kinderen die in Europa moeten leven en hun toekomst moeten opbouwen. Waar zijn ze mee bezig?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.