Goed zo! Amerikanen willen wapens leveren aan Oekraïne

Geen categoriefeb 02 2015, 14:00
Dat werd tijd.
Het heeft even geduurd, maar de Amerikaanse regering lijkt eindelijk van plan te zijn om de Oekraïense regering militair te helpen in diens strijd tegen de zogenaamde 'rebellen.' Ik schrijf zogenaamd omdat het natuurlijk gewoon om soldaten van Poetin gaat. Als ze al niet Russisch zijn dan worden ze door hem gesteund en bewapend, en zetten ze zich op hun beurt in om Ruslands belangen te behartigen.
Amerika wilde Oekraïne lang tijd alleen helpen qua inlichtingen en dollars, maar daar komt nu verandering aan als het aan de NAVO én aan minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ligt.
Waarom de verandering? Waarom niet alleen financiële hulp zoals in het verleden?
De rebellen kondigden onlangs een nieuw offensief aan, woorden die meteen werden omgezet in daden, toen de havenstad Marioepol met raketten werd bestookt. Daarbij vielen tientallen doden.
Er is geen zicht op een oplossing van het conflict: pogingen om het vredesoverleg vlot te trekken zijn dit weekeinde mislukt. Een staakt-het-vuren dat vorig jaar september werd afgesloten, bleek van weinig waarde: het akkoord werd voortdurend geschonden door zowel de separatisten als de Oekraïners.
Daar komt bij dat Rusland stug doorgaat met het bedreigen van Oekraïne én het steunen van de 'rebellen.' In plaats van een stap terug te doen en een vreedzame oplossing voor het conflict te zoeken moedigt het Kremlin de rebellen continu aan om door te strijden. Af en toe wordt er minder gevochten, maar dan laait het geweld weer op.
Een blinde kan zien wat Poetin van plan is: hij wil het oude Sovjetrijk in ere herstellen. Nee, niet in die zin dat hij Rusland in een grote communistische bende wel veranderen, maar wel qua macht... en - jawel - qua grondgebied. Dat is zijn grote droom voor zijn land... en eentje waarvoor Oost-Europese landen de prijs zullen moeten betalen.
Het is niet heel gek dat Amerika dat niet ziet zitten. Hoe machtiger Rusland wordt, hoe groter de kopzorgen van het Westen. Het moet dus ten koste van alles voorkomen worden dat Poetin Oekraïne - of een significant deel ervan - kan inlijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten