Het Westen moet Koude Oorlogstaal gebruiken tegen Poetin

Geen categoriefeb 10 2015, 11:00
De Koude Oorlog is terug van weggeweest. Dat betekent dat westerse leiders zich daar ook naar moeten moeten gedragen.
Peter Wijninga van het gezaghebbende Haags Instituut voor Strategische Studies is bepaald niet onder de indruk van de wijze waarop Amerika en West-Europa omgaan met het herrezen Rusland van Vladimir Poetin. De analist stelt vandaag in De Telegraaf dat er maar één manier is om tot een diplomatieke oplossing te komen voor het conflict in Oekraïne: de Russische beer duidelijk maken dat het Westen bereid is om oorlog te voeren over het Oost-Europese land.
De Russen begrijpen je het beste als je terugblaft, zo stelt Wijninga. Hij wijst er op dat de NAVO het Rode Leger op conventioneel vlak volledig de baas is. „Poetin werkt weliswaar aan een inhaalslag, maar tussen 1990 en 2004 is er niets meer in het leger geïnvesteerd.”
Deze gedachte is al honderden, zo niet duizenden, jaren oud. Ook Sun Tzu, de grote strategische denker uit China, schreef er al over: de beste manier om te voorkomen dat er oorlog uitbreekt is door een sterk leger te hebben en duidelijk te maken aan je vijanden dat je geen stap terug doet als jij of je bondgenoten worden aangevallen. In de duizenden jaren sindsdien is er een hoop veranderd aan de menselijke ervaring - de wereld is spreekwoordelijk veel kleiner geworden, we hebben auto's, vliegtuigen, tanks, en zelfs nucleaire wapens - maar de principes van oorlog en vrede zijn hetzelfde gebleven: als je zwak bent en overkomt is het gevaar groot dat je vijand je de oorlog verklaart. Ben je sterk en maak je duidelijk dat je wilt vechten voor je belangen dan houdt de vijand zich maar al te vaak juist in - zeker als de vijand zwakker is qua mankracht én technologisch minder ontwikkeld is.
Want, laten we wel wezen, het NAVO-bondgenootschap is véél sterker dan Rusland. Poetin en zijn kornuiten kunnen niet eens bijna aan ons tippen, zeker niet als Amerika Europa back-up steun verleent. Dan kan hij krijsen en roepen wat hij wil, maar een oorlog kan hij niet winnen, in ieder geval niet als die gevoerd wordt met behulp van conventionele wapens (en ik geloof er geen bal van dat hij ooit massavernietingswapens inzet).
Europa moet er niet voor terugdeinzen om hem duidelijk te maken dat het afgelopen is met de pret en dat we Oekraïne desnoods gewapend zullen verdedigen. Doen we dat niet, dan is de kans groot dat Poetin dat land binnenkort bezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten