Turkije vlucht met staart tussen de benen voor ISIS

Geen categoriefeb 22 2015, 13:00
Erdogan heeft maanden, jaren staan toekijken hoe de organisatie veel te machtig werd. Nu wordt langzaamaan ook Turkije slachtoffer van de barbaarse misdaden van ISIS.
Dus. In allerijl heeft Ankara een operatie moeten opzetten om Turkse militairen uit Syrië te bevrijden. De jongens waren klem komen te zitten in een gebied dat door ISIS bedreigd wordt. Ze waren daar niet eens omdat Turkije eindelijk de ballen had om ISIS ook zelf aan ta pekken, maar omdat ze daar een kleine Turkse enclave bewaakten. En ja, dat wordt nu te gevaarlijk:
Turkse troepen hebben zaterdagavond zo'n veertig militairen uit de Suleiman Shah-enclave in Syrië geëvacueerd.
Volgens de BBC waren de Turken met een groot konvooi met tanks de Syrische grens overgestoken. Ze zouden de stad Kobani hebben doorkruist.
Een militair is omgekomen door een ongeluk tijdens de evacuatie, meldt nieuwszender CNN Türk. Er zouden geen gevechten zijn geweest met militanten van Islamitische Staat.
Omgekomen door een ongeluk... right. Leuk gepoogde spin van Erdogan. Immers: alles om niet te hoeven toegeven dat die lui van die onthoofdingsvideo's niet alleen onaardig zijn tegen Amerika, maar tegen alles wat niet ISIS is. Ook tegen Turkije dus, dat alle mensonterende toestanden van die gasten heel erg lang door de vingers heeft gezien.
Maar wat vooral opvalt aan deze operatie, is hoe zwaar het inzetbare Turkse militaire materieel is, en hoe weinig daarvan ingezet wordt om ISIS te bestrijden. Want alhoewel er in Kobani letterlijk op enkele honderden meters afstand van de Turkse grens werd gevochten, hield Erdogan tot dusverre zijn troepen thuis en liet hij de Koerden al het vuile werk opknappen. Ondertussen mochten ook andere NAVO-landen geen gebruikmaken van Turkse bases om ISIS te bombarderen. Erdogan - evenals ISIS een aanhanger van de soennitische islam - vond het meer nodig om Israël allerlei zaken in de schoenen te schuiven.
En nu? Nu wordt ISIS toch wel een beetje te groot voor Erdogan om te negeren als potentieel veiligheidsgevaar. Doordat hij alles op z'n beloop heeft gelaten, is een landgenoot nu om het leven gekomen nabij Kobani. De president van Turkije had dat kunnen voorkomen als hij een jaar geleden al bereid was geweest om de terroristische zeloten in de knop te breken. Als hij afgelopen voorjaar een offensief tegen ze had gevoerd, had ISIS nu niet half Syrië in handen. En had Turkije ook nog de Suleiman Shah-enclave in handen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten