Kan het Westen Iran vertrouwen?

Geen categoriemrt 28 2015, 18:00
Deze nucleaire onderhandelingen zijn de belangrijkste gesprekken met Iran in decennia.
Daarom is het van belang dat we de vraag beantwoorden of we Ayatollah Khamenei en zijn radicale vrienden wel kunnen vertrouwen. Je kunt immers geen serieuze zaken doen met een regime waarvan je van tevoren al weet dat de gesprekspartner er alles aan zal doen om de afspraken te ondermijnen. Dan kun je beter ingrijpen en het regime kapotmaken, waar mogelijk met behulp van vreedzame middelen, waar noodzakelijk door middel van gewapend conflict.
De Amerikaanse columnist, auteur, redacteur en radio show host Ben Shapiro heeft een bijzonder heldere video gemaakt over deze materie. Het is helemaal in het Engels - en niet ondertiteld - maar ons publiek kennende zal dat geen probleem zijn.
Eigenlijk is het antwoord heel simpel: Barack Obama gelooft dat je altijd en met iedereen kunt onderhandelen - diplomatie werkt altijd - maar helaas is dat niet zo. De geschiedenis heeft ons geleerd dat het zelfs buitengewoon gevaarlijk is om te onderhandelingen met extremisten die publiekelijk hebben gezegd dat het hun doel is om (een groot deel van) de wereld te veroveren en massaslachting na massaslachting aan te richten. Denk maar terug aan de verschrikkelijke misdaden van Hitlers regime. West-Europa en Amerika dachten toen dat je met Hitler kon praten, dat hij het allemaal niet meende... maar in de tussentijd bouwde de Duitse dictator zijn leger snel op, waarna hij bijna heel Europa veroverde - en delen van Noord-Afrika erbij.
Het regime van Iran is niet anders. De Ayatollah en de gekke haatbaarden waarmee hij zich omringt zeggen publiekelijk dat ze Amerika én Israël willen vernietigen. Ze maken daar op geen enkele manier een geheim van. Een verstandige westerse politicus neemt dat soort dreigementen buitengewoon serieus - en verbindt er vervolgens conclusies aan, waaronder dat het absoluut geen zin heeft om met hen te onderhandelen.
We moeten ten koste van alles voorkomen dat Iran een nucleair wapen in handen krijgt. Niet alleen zou dat hen in staat stellen om de hele regio te domineren, maar we kunnen ervan uitgaan dat het regime vervolgens de aanval zal inzetten op Israël. Het zijn religieuze maniakken; gekken die denken dat ze Het Einde Der Tijden dichterbij brengen door zoveel mogelijk Joden en 'ongelovigen' af te slachten. Ze mogen daar nooit toe in staat zijn.
Kortom, Amerika maakt een grote fout door te onderhandelen met Iran, en al helemaal door Ayatollah Khamenei serieus te nemen als gesprekspartner. Als we onszelf en onze bondgenoot Israël werkelijk willen beschermen zit er maar één ding op: het regime ten val brengen en het nucleaire project vernietigen. Iedere andere deal is onacceptabel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten