Leuk, maar nutteloos met PvdA in kabinet: Hennis wil meer geld voor Defensie

Geen categoriemrt 25 2015, 17:00
De gebroken geweertjes-aanhangers binnen de PvdA willen het liefst Defensie afbreken.
Ik heb respect voor de manier waarop minister van Defensie Jeanine Hennis nu bezig is. Ze heeft tijdens de Future Force Conference in Soesterberg gezegd dat er meer geld naar Defensie moet. Ik citeer, via Defensie.nl:
"Veiligheid heeft een prijs. En onze vrijheid is het waard om in te investeren. Het is duidelijk dat we in een minder veilige wereld Defensie nodig hebben. Het is belangrijk dat er een eind komt aan de dalende defensiebudgetten. We moeten ons houden aan de beslissingen die op de NAVO-top in Wales zijn genomen. We moeten publiekelijk toegeven dan investeren in onze verdediging belangrijk is en er meer geld nodig is."
Dat er meer geld naar Defensie moet heeft talloze redenen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat het dictatoriale regime van Rusland zich steeds meer bemoeit met Oost-Europa. Daar moeten we op een antwoord op hebben. Of denk aan ISIS dat moet worden bestreden in Irak (en Syrië, als Nederland het ooit durft).
Hennis heeft 100 procent gelijk als ze zegt: "We mogen niet simpelweg uitgaan van westerse militaire superioriteit als we niet investeren in nieuwe capaciteiten. Op een bepaald moment worden we misschien wel gedwongen militair op te treden om in Europa veilig te blijven. We moeten klaar zijn voor zo'n uitdagende omstandigheid."
Het enige probleem van dit pleidooi van de VVD-minister? Het is haar partij geweest, overigens samen met het CDA en alle andere partijen, die de afgelopen jaren steeds weer heeft bezuinigd op onze militaire slagkracht. Tijdens dit kabinet heeft Defensie er een zakcentje bijgekregen, meer niet. En het erge is dat, nu de politiek eindelijk begint in te zien dat veiligheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn, de PvdA meer geld voor Defensie consequent tegenhoudt.
Als Hennis meer geld wil voor Defensie, en ik geloof wel dat zij dat wil, dan moet ze aansturen op een breuk van het kabinet. Alleen een kabinet zonder linkse partijen zal de prioriteiten op een rijtje hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten