Samsom probeert het nog één keer: PvdA moet strijdbaarder en activistischer

Geen categorieapr 10 2015, 8:00
Zo ziet trekken aan een dood paard eruit.
Ik begin bijna medelijden met Diederik Samsom te krijgen. Gisteren werd hij via de krant - het gaat altijd via de krant bij de PvdA - aangevallen door zijn eigen PvdA-collega's in de fractie na de derde verkiezingsnederlaag op rij.
Hij riep gisteren zijn fractie bijeen voor een strategiesessie die maar liefst drie uur duurde. Er moest worden nagedacht over een nieuwe koers tijdens de tweede helft van deze kabinetsperiode. Samsom had een heuse Powerpoint-presentatie in elkaar gezet voor de sessie. Via de Volkskrant:
In een powerpoint-presentatie schetste Samsom woensdag de problemen na drie verkiezingsnederlagen in twee jaar. Samsom benoemde vijf kernthema's voor de komende tijd: werk, zorg, onderwijs, duurzaamheid en integratie. Door compromissen met de VVD heeft de PvdA op verschillende punten aan geloofwaardigheid verloren. De taak voor de komende tijd, zo hield Samsom zijn fractie voor, is om die terug te winnen.
De PvdA gaat het niet alleen inhoudelijk anders doen, de partij moet ook "strijdbaar en activistischer" worden, aldus PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. En Samsom wil dat Kamerleden daarnaast beter zichtbaar worden in de media. De komende weken en maanden (zolang Samsom nog partijleider is en het kabinet niet is gevallen) worden we dus doodgegooid met rebelse Kamerleden die een eigen koers lijken te varen omdat ze graag media-aandacht willen.
Dolletjes. Het sneue is dat het allemaal wordt geregisseerd door de partijtop:
Met geregisseerde strijdbaarheid wil de PvdA het geschonden blazoen weer opvijzelen. De bedoeling is dat fractieleden hun plannen voorleggen aan de politieke leiding. Die zal ook steeds overleggen met de eigen ministers en staatssecretarissen.
Er is niks oprechts aan de nieuwe koers. Als we PvdA-Kamerleden horen roepen dat ze iets willen, dan moeten we ze dus niet serieus nemen, want ze willen zich alleen maar profileren. Ze zijn doodsbenauwd dat de kiezer de PvdA de komende jaren links laat liggen. Dit is de laatste troef van Samsom. Als ook dit niet werkt, is het einde in zicht voor de geplaagde partijleider.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten