‘Criminelen ondermijnen gezag in één op vijf gemeenten’

Dit is niet al te best.

Criminaliteit heb je overal, maar in sommige gemeenten is het net wat erger gesteld met de criminaliteit dan in andere gemeenten. In 34 Nederlandse gemeenten is het zelfs zo erg dat het gezag wordt ondermijnd door criminelen, aldus de burgemeesters van die gemeenten in een enquête van het Genootschap van Burgemeesters.

Het gaat dan om allerlei vormen van criminaliteit: witwaspraktijken, radicaliserende inwoners (lees: moslims die zich aansluiten bij ISIS) en problemen met motorclubs en hooligans tijdens voetbalwedstrijden. Meer dan de helft van de Nederlandse burgemeesters deed mee aan de enquête, dus het is niet zomaar een onderzoekje. Via NRC:

Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, zegt in een reactie tegen Nieuwsuur dat het aantal van 34 gemeenten met problemen rond het gezag “een te hoog cijfer is om te veronachtzamen”: “We kunnen niet hebben dat mensen met criminele belangen of doelen de besluitvorming beïnvloeden.”

Het Openbaar Ministerie herkent zich in het beeld: “Het is een probleem waarbij niemand precies kan zeggen hoe groot het is. Maar wat ik wel weet is dat het tegen moet worden gegaan. Elke ondermijnende invloed, die van criminele organisaties uitgaat in onze rechtsstaat, in onze belangrijke instituties, moet worden bestreden. Daarom nemen we dit signaal uitermate serieus.”

Als ik denk aan het ontbreken van gezag, dan denk ik aan de buitenwijken van Parijs, waar in sommige gevallen geen agent nog durft te komen uit angst voor de criminelen die er de baas zijn. Krijgen we in Nederland ook van die no-go-areas? Voorlopig niet, lijkt me, maar het is wel oppassen geblazen. Als er geen actie wordt ondernomen tegen de gezagsondermijnende criminelen, dan gaat dit enorm uit de hand lopen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. reageerbuis

  “Voorlopig geen no go areas, lijkt me”
  En wat dacht je van de Schilderswijk, waar met Oude Jaar de orde niet werd gehandhaafd door de Haagse politie, maar door ordebewakers uit de eigen geleding!…? .

 2. Antivenin

  Als je een Festival van het vrije woord alleen kunt vieren onder zware bewaking, dan is er denk ik heel wat mis in dit land.

  Wat een farce…

  O, en ga vooral gewoon door met de belangrijkste oorzaken van dit fenomeen: massa-immigratie en open grenzen!

 3. Ruud562

  “Krijgen we in Nederland ook van die no-go-areas? Voorlopig niet, lijkt me, ..” Nu Frank, in jouw opsomming van criminaliteit vergat je de kampen van de woonwagenbewoners. Die kampen zijn al jaren no-go-areas voor politie, belastingdienst e.d. Die kampen zijn vrijhavens. En tja, de islam, die krijgt meer en meer een negatieve en (levens)gevaarlijke invloed in onze samenleving. Bewijs daarvan vollop aanwezig! Alléén onze politiek correcte politicy verdommen dat te erkennen c.q. de wetgeving daarop aan te passen, totdat het te laat is, veelst te laat. Net zoals het nu al zover is gekomen als met die woonwagenkampen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.