Egyptische rechtbank: oud-president Mohamed Morsi verdient de doodstraf

Geen categoriemei 16 2015, 14:00
De Egyptische overheid rekent af met de Moslimbroederschap.
Als het aan de rechtbank in de Egyptische hoofdstad Caïro ligt, krijgt de oud-president Mohamed Morsi (63) de doodstraf. De Egyptische grootmoefti moet de doodstraf voor hem én voor 105 andere aanhangers van de inmiddels verboden Moslimbroederschap nog goedkeuren, maar als hij dat doet, dan is Egypte een heel eind op weg in de definitieve afrekening met die club.
Morsi werd door de rechtbank schuldig gevonden aan spionage voor buitenlandse machten (lees: terreurorganisaties Hamas in de Gazastrook en Hezbollah in Libanon) om een uitbraak van gevangenen in 2011 mogelijk te maken. Morsi zit overigens al in de cel vanwege de dood van demonstranten in 2012:
Morsi was in 2012 als kandidaat van de Moslimbroederschap de eerste gekozen president van Egypte. In 2013 werd hij door het leger afgezet. Morsi werd vorige maand tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de dood van betogers tijdens protesten in 2012. De rechter achtte Morsi niet direct verantwoordelijk voor hun dood. Daarom legde hij toen niet de doodstraf op. De rechter vond wel dat de toenmalige president het geweld heeft aangemoedigd.
De voortvarendheid van de huidige Egyptische overheid in de strijd tegen de Moslimbroederschap is interessant. Het betekent namelijk ook een verdere verzwakking van Hamas, die juist werd gesteund door de Moslimbroederschap. Uiteindelijk zorgt het - hopelijk - voor een einde van beide islamitische organisaties. Dat zou een stuk prettiger zijn voor Egypte, de inwoners van Gaza en Israël.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten