ISIS hijst vlag op kasteel Palmyra

Geen categoriemei 24 2015, 15:00
De strijd om de historische stad is beslecht in het voordeel van de moslimextremisten.
De Standaard (een Belgische krant) bericht dat de terroristen van ISIS hun zwarte vlag boven op het oude kasteel van de historische Syrische stad Palmyra hebben gehesen. Op deze manier willen de moslimextremisten duidelijk maken dat zij het er voorlopig voor het zeggen hebben.
Maamoun Abdulkarim, hoofd van de oudheidkundige dienst in Damascus, zegt dat de terreurgroep al een aantal gipsstandbeelden heeft vernield en haar vlag boven het kasteel heeft gehesen met zicht op de oude Romeinse ruïnes. Volgens hem zijn de meeste artefacten van het museum wel naar Damascus overgebracht. Maar sommige grote items zijn achtergebleven, zoals de sarcofagen. Die wegen drie tot vier ton. Eerder vernietigde ISIS al werelderfgoedsites in Irak, in Khorsabad, Nimrod en Hatr. De kans is groot dat Palmyra eenzelfde lot ondergaat.
ISIS kan (en zal) daar nu twee dingen mee doen: of ze vernietigen, of ze via de zwarte markt verkopen. De groep heeft een enorme hekel aan alles wat niet naar 'islam' riekt, wat betekent dat ze best eens te keer kunnen gaan met hamers en sloopmachines om sarcofagen te vernietigen. Aan de andere kant kunnen de extremisten ook geld gebruiken, wat weleens kan betekenen dat ze zoveel mogelijk artefacten proberen te verkopen (wat enigszins lastig gaat met drie tot vier ton wegende sarcofagen).
Hoewel wij gisteren berichtten dat de coalitie én het Iraakse leger een flink tegenoffensief hebben ingezet bij de Iraakse stad Ramadi is de situatie in Syrië anders. Daar worden ISIS-doelwitten ook gebombardeerd, maar met name het Westen en de Arabieren zijn huiverig om ISIS al te zeer te verzwakken in dat land, ongetwijfeld omdat ze vrezen dat dit Bashar al-Assad in staat stelt om langer aan de macht te blijven, wat zij niet willen (onder andere omdat hij een brute dictator is, maar ook omdat hij een belangrijke bondgenoot is van Iran, dat imperialistische ambities heeft).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten