ISIS rukt op, heeft nu de helft van Syrië in handen

De radicale moslims zijn aan de winnende hand.

Veel slechter nieuws is er niet:

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft meer dan de helft van Syrië in handen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kan dat worden vastgesteld nu IS ook de stad Palmyra in handen heeft.

Als de berichten kloppen dat ISIS inderdaad de hele stad Palmyra in handen heeft, dan betekent dat twee dingen: ze staan er in dat geval militair strategisch gezien bijzonder goed voor omdat ze onder andere het vliegveld nu in hun bezit hebben, en ze zullen nog veel meer jihadi’s vanuit de hele wereld aantrekken omdat ze nu al de helft van Syrië hebben overgenomen. Ze hebben propagandatechnisch goud in handen.

Het is de eerste keer dat IS een stad direct verovert op het leger in Syrië. Eerder nam het de macht over in diverse kleinere plaatsen in het land van andere rebellengroepen en bezette het meerdere steden in Irak. Ook daar werden meerdere eeuwenoude archeologische vondsten vernietigd.

De gebieden die IS in Syrië in handen heeft zijn over het algemeen dunbevolkt. De belangrijkste steden, waaronder de hoofdstad Damascus, liggen in het westen aan de grens met Libanon en worden sterk verdedigd door het Syrische leger.

Dat ISIS nog lang niet is verslagen, wisten we allemaal wel, maar dit is serieus een nieuwe terugval waar we ons zorgen om moeten maken. Doen we wel genoeg om ISIS te bestrijden? Het heeft er alle schijn van dat ISIS blijft oprukken als we het laten bij een paar luchtaanvallen hier en daar. Dat zou dramatisch zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Bromsnor

  Het gaat niet alleen om ISIS.

  Er zijn veel andere Jihadistische groepen actief die hetzelfde doel nastreven als ISIS en even wreed zijn.

  De kern is het Jihadistisch gedachtegoed dat tot uiting komt bij verschillende groepen zoals Al Qaida, Al Nusra, Boko Haram,etc.

  Mocht ISIS verslagen worden dan nemen andere Jihadistische groepen het stokje over van ISIS.

  Door gebrekkig leiderschap en verkeerde inschatting van Obama hebben de Jihadisten op veel fronten terrein gewonnen.

  US ambassador to Iraq: WH was warned early on about ISIS, “did almost nothing”
  http://hotair.com/archives/2014/10/29/us-ambassador-to-iraq-wh-was-warned-early-on-about-isis-did-almost-nothing/

  Alleen door sterk leiderschap van de VS kan er een dam worden opgeworpen tegen de Jihadisten. En dat leiderschap ontbreekt op dit moment.

  Misschien kan een volgende president daarin verandering brengen.

  1. van Urk

   Inderdaad Bromsnor! We hebben voorbeelden genoeg gezien in het verleden hoe een land door kleine individuen opeens veroverd is aan hun idealen. China door Mao,Vietnam door ho chi minh, Cambodja door Pol poth,Cubaanse revolutie waar Castro begon met maar 119 manschappen. Op de manier hoe de westerse wereld op deze situatie de zaak terughoudend aankijkt leidt alleen maar naar toe dat deze islamitische terreurbewegingen hun voeten aan de grond beginnen te krijgen en een soort geoliede vechtmachine beginnen te worden dat alleen maar uit overwinningen zal bestaan.

 2. carthago

  En de incompetente kaliefjes in Washington en Brussel zagen dat het goed was, doen nog een rondje golf en proosten op de verworven wereldvrede.

 3. Lieftinck

  Volgens Obama paved the islam het pad naar de verlichting.

  Het lijkt er nu op dat Obama het pad paved voor het omgekeerde, althans hij doet er nauwelijks iets aan en ook zijn staf medewerkers waarschuwde dat bommen alleen niet voldoende is.

  Maar Obama, hij gaat voort.

  Hij heeft nog 2 jaar te gaan. Genoeg voor ISIS lijkt mij.

  1. Mart

   Alweer wijzen naar America, waar blijft de machtige EU met grond troepen.Aanvallen is de beste verdediging.

 4. Bromsnor

  Met de massa immigratie instroom van moslims in Europa zal het Jihadistisch probleem sterk groeien.

  Want veel moslims , blijkt uit onderzoek, hebben in minder of meerdere mate, sympathie voor het Jihadistische gedachtegoed. Vooral onder de moslims jeugd.

  Schokkend hoeveel westerse moslims fundamentalisme steunen

  “Het is een onaangename waarheid: talloze moslims die profiteren van de westerse welvaart keren zich later tegen seculiere wetten. De stopzetting van immigratie uit islamitische landen is de eerste noodzakelijke stap.”

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2015/3/Schokkend-hoeveel-westerse-moslims-het-fundamentalisme-steunen-1716213W/

  Het is daarom onbegrijpelijk dat de EU leiders weinig doen om de instroom uit moslim landen in te dammen.

 5. Parestado4

  Ach mensen geloof me:het is de laatste stuiptrekking van meneer satan.Wat ie niet met ideologie trachtte te bereiken probeert ie nu op de religieuse toer.
  De hele Islam is in wezen een valse copy.
  Nou ja,Een kleine troost:Een huis wat tegen zichzelf verdeeld is,zal geen stand houden.Dus maakt de islam zichzelf ongeloofwaardig en belachelijk!

  1. van Urk

   Net als Simon dus.. ook een valse copy van hem zelf. Wat ie niet bereiken kan met linkse politiek gezwam beantwoord ie weer als een stampvoetende kleuter door een greep aan Bijbelse teksten uit zijn mouw te schudden om rechtsen en christenen te overtuigen hoe gelijk ie wel heeft.

   1. Simon Brouwenstein

    Niet zo rancuneus, heer van Urk, dit oogt nogal kkleingeestig.

    1. van Urk

     Hoezo haatdragend? Uw reacties zijn ook niet altijd vriendelijk bedoeld en nogal draak stekend.

  2. Simon Brouwenstein

   De laatste stuiptrekking van Satan, dat is waarlijk goed nieuws!

   1. van Urk

    Wanneer zijn het uw laatste stuiptrekkingen op DDS?

 6. hendrikush

  Welke mohammedanen preken nu de ware leer? De soennieten? De shiieten? De takfiri?
  Ik wacht met bekeren tot de ware islam is doorgebroken.

 7. Daniel

  Wij, ja wij, willen ons overal mee bemoeien, de baas spelen in de hele wereld en vooral ongevraagd.
  Shit zooi, wij zijn niet zoveel beter dan Islamieten, wij denken ook dat onze cultuur het hoogste goed is en anderen die het beste kunnen overnemen.

  Als ze ons aanvallen is het tijd om die mensen die ons letterlijk de wet willen voorschrijven met hun hele handel, plat te bombarderen, daarna kielhalen en de paar overlevenden ten toon te stellen op het Plein in Den Haag.

  Nu moeten de Amerikanen weer meer doen dan alleen bombarderen en als ze grondtroepen sturen lees je weer in DDS dat de Amerikanen het verkeerd aanpakken.

  Obama kan het best DDS de hele dag volgen, dan weet hij zeker dat de hele wereld naar de ratsmodee gaat.
  De beste stuurlui en zo.

  Gaat allemaal de rust- en moed- gevende jenever drinken, alleen daar wordt een mens beter van.

  En als Nederland er niet mee bemoeien.

  1. cmsuijkerbuijk

   @Daniel
   21 mei 2015 at 15:22
   “Gaat allemaal de rust- en moed- gevende jenever drinken, alleen daar wordt een mens beter van.”
   Altijd zat is ook een geregeld leven, nietwaar?

 8. Gielah

  Zoudt u niet in WIJ willen redeneren, Daniël?
  Dat irriteert mij mateloos.
  Er is namelijk geen WIJ.

  Of schrijft u dit soort dingen onder invloed van de jenever, die u ons in véél te veel reacties …. geen idéé waarom…. onder de aandacht meent te moeten brengen?

  1. van Urk

   Wat heeft Daniel toch met drank? Ik had vroeger een buurman die ouderling is van dezelfde kerkelijke richting waar Daniel ook vandaan kwam die ook altijd zo graag wat lustte! Kennelijk heeft de Gereformeerde gemeente aardig wat dorstige drinkers voortgebracht!

   1. Simon Brouwenstein

    De christelijke kerken zijn een broeinest van alcoholisten. De reden is dat christenen zelden gelukkige mensen zijn, zoals op dit blog pijnlijk zichtbaar wordt.
    Daniel maakt een gelukkige indruk maar die verliet dan ook de kerk.

    1. cmsuijkerbuijk

     @Simon Brouwenstein
     21 mei 2015 at 17:37
     Jij moet toch wel een héle grote duim hebben, om al die onzin uit te zuigen!
     Koppigheid is de energie der dommen en jij bárst van deze energie, zo heel de dag alle reacties afgaand, Gielah stalkend en dan ook nog reacties plaatsend die kant noch wal raken!

    2. van Urk

     Zie het resultaat van kortzichtigheid van deze socialistische geest van Simon Brouwmeester! Jammer genoeg liggen de feiten anders en zijn christenen een van de gelukkigste bevolkingsgroepen van ons land. Misschien moet u toch even een lang bezoekje brengen in mijn veilige gastvrije dorp en de zaken eens beter te bestuderen hoe geweldig het daar is qua leefbaarheid. Het blijft opvallend dat u tegen mensen blijft schoppen die rechts denken of christelijk zijn net als een linkse cabaretier die graag de christen voor gek zet. Is dat nou de linkse gedachtegoed die u altijd zo hoog verdedigt als het om gelijke behandeling gaat? dus niet! U selecteert kennelijk ook bevolkingsgroepen uit om die aan te vallen terwijl u het zelf al zo afgrijselijk vind als er bijvoorbeeld een PVV-er over moslims of over links begint!

    3. Terzo

     Gooi nog een glaasje Zwarte Kip in mummelende bek van je schoonmoer Simon, misschien is zij je terwille later op de avond…

  2. Wachteres

   Precies @Gielah,

   En ik houd helemaal niet van jenever.

   Geef mij maar een heerlijk glas wijn.

 9. BigLJohn

  Het ISIS leger (nu al 40.000 man) rukt steeds verder op, en zowel het Syrische leger, alsmede Europa en Amerika hebben daar geen antwoord op. Een ISIS doelstelling was, dat voor 2020 Rome gevallen zou zijn. En dat zou zomaar eens kunnen gebeuren. Want welk Europees land heeft nog een leger dat zich behoorlijk kan verweren ? Nederland in ieder geval niet. Zelfs met de toegezegde 100 a 300 miljoen Euro, moet ons leger steeds verder inkrimpen, totat het volledig opgeheven is. De politie hetzelfde verhaal. Alsmaar inkrimpen, wegbezuinigen. En zo word Europa een willoze prooi voor die barbaren uit Noord Afrika. En o ja, er bevinden zich al 50 tot 60 miljoen Islamieten in Europa, die terzijnertijd voor een anschluss zullen zorgen. En ze blijven maar naar Europa komen die Islamieten. Jaarlijks vele honderduizenden. Dit jaar worden er 1,3 miljoen verwacht. En zo van jaar tot jaar steeds meer en meer en meer. Maar niet minder, minder, minder. Want wie dat laatste (net als Wilders) durft te zeggen, staat mogelijk al met een been in de gevangenis !

 10. papa charlie

  Zou Europa wakker worden als ISIS aan de poorten van Rome staat te rammelen?

 11. Gielah

  De burgers van Europa wel… de EU niet… de ongekozen leiders daarvan heffen dan waarschijnlijk het ‘Alle Menschen werden Brüder’ aan.

  1. Wachteres

   Ach Gielah, alles weten maakt niet gelukkig,

   Niets [willen] weten, blijkbaar wel.

   Voor zo lang het duurt ….

 12. toetssteen

  Wat ik zo vreemd vind is dat wat en waar ik ook lees, het bericht afkomstig is uit één bron die ik nauwelijks als betrouwbaar zou willen etitelen. Foto’s nope, helemaal niks:

  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-seizes-palmyra-disturbing-pictures-show-men-beheaded-by-militants-after-ancient-site-falls-10267611.html

  Ook daar stuitte ik weer op het eenmansbedrijf Novini. Waarvan bekend is dat de man een salafist is en een gloeiende hekel heeft aan Assad.
  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat men erop uit is om Obama een reden te geven (zelfs als die in het geheel niet waar is, zie ook die gifgasaanval in Ghouta die door die o zo lieve vredelievende rebellen werd gepleegd met rotzooi geleverd door prins Bandar) Syrië binnen te vallen.

  1. toetssteen

   http://www.novini.nl/wie-zit-er-achter-het-syrische-observatorium-voor-de-mensenrechten/

   Hier zijn alle berichten op gebaseerd. Ik heb geen andere bron kunnen vinden. Zelfs het nieuws op de radio vermeldde alleen deze bron. Maar de man heeft geen mensen in het veld, zit niet eens in de buurt!

 13. toetssteen

  https://consortiumnews.com/2015/05/21/obamas-strategic-shift/

  Ja u hoeft er geen glazen bol voor te hebben.

 14. Koos_Koets

  Amerika wil Assad weg. In een idiote reflex tegen de bondgenoten van Moskou steunt hij ISIS.
  De enige mogelijkheid om aan ISIS te ontkomen is een bondgenootschap tussen Amerika en Rusland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.