Zwitserse politie arresteert zes FIFA-officials

In het Zwitserse Zürich heeft de politie vanochtend zes top-officials van de FIFA gearresteerd. Ze worden verdacht van corruptie.

De arrestaties werden uitgevoerd op verzoek van de Amerikaanse Justitie. De Amerikanen verdenken de FIFA-officials namelijk van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. Een medewerker van Justitie laat weten dat “corruptie tot elk element van de organisatie lijkt te zijn doorgedrongen.”

De New York Times legt uit:

As leaders of FIFA, soccer’s global governing body, gathered for their annual meeting, more than a dozen plain-clothed Swiss law enforcement officials arrived unannounced at the Baur au Lac hotel, an elegant five-star property with views of the Alps and Lake Zurich. They went to the front desk to get keys and proceeded upstairs to the rooms.

The arrests were carried out peacefully. One FIFA official, Eduardo Li of Costa Rica, was led by the authorities from his room to a side-door exit of the hotel. He was allowed to bring his luggage, which was adorned with FIFA logos.

De aanklacht, gebaseerd op jarenlang onderzoek van de FBI, stelt dat de FIFA – de wereldvoetbalbond – al minimaal twee decennialang geplaagd wordt door grootschalige corruptie. Zo zou er onder andere illegaal gehandeld zijn bij het toewijzen van Wereldkampioenschappen en zelfs bij het maken van deals met tv-zenders die toernooien en andersoortige wedstrijden mogen uitzenden.

The indictment names 14 people on charges including racketeering, wire fraud and money laundering conspiracy. In addition to senior soccer officials, the indictment is also expected to name sports-marketing executives from the United States and South America who are accused of paying more than $150 million in bribes and kickbacks in exchange for media deals associated with major soccer tournaments, according to one government official briefed on the matter.

Met “racketeering” gebruikt de Amerikaanse Justitie een woord dat normaal gesproken eerst en vooral gebruikt wordt voor de maffia. Het heeft er dus alle schijn van dat Iwan van Duren aardig in de gaten had hoe de boel in elkaar zit toen hij zijn bekende boek Voetbal & Maffia: Ik schiet je kapot schreef. Daarin schreef hij onder andere dat voetballers en scheidsrechters omgekocht worden door de georganiseerde misdaad. Als dat klopt heeft de Amerikaanse Justitie dus zeker een punt wanneer het zegt dat corruptie “tot alle geledingen” is doorgedrongen.

De komiek John Olliver had hier eerder ook het één en ander over te zeggen:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Nico

  Mooi. Sport moet weer over sport gaan en niet over corrupte regeringen, slavernij en anti-Israël hetzes

 2. Daniel

  Die Blatter is nog niet goed genoeg om in de schaduw van het vuile wasgoed van Geert Wilders rotte appels te eten.

  WIJ weten van niets zegt de FIFA, natuurlijk niet, dombo’ s!

 3. jansje2

  Iedereen weet dat de hele FIFA één grote corrupte bende is met Blatter als opperhoofd. Je moet het alleen WILLEN zien en doorlichten. Maar ja, dan mietert dit hele imperium in elkaar. Wat een toneelspel weer.

 4. Hetzler

  @Daniel Wat een geweldig prachtige Gargantuaanse beeldspraak! Ik herinner mij die uit een marineboek 50 jaar geleden.

 5. Nog1

  In Zwitserland zelf is corruptie in de sport niet illegaal. Vandaar dat alle sportbonden (niet alleen de FIFA) hun hoofdzetel daar hebben.

  Overigens is de UEFA ook en corrupte boel. De zoon van Platini (Laurent Platini) was degene die envelopjes uitdeelde bij de verkiezing van Qatar. Hij handelt ook in sponsorrechten die papa hem gunt. Zijn hoofdkantoor is in Qatar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.