De 5 beste tips van professionele fitness trainers om die overtollige kilo’s snel kwijt te raken

Wil je graag, voor je op vakantie gaat, nog wat afvallen zodat je op je gemak op het strand kan liggen? Zo ja, lees deze tips dan van dé afvalexperts.

Sommige tips zijn voor mij nogal schokkend te noemen (ik ben tegenwoordig flink aan het fitnessen om af te vallen; ik ben al acht kilo kwijt!), maar goed, dit zijn de pro’s (geen of weinig cardio, echt?). We kunnen er dus vanuit gaan dat ze weten waar ze het over hebben.

1. Houd op met zoveel (en zo lang!) cardio te doen

Screen Shot 2015-06-14 at 18.58.47
maddiema3 op Instagram

Annie Mulgrew legt uit dat er flink wat mensen zijn die denken dat het nuttig is om lange tijd cardio te doen, en dan op een redelijk rustige wijze (dus dat je hart niet helemaal uit je borstkas slaat). Dat is onzin. Sterker nog, je bereikt er het tegenovergestelde mee: het lichaam denkt dat het waarschijnlijk heel lang moet doorgaan, waardoor het spaarzaam omgaat met energie. Het gevolg is niet meer vetverbranding, maar minder.

Wat je dan wel kunt doen (als je van cardio houdt)? Intervaltrainingen. Dit betekent dat je sprintjes afwisselt met rustiger momenten, waarop je even bijkomt. Uit onderzoek blijkt dat je op die manier veel meer vet verbrandt dan op de ouderwetse cardiomanier.

2. Laat je weegschaal links liggen

Screen Shot 2015-06-14 at 18.59.21
imarie.24 op Instagram

Voor veel mensen geldt, aldus Alycea Ungaro, dat ze de weegschaal het beste maar even kunnen negeren. Het gaat er in veel gevallen namelijk niet om dat je daadwerkelijk lichter gaat wegen, maar dat je je vet vervangt door spieren. Nu komt het: spieren wegen relatief meer dan vet. Het kan dus zelfs zo zijn dat je aankomt terwijl je flink fitnesst. Als dat gebeurt: geen zorgen, het hoort erbij. Weg met het vet, niet met de kilo’s.

Let wel, deze tip geldt natuurlijk niet voor mensen die véél te zwaar zijn. Bij obesitas moet je wel degelijk kilo’s kwijtraken.

3. Doe wat je leuk vindt

MaximusOhlsen op Instagram
MaximusOhlsen op Instagram

Albert Matheny heeft advies voor mensen die overweldigd worden door (goed bedoeld!) advies van vrienden en familie: trek je er niet te veel van aan. Er zijn heel veel verschillende strategieën om af te vallen. Er zijn verschillende sporten die je kunt doen, en verschillende diëten die je kunt volgen. Allemaal hebben ze effect.

Het gaat er dan ook niet om welke strategie werkt (dan doen ze vrijwel allemaal), maar welke het beste bij je past. Zijn gouden tip: kies een sport die je leuk vindt. Zorgt er dus voor dat je plezier hebt in het afvallen/in vorm raken.

4. Wees creatief en zorg ervoor dat je lichaam geen rust krijgt

ashleybjorkman op Instagram
ashleybjorkman op Instagram

Tenminste, niet terwijl je sport. Jill DeMarco legt uit:

“Je lichaam past zich razendsnel aan. Als je dezelfde beweging vaak herhaalt zorgt je lichaam ervoor dat het de spieren uiteindelijk makkelijker afgaat. Dit betekent feitelijk dat de sport die je doet op een gegeven moment veel makkelijker wordt voor je lichaam, waardoor het effect steeds minder wordt.”

Haar tip? Verander je sportschema regelmatig. Doe cardio nu eens wat sneller, dan wat langzaam; ga op verschillende machines te werk (als je normaal vaak loopt of rent op de loopband, fiets dan af en toe); en zorg ervoor dat je de gewichten die je heft regelmatig zwaarder maakt. Het is daarbij van belang dat je altijd buiten je zogenaamde comfort zone sport. Als het te comfortabel en gemakkelijk wordt doe je iets verkeerd.

5. Zet kleine doelen die je relatief snel kunt bereiken

letstrythehealthyroute op Instagram
letstrythehealthyroute op Instagram

“Zelfs als je een groot, alles bepalend doel hebt om in vorm te raken [red.: bijvoorbeeld: 20 kilo afvallen, of 5, of wat dan ook], doe je er verstandig aan om allemaal kleine doelen op te schrijven die je elke twee of drie weken kunt bereiken,” aldus Keisha Bolden.

Op deze manier blijf je gemotiveerd is de vooruitgang die je boekt echt meetbaar.

Ben jij bezig om fit te worden en heb jij advies voor mede-sporters/afvallers? Deel je tips in de commentsectie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Daniel

  Intervaltraining is naar mijn mening ook effectiever dan duurlopen.
  Verder helpt krachttraining bij mij.

  http://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/waarom-krachttraining-helpt-bij-afvallen

  Iedereen succes gewenst bij het afvallen.

 2. Michael van der Galien

  Zelfde ervaring met krachttraining, Daniel. Je verbrandt meer calorieën, zelfs als je rust.

 3. Chef-70

  Minderen op suiker en alcohol mis ik.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.