Mogelijk noodopvang noodzakelijk voor asielzoekers

Geen categoriejul 04 2015, 19:00
Er zijn zoveel vluchtelingen naar Nederland gekomen dat de staat het niet meer aan kan.
Over enkele weken worden asielzoekers mogelijk opnieuw in noodopvang ondergebracht, zoals sporthallen. Door de grote toestroom van asielzoekers zijn er niet genoeg echte opvangcentra beschikbaar. Een woordvoerster van het ministerie van Justitie bevestigde berichtgeving daarover in het AD zaterdag.
Blijkbaar komt dit vooral doordat er veel mensen uit Eritrea naar Nederland zijn gekomen. De volgende cijfers maken duidelijk dat het erg snel gaat: in maart vroegen 1539 mensen asiel aan in ons land, in april 1912 en in mei 3375. Die cijfers zijn inclusief nieuwe vluchtelingen, familieherenigingen en afgewezen asielzoekers die in beroep gaan.
Hoewel er meer vluchtelingen uit Eritrea zijn gekomen is de grootste groep asielzoekers nog altijd afkomstig uit Syrië, wat gezien het oorlogsgeweld in dat land natuurlijk niet onverwacht of onlogisch is. In totaal komt de helft van alle vluchtelingen van het afgelopen jaar uit dat land. Als we naar 'staatlozen' kijken - mensen die geen paspoort/nationale identiteit hebben - wordt dat cijfer nog hoger. Het gaat dan namelijk vooral om Palestijnse Syriërs die naar Nederland zijn gekomen.
1123 van de nieuwe vluchtelingen aangekomen in mei van dit jaar komen ondertussen uit Eritrea. Ook wat dat land betreft is er dus een piek. Opmerkelijk is dat er vorig jaar een vergelijkbare piek was van vluchtelingen uit dat land. Het heeft er dus alle schijn van dat zij allemaal in dezelfde maand de reis proberen te maken naar Europa.
Hoewel het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) druk op zoek is naar locaties voor nieuwe asielzoekerscentra is dat een vrij tijdrovend proces. Daarom is de kans groot dat veel vluchtelingen opgevangen zullen worden in paviljoens, sportzalen en bijvoorbeeld de ijshallen in Zwolle.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten