Tourfeest in Utrecht is een enorm succes

Maar liefst 350.000 mensen trokken gisteren naar de Domstad om de start van de Tour de France bij te wonen.

Heel gek is dat niet aangezien de Ronde van Frankrijk één van de grootste sportevenementen van het jaar is, maar voor sommige experts kwam het wellicht toch nog als een verrassing omdat de wielrennerij al jaren imagoschade oploopt door allerlei dopingperikelen. Misschien dat de gemiddelde Nederlandse wielerfan mijn mening deelt: doping hoort nu eenmaal bij de (top-) sport. Je zult het er nooit helemaal uithalen, en wat mij betreft is dat ook niet heel erg; als het maar op een veilige manier gebeurt.

Het gevolg was dat het gisteren een waar volksfestijn was in Utrecht, waar de Tour dit jaar begon:

Utrecht maakt zich zondagochtend op voor de tweede dag van de Tour de France. Nadat zaterdag de aftrap van de wielerkoers al zo’n 350.000 mensen naar de Domstad trok, zal opnieuw veel publiek afkomen op de start van de tweede etappe. Zondagmiddag is het naar verwachting veel koeler met mogelijk onweer en er kan regen en zelf hagel vallen. In de ochtend viel er al een kort maar hevig buitje.

Een zegsvrouw laat weten dat wielerfans een bijzonder “fijn publiek” zijn. De reden? Ze maken er weliswaar een enorm feest van, maar zorgen niet voor overlast. Niets wordt kapotgemaakt, er zijn geen hooligans, en alles gaat gewoon zijn gangetje. Voor Utrecht was het alleen wat drukker in de stad… en natuurlijk draaiden café’s en dergelijke een hogere omzet. Last had niemand.

Ondertussen is een uurtje of wat geleden de tweede etappe van start gegaan. Ook nu is het een enorm feest en zijn er honderdduizenden mensen op afgekomen.

Het mooiste van dit alles? Tour-directeur Prudhomme is er buitengewoon over te spreken:

“Als ik zie hoe goed de renners het hier hebben, ben ik blij met onze keuze. De hartstocht is belangrijk. Die is essentieel. Als we met de Tour naar het buitenland gaan, vragen de Fransen: waarom? Maar als ze zien hoe hartstochtelijk men hier het fietsen en de Tour beleeft… Als de Tour naar het buitenland gaat, willen we die hartstocht. We willen landen met wielergeschiedenis. Landen die de sport hebben gevormd. Landen met mooie kampioenen en koersen.”

Ook zei hij tegen RTV Utrecht:

“Ik ben onder de indruk, zo veel mensen staan nu al bij de finish. Ook journalisten uit Frankrijk en België die ik heb gesproken zijn heel tevreden. Jullie houden allemaal van wielrennen.”

De kans is daarom groot dat de Tour de komende jaren Nederland nog een keer aandoet. De Fransen hebben gezien hoeveel Nederlanders van de wielersport houden en hebben geconcludeerd: dit kunnen we nog eens overdoen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Gielah

  Het publiek gedraagt zich inderdaad geweldig.
  Ook op de route buiten Utrecht geen gedonder van aandachtsgeile idioten, die – gehuld in krankzinnige kostuums- de renners (hard meelopend) hinderen of hen zelfs aanraken…. zoals we doorgaans tijdens de Tour zien gebeuren.

  Tot nu toe dus alle reden om trots op ons mooie land en nuchtere volk te zijn.

  Het enige, waar ik dan persoonlijk wat minder enthousiast over was, was … naast de érg aanwezige burgemeester jan van Zanen…..dat uitermate bekakte kóór, bij de aftrap in Utrecht.
  Hadden ze nu echt niet iets meer inspirérends kunnen bedenken dat deze…. rood aangelopen en zwetende, in het zwart geklede…. de Marsellaise en het Wilhelmus galmende, elitaire kakfiguren?

  Hebben we soms geen keur van wél aansprekende zangers in Nederland dan?

  1. Daniel

   Dries Roelvink, Marco Bakker of die zweterige papzak René Froger vind ik ook niet geschikt.

   Jammer dat André Hazes niet meer onder ons is.

 2. V.K.

  -Tsja, je kan een hoop van onze al dan niet gekozen bestuurders zeggen, maar als het op het organiseren van dit soort grote evenementen aankomt, dan neem ik m’n petje af. dat ze ook in de schijnwerpers staan, daar stoor ik mij dan niet zo aan.

 3. Daniel

  laoter as’k groat ben,
  dach nijntje op eên dâg,
  goat ik een fietstoch maoke,
  k’hoop da da dan mâg.

  Nijntje op z’n Utregs.

  Het waren twee mooie dagen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.