Staatssecretaris Dijkhoff: 43.000 vluchtelingen moeten volgend jaar een woning krijgen

Geen categorieokt 06 2015, 12:00
De wachtlijsten komen onder steeds meer druk te staan.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) laat weten in een zogenoemde taakstellingsbrief van zijn hand dat er volgend jaar maar liefst 43.000 vluchtelingen zijn die een woning moeten krijgen. Deze mensen zullen dan een verblijfsvergunning hebben, waarna ze zo snel mogelijk gehuisvest moeten worden.
De regering hield er al rekening mee dat er 20.000 asielzoekers gehuisvest zouden moeten worden in de eerste helft van het jaar. Nu komen daar dus nog eens 23.000 bij in de periode van 1 juli 2016 tot 1 januari 2017.
Voor Nederlandse maatstaven zijn deze aantallen bijzonder hoog. Sterker nog, de aantallen van dit jaar zijn al schokkend te noemen: 28.900. Het verschil met volgend jaar is opmerkelijk en, voor sommigen, schokkend te noemen.
En daar is alles nog niet eens mee gezegd. Het is namelijk zeer wel mogelijk dat de prognose voor het tweede deel van volgend jaar uiteindelijk naar boven moet worden bijgesteld. In dat geval gaat het dus richting de 50.000 asielzoekers die behoefte hebben aan een woning. Zij krijgen prioriteit boven autochtone Nederlanders die ook om een huis zitten te springen.
Het is daarom geen wonder dat steeds meer mensen zeggen dat dit soort vluchtelingen voortaan maar huizen met elkaar moeten delen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten