Niet alleen de politie maar mogelijk ook ISIS zelf zoekt naar terrorist Saleh Abdeslam

Geen categorienov 20 2015, 12:30
Mogelijk ziet ISIS hem als een verrader.
Nu Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs, is gedood, richt alle aandacht van de politie zich op de enige geïdentificeerde voortvluchtige terrorist: Saleh Abdeslam. Vermoedelijk bevindt de aanslagpleger zich in Brussel, maar nog steeds is hij niet opgepakt door de politie. Maar volgens nieuwe informatie zou hij niet alleen voor de politie op de vlucht zijn, hij vreest ook de wraak van ISIS zelf.
Volgens een zelfverklaarde vriend van Abdeslam die hem ná de aanslagen nog gesproken heeft, kreeg Abdeslam namelijk halverwege spijt van zijn acties. Hij zou op 17 november contact hebben opgenomen met die vriend, en hebben gezegd dat hij "te ver was gegaan". Hij durft zich niet aan te geven bij de politie omdat hij dan vreest dat ISIS zijn familie iets zal aandoen.
Hoewel die getuigenis is gebaseerd op één anonieme bron, klopt het wel met het onderzoek dat naar de aanslagen plaatsvindt. Volgens Franse politiebronnen wijst niets in het plan van de aanslagplegers op een geplande ontsnappingsroute voor Saleh Abdeslam. De andere terroristen bliezen zichzelf op (zoals Salehs broer Ibrahim), en één werd doodgeschoten door de politie. Saleh is de enige die er vandoor ging. Rechercheurs houden rekening met de mogelijkheid dat Saleh Abdeslam tijdens de aanslagen in paniek raakte, en zijn "martelaarstaak" niet volbracht.
Abdeslam fungeerde als chauffeur voor de terroristen. Alle huurauto's van de aanslagplegers werden op zijn naam gehuurd. Hij zette zijn broer Ibrahim af bij de boulevard Voltaire, waar die zichzelf opblies in een bar. Die explosie veroorzaakte slechts enkele gewonden en geen doden. Later reed hij met de Seat een eindje buiten Parijs, waar de auto een dag later is gevonden door de politie. Kennelijk is Saleh Abdeslam toen weer teruggegaan naar het centrum van Parijs, en dit is waar zijn verhaal een vreemde wending neemt.
Terwijl de gruwelijke slachtpartij in het Bataclan nog bezig was, belde Abdeslam twee vrienden in Brussel met het verzoek om hem op te komen halen. Dat deden ze. Onderweg naar België werden ze aangehouden door de Franse politie. Abdeslam toonde zijn ID, maar mocht doorrijden: het was nog niet bekend dat hij had meegewerkt aan de aanslagen.
Er zijn nog twee feiten die de zaak mysterieus maken. Toen ISIS de aanslagen voor het eerst opeiste, repte de terreurgroep van een aanslag in het 18e arrondissement. Die aanslag heeft nooit plaatsgevonden. Later vond de politie een verlaten zwarte Renault Clio in het 18e arrondissement, die op naam stond van Saleh Abdeslam. Was het de bedoeling dat hij in die auto een aanslag zou plegen, maar heeft hij dat niet gedaan? Waarom belde hij vrienden in Brussel als hij zelf nog een auto had?
De feiten bevestigen het vermoeden dat Saleh Abdeslam zijn terroristische taak niet volledig heeft volbracht. Hij heeft weliswaar meegeholpen aan de aanslagen door de terroristen rond te rijden, maar zelf heeft hij waarschijnlijk niet alle bevelen van ISIS opgevolgd. Dat betekent niet dat Abdeslam ongevaarlijk of onschuldig is – hij is een terrorist, en bovendien gevaarlijk. Het is dus te hopen dat hij snel wordt gepakt, en de waarheid boven tafel komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten