Probeert het establishment het GeenPeil-referendum kapot te maken?

Op de dag van het referendum zullen er veel minder stembureaus open zijn dan normaal.

De NOS bericht dat er in de gemeente Oldenzaal maar vijf stembureaus open zullen zijn op referendumdag — de dag dat u en ik de politiek laten weten wat we van het verdrag met Oekraïne vinden. Normaal gesproken zijn dat er 17 of 18 in die gemeente.

Ironisch genoeg beweert de PvdA-burgemeester van Oldenzaal, Theo Schouten,  dat hij het referendum geweldig belangrijk vindt, maar dat hij nu eenmaal een “lage opkomst” verwacht vanwege “het onderwerp.” Hij baseert zich daarbij deels op de opkomst voor de Europese verkiezingen; toen kwam slechts 33% van de kiesgerechtigde Oldenzaalers opdagen. Volgens hem zal dat percentage nu nog lager zijn.

Weet hij dat? Nee, natuurlijk niet. Hij gaat daar slechts vanuit. En om daar zeker van te zijn maakt hij het zo lastig mogelijk voor mensen om te stemmen: hoe moeilijker, hoe minder mensen daadwerkelijk zullen stemmen. In het Engels noem je dat een self fulfilling prophecy.

Hoewel je Schouten dat kunt aanrekenen komt het bevel om het aantal stembureaus te minimaliseren van het kabinet zelf. De burgemeester legt uit:

“Daarnaast heeft minister Plasterk opgeroepen tot een kostenefficiënte uitvoering van het referendum. Oldenzaal is een compacte gemeente en daarom denken we dat we minder bureaus nodig zullen hebben.”

In het hele land zullen er zo’n 10 procent minder stembureaus open zijn dan normaal. Dat is de verwachting tenminste. 10 procent minder stembureaus open betekent normaal gesproken ook significant minder stemmen.

En dat is van belang omdat het referendum alleen geldig is als minimaal 30 procent van het electoraat komt opdagen. Het moge duidelijk zijn dat burgemeester Schouten van Oldenzaal er alles aan doet om ervoor te zorgen dat deze kiesdrempel niet gehaald wordt in zijn gemeente… en blijkbaar vindt de regering dat een fan-tas-tisch idee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. V.K.

  -Wat een ongelofelijke lutser die ongekozen burgemeester.

  -opkomst 33% bij laatste EU verkiezingen
  -opkomst 63,3%. bij laatste EU referendum
  -Nou, je kan wel op je klompen aanvoelen welke stemburo’s worden opgeheven vanwege de te verwachten opkomst, namelijk de buro’s welke een lage opkomst hadden bij de laatste EU-verkiezingen.

 2. cmsuijkerbuijk

  Reden te meer om nu juist wél te gaan stemmen, al staat er maar één stemhokje! Doodsbange hufters zijn het, doodsbang voor de uitslag!

 3. Wachteres

  Ik heb al moeite genoeg moeten doen om vanuit het buitenland te kunnen stemmen.

  Voor mijn part zal ik naar sint Juttemis [Friesland? ;-)] moeten reizen, maar gestemd wordt er!

  Alles om de EU een hak te zetten!

  1. glazenbol

   Juist ook ik was verbaasd wat een moeite men moet doen om vanuit het buitenland te kunnen stemmen, maar dat heeft mij niet laten weerhouden om mij te laten registreren om straks mijn nee t elaten horen!

 4. Krijgsman

  Waarom klaagt niemand over de hoge kosten die de belastingbetaler moet ophoesten voor dit belachelijke en zinloze referendum?

  1. nogmaals

   @krijgsman
   Misschien kun je even aantonen dat het hier gaat om een belachelijk referendum en om een zinloos referendum.

   Als je met zinloos bedoelt dat onze regering een ongewenste uitslag toch zal negeren, heb je misschien (onverhoopt mijnerzijds!) gelijk.

   1. Krijgsman

    Het is belachelijk omdat, net zoals het eveneens idiote referendum over de Europese grondwet, de kiezer zich niet door de vraagstelling zelf maar door de er omheen gesponnen fantasieverhalen zal laten leiden.
    Niemand leest het verdrag, niemand snapt het verdrag maar het volk wordt voorgelogen dat als je tegen de EU bent je tegen het verdrag moet stemmen.

    1. nick

     Weers zo’n domme opmerking en zo landverraderlijk @krijsman. Walgelijk!

     Hier het doorgelezen verdrag en het is zo gemakkelijk te begrijpen`!
     We worden gewoon en zoals gewoonlijk, bedrogen! En daarom gaan we allemaal stemmen en zeggen we NEE tegen dit bedriegelijke verdrag en de bedriegelijke EU elites incl. onze eigen regering!

     En dat is niet zinloos, integendeel, dat is een duidelijke waarschuwing van de bevolking! We pikken het niet meer, opzouten!

     http://www.pomonieuws.nl/2015/12/staat-saboteert-referendum-oekraine.html

    2. The Oracle

     beste graftak !!! a.k.a.
     je bent zo uitgelezen in dat verdrag
     ga naar : oooooeeeeiiiiiiiiiiiii beetje moeilijk denk ik ??

     misschien moet je even iemand vragen het op te zoeken met je glazen oog en die ene hersencel die je iedere keer uitzet !!

     Whahahahaha, geniaal Orracle, geniaal weer ,

     lees paragraaf 10 , meer hoef je niet te doen ,
     daar staat dus gewoon in een HANDELSVERDRAG , beste graftak
     dat we dus “bij grensincidenten etc, mogen komen helpen

     dus beste Moron , krotenkokert, dankwel eencellige zeikert

     dat je dus ,terwijl het geen EU lid is, geen navo lid, mee mag komen vechten , dan wel jij zal je kinderen wel sturen
     en nog graag ook zo te lezen !

     kloothommel ,

     alleen al daarom , zou je NEE moeten schreeuwen , gillen, en je vrienden in Den Haag die 135 landverraders en NSBers het schavot op moeten sleuren ,

     p.s. tegen de muur mag ook , deze randdebielen in Den – haag weten n.l. wat ze tekenen , en op landverraad staat de dood door de kogel ,

     ik kom 2400 km lekker terug gereden op mijn NEE , op dat formulier te pletteren ,

     dus hersendode !!! lezen, en dan voorlopig je kop dichthouden NSBer

     dat mensen zoals jij zich nog voort mogen planten !!
     Ik hoop dat je kinderloos bent , en ook eigenlijk weer niet !
     Je dochter die dan thuiskomt na in ieder gat een islam piemel gehad te hebben,en dat jij dan zegt :
     Ja meisje had je je boerkaatje maar aan moeten trekken,
     dus graftak stuur wel de foto ’s op dan he,

     Johnny Onderbuik , tevens Geert / NIgel en marine fan

     1. Krijgsman

      “alleen al daarom , zou je NEE moeten schreeuwen , gillen, en je vrienden in Den Haag die 135 landverraders en NSBers het schavot op moeten sleuren”

      Uiteraard is The Oracle geen fascist.

     2. emptyk

      @oracle
      heb nogmaals artikel 10 gelezen maar kan het echt niet vinden.
      geef anders ff aan waar het staat.

      Artikel 10 Conflictpreventie, crisisbeheer en militair-technische samenwerking

      1. De partijen intensiveren de praktische samenwerking op het vlak van conflictpreventie en crisisbeheer, in het bijzonder met het oog op versterkte deelname van Oekraïne aan civiele en militaire operaties inzake crisisbeheer onder leiding van de EU en aan oefeningen en opleidingen, ook die in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB).
      2. Samenwerking op dit gebied wordt gebaseerd op regelingen en afspraken tussen de EU en Oekraïne over raadpleging en samenwerking op het vlak van crisisbeheer.
      3. De partijen onderzoeken mogelijke samenwerking op militair of technologisch vlak. Oekraïne en het Europees Defensieagentschap (EDA) onderhouden nauwe contacten over de verbetering van de militaire capaciteit, ook op technologisch vlak.

  2. glazenbol

   Waarom laat DDS zinloze figuren als jij toe op dit Forum?
   Een zielig van subsidies levend e engnek als jij die in zijn leven niets anders schijnt te kunnen dan anderen op fora voor dom uit temaken op neerbuigende toon zou een totaal forumverbod moeten krijgen, landelijk!!!

   Zielige tobbert!

   1. Krijgsman

    Heeft glazenbol in zijn glazen bol gezien dat ik van subsidies leef?

    In dat geval zou ik eens een ander type glazen bol proberen.

    1. JanKorneeldeWit

     Waar deze sucker (krijg-man) ook van leeft, het is in geen geval een ondernemer die met beide benen in de modder staat, dat is wel duidelijk. Het is een en al policor en/of elitair cultuurmarxistisch gereutel wat er uit de kerel’s pen vloeit. De trol in zijn meest zuivere verschijning op dit blog….walgelijke figuur, met een zee van tijd….dat is duidelijk….vast en zeker eentje die aan een welgevulde overheidstiet hangt…..

     1. Krijgsman

      En dan te bedenken dat ik geen Marxist ben. Welk zinnig mens gelooft nog in het Marxisme?

 5. Wachteres

  Tja, en alles wat negatief uitvalt voor de EU zijn, wat Simon betreft, fantasieverhalen.

  Geweldig toch, als we met weinig moeite ervoor kunnen zorgen dat de EU op wankele poten komt te staan.

  http://www.bd.nl/regio/112-nieuws/politie-met-7-wagens-naar-vluchtelingenopvang-oss-vanwege-ruzie-1.5724398

  Politie met 7 wagens naar vluchtelingenopvang Oss vanwege ruzie

  OSS – Zeven politiewagens raceten zaterdagmiddag met zwaailicht en sirene naar de vluchtelingenopvang aan de Wetering in Oss. Dat gebeurde vanwege een ruzie tussen de acht jonge bewoners. De agenten die met veiligheidsvesten naar binnen gingen, zijn weer weg. Stichting Oosterpoort is met extra mensen aanwezig om de groep en het eigen personeel te begeleiden.

  Als je nog wat te weten wilt komen, dan moet je streekbladen lezen.

  Maar …. niets aan de hand hoor mensen. ’s Nachts ‘Allah Akbar’ door de straten schreeuwen, is ongeveer net zoiets als dat wij ‘welterusten’ tegen vrienden roepen..

 6. Ni28

  De JA kamp krijgt subsidie maar de NEE kamp van Geen Pijl werd het mee zo moeilijk gemaakt dat zij van de subsidie afstand hebben moeten nemen. Duidelijk is dat een referendum in Nederland een zeer ongemakkelijk verschijnsel is voor de regeringspartijen en ja, zij willen het referendum kapot maken.

  1. Krijgsman

   Ja, dat klopt wel, referenda zijn in Nederland ongemakkelijke verschijnselen.
   Terecht, zou ik zeggen. Referenda zijn een perversie van democratie.

 7. H.Vaes

  Nee…. beste Krijgsman….Niemand leest het verdrag….behalve de Pvv ers en andere geïnteresseerden.
  Die weten tenminste waar het over gaat en gaan daarom NEE stemmen.
  En diegenen die dit referendum belachelijk vinden zullen ook niet de moeite doen om ook maar enigszins geïnformeerd te willen worden.
  Zoals bovengenoemde burgemeester die zijn wil wil opleggen aan de gemeenschap.

  1. Julius

   http://www.npo.nl/oog-in-oog/19-10-2015/KN_1674698

   Interessant interview met Jan Roos.

   Dat maakt een hoop helder maar is voor de nee-stemmers zéér ongemakkelijk.

   1. Krijgsman

    Ja, pijnlijk, Julius. Jan Roos snapt duidelijk niet waar het Verdrag over gaat, laat staan dat hij kan verwoorden waarom je er tegen zou moeten zijn.

    Jan is van de Tegenpartij en roept het tokkie-volk ook allemaal teugen te zijn.

    Mijn God, wat een niveau!

    1. Julius

     Tja…..

     Als kleuters die alleen nog maar nee zeggen om het… tja, waarom eigenlijk? En dus verzinnen ze er vanalles bij ala Roos om het nee aan zichzelf te kunnen verkopen.

     “Nou gewoon, daarom! Lekker puh”

     Geinig interview dus.

 8. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=hhbtjzH3K6U

  Asielzoekers in Oslo. En links maar roepen dat er niets aan de hand is.

  “Niet willen horen, niet willen zien en zwijgen”. Dat laatste klopt helemaal, want geloof maar niet dat dit filmpje in de Volkskrant verschijnt.

  Begrijpen we nu waarom we a.s.a.p uit de EU moeten?

 9. Beukman

  Van de ene kant is het jammer dat Den Haag de schijn op zich laadt te streven naar een lage opkomst.
  Van de andere kant zal het nee-kamp altijd wel een stok vinden om de hond mee te slaan, mocht de uitslag “ja” worden of de opkomst onder de 30 procent.

  1. van Urk

   Inderdaad Wim. Als het om het belang van het eigen volk en in dit geval om Nederlandse slachtoffers gaat dan is het allemaal niet zo belangrijk of de moeite niet meer om er nog naar te kijken of om de onderste steen daadwerkelijk op te gaan tillen waardoor de nabestaanden en het volk jarenlang met hun vragen blijven gaan zitten. Dat is altijd al zo geweest met onze regeringen. Wat buiten de grenzen afspeelt is voor hen belangrijker omdat het geld kan opleveren dan met wat er binnen onze grenzen afspeelt wat hen geld kan gaan kosten. Zo vinden ze Oekraine belangrijker dan ons land en zelfs zo belangrijk om daar onze geld in te gaan pompen terwijl we er zelf weinig wat van de Oekrainers terug zullen gaan zien.

  2. nick

   Precies! @Wim! Het is een zeer smerige zaak!

   “Heel Den Haag, minus PVV & VNL,( en CDA achteraf) stemde een motie van VNLweg, waarin men de regering opriep om bij internationale luchtvaartorganisatie ICAO een zaak te starten tegen Rusland en Oekraïne, die beiden hun primaire radarbeelden van 17 juli 2014 niet beschikbaar hebben gemaakt voor de Onderzoeksraad voor de VVD.
   De Kamer stemde deze motie WEG en heeft dus geen interesse om de radarbeelden via internationale wegen alsnog te verkrijgen!!!

   Vertel het maar…. waarom is dat? Volkomen onlogisch en zeer verdacht dunkt mij! En was het op het nieuws? Staat het groot in de kramten??? niets….

   De kamer wil met alle geweld en ten kostte van de slachtoffers en hun nabestaanden Oekraine uit de wind houden! Dit onderzoek mag niet gebeuren voor 6 April anders kunnen ze het schudden, dat weten ze dus! Ze weten wat er werkelijk is gebeurd! Een en Een = nog altijd, Twee!! De verradelijke bedriegers! Daarnaast saboteren ze waar ze kunnen met stembussen en frustreren ze subsidie voor de campage van de “Nee” kant.
   Ik walg zo van deze regering die koste wat kost vst gehouden wordt, dus ook door de verradelijke oppositie als o.a. D66 e.a. christelijke hypocrieten!

   Hoop zeer dat ‘men’ eens gaat nadenken en niet gaat trappen in de komende leugens van dit kabinet welke vanavond ook aangeven heeft actief campagne te gaan voeren voor eeen ‘ja’ stem en ervan uit gaan dat zij zeker zullen winnen en ‘het volk’ er in zal trappen!

   ( wat gun ik dit nepparlement een gedegen afgang middels onze massale “nee’ stem! Ze lopen ons al 3 jaar te bedriegen, laat de kans ze af te straffen niet lopen en stem en zeg “Nee” tegen dit valse verdrag!)

   http://www.telegraaf.nl/binnenland/25214922/__Toch_camapgne_referendum__.html

   1. nick

    Excuus voor de typefouten, ben ook zo woedend!

    Het is gewoon te bizar voor woorden! Dit kabinet, deze bende bedriegers, slaat werkelijk alles…

    “Het kabinet hanteert een ’winnende strategie’; Scenario’s voor een eventueel ’nee’ tegen samenwerking met Oekraïne liggen er niet” ( anders verwerpen ze het simpelweg…..)

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/02/kom_op_mark_maak_het_verschil_op_6_april.html#comments

   2. toetssteen

    @Nick
    Het schijnt dat D’66, Sjoerdsma te elfder ure zich aan de kant schaarde van Omzigt die blijkbaar ook met de vuist op tafel heeft moeten slaan.
    Ik zou weleens willen weten wat er in die achterkamertjes zoal is gezegd.

 10. toetssteen

  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/34116/trb-2014-160.html

  Vergeet u vooral artikel 10 niet te lezen. Er is ook een stuk over biotechnologie, uhuh, past ook zo uitstekend bij een ‘handelsverdrag’.
  Lees de hele meuk en zoek vooral de dubbele bodems.
  Als er sprake zou zijn van een eerlijk handelsverdrag, dan was de voorzijde van een a viertje genoeg!

  1. toetssteen

   Engelse versie:

   http://eeas.europa.eu/ukraine/docs/association_agreement_ukraine_2014_en.pdf

   Dat ter voorkoming van boeroepers, die menen dat het duimwerk is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.