Draaikont Rutte beloofde in 2014 de EU-pensioenwet te stoppen. Nu buigt hij toch voor Brussel

Als puntje bij paaltje komt, luistert Rutte liever naar Brussel dan naar het Nederlandse belang. 

De nieuwe EU-pensioenrichtlijn wordt binnenkort een feit. De maatregel verzwakt de controle van de Nederlandse overheid over de pensioenfondsen, en geeft veel meer macht aan het EU-orgaan EIOPA, dat voortaan als toezichthouder van onze pensioenfondsen zal fungeren. De EU gaat zich zelfs bemoeien met de lettergrootte op documenten van Nederlandse pensioenfondsen. Ook kunnen Nederlandse pensioenfondsen zich onder de maatregel overal in de EU vestigen, waardoor de Nederlandse toezichthouder er geen grip meer op heeft.

In 2014 trok CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt al aan de bel over de maatregel. Zijn motie werd door de hele Kamer gesteund, en was een gele kaart tegen het pensioenvoorstel. Premier Rutte zei destijds dit over de EU-richtlijn:

“Daar zullen we ons als Nederland tegen verzetten. Ik beloof me daarvoor in te zetten”

Nu blijkt dat van die inzet van Rutte helemaal niets is terechtgekomen. De EU-pensioenrichtlijn komt er gewoon, zonder dat Rutte er noemenswaardige bezwaren tegen heeft ingediend. Het huidige EU-voorstel verschilt nauwelijks van de maatregel waar Rutte in 2014 nog zo fel tegen was. Bovendien probeert staatssecretaris Jetta Klijnsma de richtlijn op buitengewoon onbeschofte wijze door de Tweede Kamer te krijgen: ze probeerde het parlement simpelweg buitenspel te zetten door de EU-richtlijn van meer dan 100 pagina’s pas een dag voor de stemming bekend te maken. Dat is natuurlijk van de gekken: de Tweede Kamer kan zich in zo’n korte tijd nooit goed inlezen in zo’n ingewikkeld voorstel.

Het is weer typisch Rutte: eerst de stoere premier uithangen die zich zal verzetten tegen een EU-maatregel, maar als puntje bij paaltje komt luistert hij liever naar Juncker dan naar bezwaren uit de Tweede Kamer. Uiteindelijk moet Nederland altijd weer het beste jongetje van de klas spelen in de EU, omdat onze politici te laf zijn om zich écht te verzetten tegen slechte EU-voorstellen. Er is geen enkele reden om de EU controle te geven over onze pensioenfondsen. Waarom zouden Nederlandse pensioenfondsen met geld van Nederlandse burgers niet gewoon door de Nederlandse overheid kunnen worden geregeld?

Wie dat wel snapt, zijn onze Oosterburen. Duitsland is namelijk volledig uitgezonderd van de EU-pensioenrichtlijn. Het is te gek voor woorden, maar toch is het zo: Rutte gaat straks de controle over Nederlandse pensioenfondsen overdragen aan Brussel, maar Merkel houdt de hand op de knip. De Duitsers kijken wel uit om hun spaarcenten zomaar aan Brussel te geven, want de EU staat nu niet bepaald bekend als een organisatie die verstandig met geld omgaat. Nederland wordt dus keihard gepiepeld, en Rutte staat erbij en kijkt ernaar.

Het is tijd dat Rutte in verzet komt tegen deze maatregel – de 1200 miljard euro Nederlandse pensioengelden mogen niet in handen vallen van Brussel! Helaas lijkt het onze premier niets uit te maken wat er met de nationale spaarpot gebeurt. Rutte houdt er meer van om vriendelijk te lachen naar Juncker, dan om met zijn vuist op tafel te slaan. Stoer praten, maar actie kun je vergeten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Wachteres

  http://www.telegraaf.nl/premium/opinie/26103148/__Het_geheime_spel_van_Europa__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

  De Brusselse elites, soms met goede bedoelingen, vaak door onkunde en bittere arrogantie, hebben er een zootje van gemaakt. Ze plannen nu een grote coup: greep op de noordelijke pensioenreserves, en het opzetten van een Europees leger. Net als de Britten kunnen we ze alleen stoppen door de schok van een referendum. Niemand wil dat. Maar welk ander middel hebben we? We zijn in de greep gekomen van elites die het breekbare bouwwerk van de Europese natiestaten vervangen door een onmogelijke federatieve superstaat, en ons onvermogen om dat te stoppen is in het systeem ingebouwd.

  Dit zei ’onze’ president: ‘We beslissen over iets, laten het een tijdje liggen en wachten wat er gebeurt. Als niemand zich erover druk maakt, omdat de meeste mensen toch niet begrijpen wat er is besloten, dan gaan we stap na stap door tot er geen terugkeer mogelijk is.’ Dat is Brussel. Hoe krijgen we de bureaucraten weg? Leon de Winter.

  Het grootste deel van het volk weet waarschijnlijk niets van de smerige plannen van de EU of denkt ‘het zal wel meevallen’.

  Hoe dan ook moeten we ons zelf verlossen van dit tuig.

  1. toetssteen

   @Wachteres
   Ik ben niet godsdienstig, maar Daniël zag het scherp. En dat beeld zal gewoon van zijn sokkel vallen omdat men het fundament niet wenst te herzien.

 2. zomaar

  waarom blijven wij het slikken , dat enkele zich benoemende elite , ons tokkie’s blijven plunderen en benadelen .

  in opdracht van de onverkoze leiders in Brussel, wanneer gooien wij heel onze economie plat , middels stakingen .

  immers elke maand wordt van ons maandsalaris , nog gewoon de sociale premies afgehouden , waaronder een bijdragen aan de pensioenfondsen , waarvan je nu al zeggen kan .

  NAAR DIE CENTEN (EURO’ S) KAN JE FLUITEN . deze worden elke maand gewoon op de rekeningen van Brussel bijgestort .

  1. Ni28

   Beste Zomaar@ onder “enkele zich benoemende elite” zitten ook een heleboel Tokkies. Naar buiten toe nette mensen met hoog opleiding maar met kleine geest van een crimineel en veel gevaarlijker.

 3. CJD

  http://www.ncpn.nl/manifest/2016/07/linksbre.htm

  EEN ANDER EUROPA IS MOGELIJK, EEN ANDER EU NIET. (bron: NCPN)

 4. josef kuijpers

  Europa als toezichthouder? Laten ze eerst maar eens goedgekeurde jaarstukken proberen te laten samenstellen.
  Te zot voor woorden aan hoeveel touwtjes die minder begaafden in Brussel tegenwoordig mogen trekken!

 5. nick

  Hoezo dat??? Voel u zich ook zo machteloos en woedend?
  Ik ben zo klaar met die Rutte/Pinokkio en zijn bende oplichters en leugenaars!
  Waarom laten we dit gebeuren we zijn met veel meer, we kunnen wel ingrijpen, kijk naar de Britten! Het lijkt wel of er iedere dag iets vreselijks gebeurd door toedoen van de EU/nazi criminelen in Brussel.
  Maar een petitie en een referendum zullen te laat komen, ze werken snel, heel snel, om het rijkste land van de EU leeg te plunderen.

 6. Wim

  Maar wacht even,nee hoor dat pensioen naar kloten gaan heeft een heel andere rede. Trouwens dat de zaak verkwanseld is door Rutte ,PVDA,D66,VVD en GL meld dit instituut niet.

  http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/nibud-waarschuwt-jongere-generaties-voor-pensioenproblemen

 7. Wim

  CORUPTIE BIJ VERKIEZINGEN DOOR LINKS BESTIGD IN OOSTERRIJK.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/26125800/__Verkiezingen_Oostenrijk_over__.html

 8. Ruud562

  Onze pensioenen zullen opgaan in een centrale pot te Brussel. Waaruit vervolgens een gelijkwaardige verdeling zal gaan plaatsvinden over alle pensioengerechtigen in de gehele EU. Dus ook aan diegene die nimmer een cent hebben bijgedragen. Gelijkwaardige verdeling ja, maar geen gelijkwaardige inbreng dus. Dat wordt het EU-beleid dat wij dankzij een D66, VVD, CDA en PvdA en een slapend en politiek correct parlement door de strot krijgen geduwd. En dit is nog maar èèn onderdeel van dat beleid. Een ander reeds gaande is de immigrantenstroom waarvan de gevolgen ook goed zijn te voelen.

  1. Ali Yas

   Ja bijzonder. Juncker ziet verre horizonten waarnaar Europa op weg is, en bij die hoogdraverij is hij wellicht iets doorgeschoten. Hier spreekt een man over waarlijk grootse zaken, van kosmische proporties, en het kan geen kwaad daarbij de blik van verre planeten op zich gericht te weten. Tenslotte zijn het de vreemde ogen die dwingen, niet die van de Europese burgers. Zo zeg ik het toch goed hè, Jan Claudius?

   In werkelijkheid is de EU hard op weg naar de culturele en financiële ondergang. Zelfs de pensioenpotten van Nederland zullen niet genoeg zijn om de reis naar de horizon te volbrengen.

 9. josef kuijpers

  Het lijkt soms dat Rutte alle energie verloren is, en zich volledig laat knechten door Merkel en Hollande. Deze man moet onmiddellijk zijn ontslag indienen, voor hij nog meer onomkeerbare ellende veroorzaakt. En niet morgen maar nú, het is één voor twaalf!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.