Bemoeiziek Turkije publiceert lijst met zogeheten Gülen-aanhangers in Nederland

Het lijkt nog niet écht te lukken in Turkije, gehoor geven aan de oproep van premier Rutte om de dikke neus niet in Nederlandse zaken te steken.

Vorige week ging de telefoon in Ankara. Voor Erdogan. Aan de andere kant van de lijn hing premier Rutte, die het Turkse staatshoofd nog maar eens te verstaan gaf er niet van gediend te zijn dat Turkije zich bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van Nederland. Ophouden de sfeer in Rotterdam, Deventer en alle andere Nederturkse bolwerken op te stoken, gaarne.

Minister Koenders was deze week zelf in Turkije. Ook hij benadrukte dat hij geen behoefte heeft aan inmenging van Turkije en het opstoken van relletjes in ons land. Voor Nederland – meestal nogal een ‘stille jongen’ in diplomatieke betrekkingen, waren dat ongemeen harde eisen. Als Turkije waarde hechtte aan de band met Nederland, werd er dan ook zeker gehoor aan gegeven. Maar wat doen de Turken? Totaal het tegenovergestelde. In plaats daarvan liet Erdogan onderzoek uitvoeren naar wie de Gülenisten in Nederland zijn, in een poging ze uit te roken. En nou? Turkije wist er wel een paar te vinden hoor:

“Het is voor zover bekend de eerste keer dat een Turkse staatsorganisatie zo’n lijst met Nederlandse instellingen verspreidt. Eerder circuleerden op de sociale media wel lijsten met ondernemingen en onderwijsinstellingen die Turkse Nederlanders zouden moeten boycotten, omdat deze banden zouden hebben met Gülen. De herkomst van die lijsten is onduidelijk.”

Geheel ten overvloede concludeert de Volkskrant ook:

“De publicatie van de lijst lijkt een grove schoffering van het Nederlandse kabinet door de Turkse autoriteiten. Premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken deden de afgelopen dagen verwoede pogingen om Turkije ertoe te bewegen om het vuurtje tussen Turkse Nederlanders niet verder op te stoken. De lijst zal spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap juist opvoeren. Daarmee is de diplomatieke missie om de Turken in te dammen vooralsnog mislukt.”

Turkije heeft nogal z’n best gedaan op de lijst, want het noemt zelfs het christen-democratische CDA als gedeeltelijk Gülen-bolwerk, vanwege de kandidatuur van enkele gemeenteraadsleden en Alaatin Erdal in het Europees Parlement. Ook Mehmet Cerit – voormalig gemeenteraadslid van GroenLinks – wordt genoemd.

De publicatie van de lijst is een goedvoorbereide actie, en daarmee juist zo’n enorm duidelijk middelvinger die richting Nederland wordt opgestoken. Het moet ook worden gelezen als een poging van de Turkse regering om Nederturken ervan te weerhouden nog te laten stemmen op het CDA of GroenLinks (die het regeringspersbureau aanduidt als “Arbeiderspartij”).

Het wordt zo zoetjes aan eens tijd de Turkse ambassadeur uit te wijzen en de Turkse consulaten in ons land gewoon te sluiten. De sfeer van intimidatie, naming en shaming die de Turkse regering momenteel in ons land aanbrengt, is geen prettige aanvulling op Nederland: zelfs na de expliciete vraag te stoppen met deze ellende volhardt de Turkse regering in deze praktijken. Als diplomatie geen zin heeft, moeten we alle Turkse diplomaten maar verklaren tot persona non grata in Nederland, hè? Als zij het spel hard gaan spelen, moeten wij dat ook doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  Wat had Rutte en Koenders anders verwacht? Dat zij indruk op Erdogan hebben gemaakt? Rutte, in eigen land bekend als Pinnokkio gaat de grote Erdogan de les lezen. Erdogan bepaalt wat in Nederland gebeurt. En zijn Vijfde colonne. Beide heren zijn in eigen land op hun nummer gezet en gaan waarschijnlijk verder met slijmen. Nu heeft het land een sterke leider nodig en niet deze slapjanussen. Voor de EU geldt hetzelfde.

 2. poldi

  Plagiaat
  ———
  Ik dicht Koenders (en Rutte) geen zware diplomatieke kwaliteiten toe. Rondjefietsen en vooral over de spreekwoordelijke eieren lopen. Kan me dan ook goed voorstellen dat het onderhoud in Turkije ongeveer als volgt moet zijn verlopen:

  ….
  Erdogan:
  Dus meneer Koenders, u hebt mij goed begrepen?
  Koenders (met het klamme zweet in de handen):
  Zeker meneer de president, u gaat die lijst met 10.000’en Gülenterroristen in Nederland toch publiceren
  Erdogan: Juist en ik verwacht dat uw regering mij hierin ondersteunt
  Koenders (volgzaam):
  Natuurlijk meneer de president, geen probleem
  Erdogan:
  en ik verwacht ook een onmiddellijke uitlevering want u weet dat hier onderzoeken en straffen op hen wachten.
  Koenders:
  Ik verwacht ook hier geen problemen. Maar wilt u alstublieft wachten met publicatie tot ik weer in Den Haag ben?

  De publicatie van de lijsten. Een ongehoorde schoffering. Feit is dat Erdogan, die nu evident ook in Nederland regeert, en zijn handlangers met de publicatie de boel aan elkaar hebben gelogen. Ik verwacht dat justitie de gluurders van de Turkse geheime dienst in NL opspoort en hen mét de diplomaten, het land uit zet.

 3. toetssteen

  Vanavond bij Pauw de journalist van Zaman gezien, waarom kreeg hij niet meer aandacht?
  O ja, van Genee, maar die werd afgekapt.

 4. Peter Selie

  “Aan de andere kant van de lijn hing premier Rutte, die het Turkse staatshoofd nog maar eens te verstaan gaf er niet van gediend te zijn dat Turkije zich bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van Nederland.” Goh had graag de transcriptie van dit telefoongesprek onder ogen gehad, maar ja zoals gewoonlijk met deze Premier van “alle” Nederlanders zou het nog niet eens in de verte op Haagse bluf geleken hebben. Een Premier van “alle” Nederlanders die niet eens de moed heeft en deze niet kan opbrengen, om voor zijn seksuele geaardheid uit durft te komen, heeft bij voorbaat geen schijn van kans bij de opper islamist Erdogan en zijn bruinhemden.

 5. Peter Selie

  Koenders secuur in de bek gepist door Erdogan en Çavuşoğlu terwijl die moest kruipen

  Twee dagen geleden belde Rutte met Erdogan om hem te feliciteren met de voortgaande genocide op de Koerden en gisteren mocht loopjongen Koenders het antwoord in Turkije in ontvangst nemen.

  Zowel Rutte als Koenders vroegen of de Turkse fascisten hier in Nederland alsteblieft geen groepen tegen elkaar op zouden willen zetten. Rutte sloeg loeihard met de vuist op tafel tijdens het telefoongesprek met Erdogan: Lees verder >>>> https://fenixx.org/2016/08/30/koenders-secuur-in-de-bek-gepist-door-erdogan-en-cavusoglu-terwijl-die-moest-kruipen/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.