Het politieke establishment heeft de opkomst van 50Plus helemaal aan zichzelf te danken

Er is maar één reden dat 50Plus het zo goed doet in de peilingen: het kabinet laat ouderen al jaren in de kou staan. 

In het AD van vandaag staat een bijzonder interessant artikel over de opkomst van 50Plus en het electorale succes dat Henk Krol lijkt te gaan boeken met zijn partij. Zoals altijd bij dit soort verhalen heeft de krant ook aandacht voor critici van Krol en co., waaronder Norbert Klein. Dat is de oud-50Plusser die nu met een geroofde zetel in de Tweede Kamer zit. Deze man sneert:

“De Kamerleden van 50Plus zitten er puur als toonbeeld van onvrede. In 2012 hebben we de zetels louter gekregen door te blijven zeggen: ‘De ouderen worden gepakt’.”

Oké, en wat is daar precies mis mee? Ik heb in het verleden regelmatig kritiek geuit op 50Plus, vooral omdat het te eenzijdig bezig is met ouderen terwijl de politiek over iedereen hoort te gaan, maar wat is er in vredesnaam mis mee om er te zitten “als toonbeeld van onvrede?” Natuurlijk zijn veel ouderen ontevreden. Zoals voormalige Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs zegt:

“Mijn onderbuikgevoel is dat de positie van ouderen ernstig wordt bedreigd. Noem het rijtje maar op: hun achterblijvende koopkracht, de schrijnende situatie in de verpleeg­huizen, de oplopende AOW-leeftijd, de uitgeklede thuiszorg en de on­zekerheid over pensioenen. En dan wordt er ook nog hulp bij zelfdoding voor ze mogelijk gemaakt bij een voltooid leven! Dat is een molotovcocktail voor ouderen.”

Als het kabinet de zorgen van ouderen serieus nam en zijn best deed om hun leven beter in plaats van slechter te maken had 50Plus geen bestaansrecht. Helaas is het tegendeel waar: de regeringscoalitie heeft ouderen al lang de rug toegekeerd. Ik bedoel maar: eerder deze maand werd bekend dat bewoners van bepaalde verpleeghuizen slechts drie keer per dag naar het toilet mogen. En dan ook nog eens op voorgeschreven tijden. Willen ze vaker dan hebben ze een enorm probleem.

Hoe dat komt? Heel simpel: doordat verschillende kabinetten achter elkaar, ook Rutte II, geen plannen hebben gemaakt om de vergrijzing en de daarmee samenhangende kostentoename (van met name de zorg) op een humane manier te beperken.

Krol en zijn vrienden benoemen dat soort problemen geheel terecht. En ja, het is belangrijk dat we daar over praten. Als dat de enige functie was van 50Plus was die partij — een soort van geweten met betrekking tot hoe we ouderen behandelen —  al een waardevolle toevoeging aan de politiek.

Maar wat krijg je als je als partij problemen durft te benoemen? Dit:

Je zou het goedkoop populisme kunnen noemen. Inspelen op de angst en gouden bergen uit het verleden beloven, zoals de AOW-leeftijd terug naar 65, geen pensioenkortingen meer en de marktwerking in de zorg terugdraaien.

En met dat soort kritiek — brr, populisme! — zorgen onze vrienden van de media en de traditionele politieke partijen er juist voor dat mijn waardering voor 50Plus alleen maar toeneemt. Nee, ik deel hun oplossingen in verreweg de meeste gevallen niet, maar ze leggen de vinger wat het benoemen van problemen betreft wel degelijk regelmatig op de juiste plek.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Gustaafff

  En wat heeft Krol met zijn partij bereikt (behalve de gaykrant oplichten en ruzie zoeken)?

  Hopelijk komt er snel ander leiderschap bij de oude knarren.

  1. zomaar

   lees ik hier iets van racisme ?.

   1. Gustaafff

    Nee, zo was het niet bedoeld :).

    1. zomaar

     ja dat heeft Wilders ook gezegd !!, nog wel gewezen op eerdere uitspraken van hem , waarin hij het telkens heeft gehad over de criminelen onder de Marokkanen.

     dus pas maar op !, voor je het weet wor je ook vervolgd .

 2. zomaar

  jammer dat 50+ niet echt een standpunt in neemt , tegen het importeren van mensen uit andere culturen , waarvan al ruim 20 jaar bekent is dat deze niet past , of passen wil in onze samenleving.

  en vandaar geen of nooit een meerwaarde zijn kan voor onze samenleving , immers deze culturen kosten onze samenleving (ouderen!!) handenvol geld , die bij de ouderen en zorg voor hen weg geroofd word .

 3. Norman Corinth

  Ouderen hebben het in Nederland financieel nog nooit zo goed gehad als nu. Het betreft inderdaad populistische demagogie die electoraal goed scoort vanwege de vergrijzing: er zijn steeds meer grijze stemmers.

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2013/09/13/inkomens-en-vermogenspositie-ouderen-verbeterd

  1. cmsuijkerbuijk

   Dat stuk is intussen 3 jaar oud en zegt dus helemaal niks meer!

   1. Norman Corinth

    @Suijkerbuijk,

    Ik geloof niet dat u zich serieus in het onderwerp heeft verdiept.

    http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/meer-koopkracht-voor-bijna-iedereen-ouderen-fors-gecompenseerd

    1. CJD

     Ik heb mij in ieder geval wel verdiept in dit onderwerp. Nou u nog, Norman

     http://www.journalistiekennieuwemedia.nl/NC/?p=7603

     1. Norman Corinth

      @CJD,

      Het door u opgevoerde artikel (dank daarvoor) plaatst marginale kanttekeningen maar tast de kern van mijn betoog niet aan.

      “Het doorsnee inkomen van gepensioneerden in Nederland blijkt tussen 1990 en 2010 met 26 procent te zijn gestegen. Het doorsnee vermogen van ouderen zou in deze periode zelfs verviervoudigd zijn. Volgens het CBS geeft dit ‘doorsnee vermogen’ beter dan het ‘gemiddeld vermogen’ weer hoeveel bezittingen en geld een gezin heeft. Naar aanleiding van deze cijfers uit het IBO-rapport concludeert Hofs in het korte nieuwsbericht dat ouderen in Nederland rijker zijn dan ooit zijn.”

      In de afgelopen jaren (met name 2011-2012) was er gemiddeld, zoals bij alle inkomensgroepen, sprake van een teruggang van koopkracht maar die worden nu ruim gecompenseerd.

      Met erkenning van het feit dat het gemiddelden betreft is veel doorslaggevender voor de feitelijke koopkracht dat veel ouderen een verdubbeling dan wel verviervoudiging van het vermogen ervoeren. Alleen een hele kleine groep, de mensen die van alleen een AOW-uitkering moeten leven ervoeren de afgelopen 5 jaar een beduidende verslechtering.

     2. CJD

      “Alleen een hele kleine groep, de mensen die van alleen een AOW-uitkering moeten leven ervoeren de afgelopen 5 jaar een beduidende verslechtering.”

      Maar juist daar hebben we het over. Natuurlijk zijn ouderen die van een vetpot kunnen leven maar volgens mij wordt er vooral gesproken over de armere ouderen die alleen van een AOW rond kunnen komen en de situatie van hen is erg achteruit gegaan. Ik zie dus niet wat de irrelevantie zou zijn tussen dit artikel en mijn geplaatste link over de verschillende inkomensgroepen onder ouderen

   2. glazenbol

    Ach het maakt voor deze hersenloze totaal niets uit wat hij gebruikt om zijn gelijk te kunnen halen.
    Dit verachtelije stuk ongeluk heeft nog nooit zelf over iets nagedacht, valt ook niet mee met een IQ welke de 35 niet weet te overstijgen enheeft ook nooit ook maar de moeite gedaan om eens te trachten te controleren om de (tegenwoordig veelal gemaninpuleerde) bronnen wel stroken met de realiteit welke men alleen in de samenleving zelf aantreft en niet in de door hem gebruikte statistieken en andere realiteitsontkennende bronnen.
    Dit stuk stront is alleen maar bezig fora en andere niet door de overheid te controleren media kapot te maken en is alleen uit te schakelen door hem totaal te negeren!!

 4. ikweetwatikwil

  NC. De jongeren hebben het ook goed. Vandaar hun eigen huizen. Ouderen zijn net als jongeren, tot op zekere hoogte mee gegroeid. Hebben ze ook hard voor gewerkt. In nu moet het mes er maar in bij de ouderen?? Dát, omdat mensen die hier nooit een poot hebben uitgestoken , te onderhouden? En de vergrijzing slaat toe??? Natuurlijk slaat die toe als je al jaren de deur hebt open gezet voor gelukzoekers. Dát zijn de mensen die in Marokko of Turkije een huis hebben en daar na “hard” werken naar toe gaan. De doorsnee oudere Nederlanders hebben dat niet. De mensen die ik ken, moesten hun huisje in Frankrijk verkopen. Kon niet meer.

 5. Ni28

  Het ontstaan van een nieuwe partij heeft altijd onvrede als oorzaak. Voor de ouderen heeft deze partij nog weinig betekenis gehad en toch moeten de ouderen voor gaan afgezien de kleur van de partij. 50+ is de enige partij die voor dit doel expliciet gaat. Voor alle andere partijen is het alleen verkiezingsretoriek.

 6. Ni28

  De domme bewering dat de ouderen het nog nooit zo goed hebben gehad is onzin want iedereen heeft het nu beter dan vroeger. Vergelijkingen naar het verleden toe zijn dom en links maat daar graag gebruik van. Dat hebben wij al van Samsom gehoord. Samsom, de socialist nota bene!

 7. Nog1

  Ik hou er niet van als een partij niet meer is dan een belangenbehartiger voor een beperkte groep Nederlanders zoals DENK of 50 plus. Als we allemaal op dat soort bekrompen eigenbelang zouden stemmen wordt het land onregeerbaar.

  1. Sniper666

   @ Nog1

   Daar zit iets in.

  2. CJD

   Nog1

   Elk partij heeft zijn stokpaartjes. VVD is bijvoorbeeld ook alleen maar geïnteresseerd in de rijken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.