Terreur in Antwerpen: 'Noord-Afrikaanse man' racet door centrum, mogelijk aanslag verijdeld

Geen categoriemrt 23 2017, 14:50
De Antwerpse politie heeft een auto weten tegen te houden die, zo lijkt waarschijnlijk, de Belgische stad wilde opschrikken met een terreurdaad.
Update 16:00: Er zijn nog steeds geen berichten over slachtoffers: het lijkt er dus gelukkig op dat Antwerpen met de schrik is vrijgekomen. Er worden voor de zekerheid wel meteen meer politieagenten en militairen in Antwerpen gestationeerd.
Update 15:40: De Tunesiër blijkt naast een jerrycan ook een aardig arsenaal aan moordwerktuigen te hebben meegenomen in zijn wagen: onder andere een riot gun en een reeks messen werden in het voertuigen aangetroffen. Één ding is al duidelijk: als de Belgische politie hem niet had weten te stoppen, had dit nog véél bloederiger kunnen aflopen dan gisteren in Londen.
Update 15:35: Ja hoor: de NOS bericht hierover met de kop "Fransman raast in auto met wapens over winkelstraat Antwerpen", alsof het hier over een roomblanke, stokbrood-dragende Fransman gaat. Wel durven ze toe te geven dat de dader 'Mohammed R.' heet - wat een typisch Franse naam toch weer.
Oorspronkelijk verhaal: Nog geen 24 uur na de vreselijke aanslag bij het parlementsgebouw van het Verenigd Koninkrijk in Londen lijkt het alweer zo ver te zijn. Nou ja, bijna dan: de politie van Antwerpen heeft rond 11 uur een verdachte auto, die een Frans kenteken zou hebben, weten te stoppen op de Sint-Michielskaai.
De aanleiding daarvoor is niet mis: het gevaarte zou daarvoor met zeer hoge snelheid over de Meir hebben gereden, één van de belangrijkste straten van Antwerpen, waar voor het grootste gedeelte niet eens met auto's mag worden gereden. Daar aanwezige militairen probeerden de man dan ook te stoppen, maar moesten uiteindelijk versterking krijgen van de politie van de stad, die hem iets later bij een kade aan de Schelde kon stoppen. Voor wie Antwerpen niet zo goed kent: dat is een kilometer die vooral door voetgangersgebieden gaat.
Het is dan ook een wonder dat er vooralsnog geen berichten zijn over gewonden: er is wel gemeld dat mensen opzij moesten springen, maar vooralsnog lijkt het dus - in tegenstelling tot gisteren op de Westminster Bridge in Londen - met een sisser te zijn afgelopen.
Toen de wagen eindelijk tot stilstand gebracht kon worden, bleek dat alle gebruikelijke ingrediënten voor een dergelijke terreurdaad inderdaad aanwezig waren. Voor speculeren is het misschien wat vroeg, maar dit spreekt wel boekdelen:

De bestuurder was een Franse Tunesiër en hij had een wapen in zijn koffer. Hij is aangehouden. In de koffer werd ook legerkledij en een jerrycan aangetroffen. De Federale gerechtelijke politie afdeling terrorisme is bezig met de zaak.

Inmiddels zijn er beelden opgedoken van de plek waar de wagen nu staat:
[caption id="attachment_163051" align="aligncenter" width="700"]Antwerpen_2 Bron foto: screenshot HLN.be[/caption]
Het gevaarte in kwestie wordt onderzocht op explosieven:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten