Terreur in Antwerpen: ‘Noord-Afrikaanse man’ racet door centrum, mogelijk aanslag verijdeld

De Antwerpse politie heeft een auto weten tegen te houden die, zo lijkt waarschijnlijk, de Belgische stad wilde opschrikken met een terreurdaad.

Update 16:00: Er zijn nog steeds geen berichten over slachtoffers: het lijkt er dus gelukkig op dat Antwerpen met de schrik is vrijgekomen. Er worden voor de zekerheid wel meteen meer politieagenten en militairen in Antwerpen gestationeerd.

Update 15:40: De Tunesiër blijkt naast een jerrycan ook een aardig arsenaal aan moordwerktuigen te hebben meegenomen in zijn wagen: onder andere een riot gun en een reeks messen werden in het voertuigen aangetroffen. Één ding is al duidelijk: als de Belgische politie hem niet had weten te stoppen, had dit nog véél bloederiger kunnen aflopen dan gisteren in Londen.

Update 15:35: Ja hoor: de NOS bericht hierover met de kop “Fransman raast in auto met wapens over winkelstraat Antwerpen”, alsof het hier over een roomblanke, stokbrood-dragende Fransman gaat. Wel durven ze toe te geven dat de dader ‘Mohammed R.’ heet – wat een typisch Franse naam toch weer.

Oorspronkelijk verhaal: Nog geen 24 uur na de vreselijke aanslag bij het parlementsgebouw van het Verenigd Koninkrijk in Londen lijkt het alweer zo ver te zijn. Nou ja, bijna dan: de politie van Antwerpen heeft rond 11 uur een verdachte auto, die een Frans kenteken zou hebben, weten te stoppen op de Sint-Michielskaai.

De aanleiding daarvoor is niet mis: het gevaarte zou daarvoor met zeer hoge snelheid over de Meir hebben gereden, één van de belangrijkste straten van Antwerpen, waar voor het grootste gedeelte niet eens met auto’s mag worden gereden. Daar aanwezige militairen probeerden de man dan ook te stoppen, maar moesten uiteindelijk versterking krijgen van de politie van de stad, die hem iets later bij een kade aan de Schelde kon stoppen. Voor wie Antwerpen niet zo goed kent: dat is een kilometer die vooral door voetgangersgebieden gaat.

Het is dan ook een wonder dat er vooralsnog geen berichten zijn over gewonden: er is wel gemeld dat mensen opzij moesten springen, maar vooralsnog lijkt het dus – in tegenstelling tot gisteren op de Westminster Bridge in Londen – met een sisser te zijn afgelopen.

Toen de wagen eindelijk tot stilstand gebracht kon worden, bleek dat alle gebruikelijke ingrediënten voor een dergelijke terreurdaad inderdaad aanwezig waren. Voor speculeren is het misschien wat vroeg, maar dit spreekt wel boekdelen:

De bestuurder was een Franse Tunesiër en hij had een wapen in zijn koffer. Hij is aangehouden. In de koffer werd ook legerkledij en een jerrycan aangetroffen. De Federale gerechtelijke politie afdeling terrorisme is bezig met de zaak.

Inmiddels zijn er beelden opgedoken van de plek waar de wagen nu staat:

Antwerpen_2
Bron foto: screenshot HLN.be

Het gevaarte in kwestie wordt onderzocht op explosieven:


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Dobermann1983

  Helaas dader niet doodgeschoten

  1. jennifer

   Ja jammer dat hij niet neergemaaid is, dit soort mensen horen ook niet achter het stuur te zitten, ze kunnen alleen ezel rijden, dus in een auto is op zicht al levensgevaarlijk voor dit volk.

   1. corfo

    jennifer.
    Als ik een noord Afrikaan of moslim zie racen. hollen of rennen, denk ik steeds :
    Iemand heeft hem vast en zeker werk aangeboden en nu denkt hij : wegwezen !!!!!

    1. jennifer

     Zou best kunnen dat dit bij deze import rat ook het geval geweest is dan.

   2. DutchDropveter

    Ik ben tegen zinloos geweld en al dat soort politiek correcte uitspraken maar ik vind het jammer dat er geen ravage is aangericht. Dit is namelijk perfect materiaal voor de verkiezingen in Frankrijk over een paar weken.

    Wat nou andere wind!

    1. Mees

     Ja ja zo rolt de Wilders aanhanger, hopend op een grote aanslag.
     En het jammer vinden dat er geen doden zijn gevallen.
     Je bent net zo’n misselijkmakend figuur als Seneca.

     Indekken met je -ravage- hahaha

     1. Gustaafff

      Dit is inderdaad erg ziek.

     2. Wim

      Tussen hopen dat er een aanslag komt en tussen het mogelijk maken en te stimuleren met open grenzen en iedereen naar binnen te laten zit geen verschil. Het is alle twee afkeuringswaardig

     3. jennifer

      Dat hoopt de PVV aanhang helemaal niet, maar schijnbaar hoop jij het dat er weer mensen omgereden en gedood zouden zijn. Gelukkig konden ze nog net aan de kant springen. Ziek is het van de regering om zoveel ziek tuig te importeren steeds waardoor de samenleving totaal ontwricht zal gaan worden.Het lijkt er meer op dat de regering nog meer aanslagen wil door hun import beleid wat ze blijven voeren.Daar zitten de zieken koppen.

 2. Ni28

  De huidige regering en ook de volgende zal het over een verwarde man hebben en het heeft niets te maken met de islam. Waarschuwing voor de formatie. Als Rutte nog beetje mans is stopt hij deze onderhandelingen en roept Wilders nog graag terug. Gaat natuurlijk niet gebeuren want de planning is helaas voor de burger anders. Wij krijgen nog vele witte marsen.

 3. rosmalen53

  Waarschijnlijk weer een verwarde man

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.