CDA-Kamerleden gaan eindelijk los: handen af van christelijke feesten!

Geen categorieapr 15 2017, 20:00
Er is een verschil tussen tolerantie ten opzichte van andere culturen en tradities en je eigen tradities opheffen uit angst om een ander niet voor het hoofd te stoten.
Michel Rog en Martijn van Helvert zijn Tweede Kamerleden voor het CDA. Normaal gesproken staat die partij natuurlijk bekend als enigszins cultureel conservatief, maar het zijn natuurlijk geen conservative warriors. Toch voelen deze twee parlementariërs zich gedwongen om nu wél in actie te komen. De reden? Het nieuws dat bepaalde scholen in Den Haag de viering van het Paasfeest hebben afgebroken uit angst om islamitische leerlingen en hun ouders "te beledigen."
In hun bijzonder sterke stuk, gepubliceerd op de website van het Katholiek Nieuwsblad, schrijven de heren:

Niemand kan ons geloof, onze tradities of onze waarden kapot maken. Dat kunnen we alleen zélf. De haan die op elke palmpaaskruis hoort te prijken, staat symbool voor de haan die kraaide nadat Petrus Jezus verloochend had. Het past bij onze christelijke overtuiging om rekening te houden met de gevoelens van andersdenkenden. Maar dat is iets anders dan onze tradities en religieuze symbolen af te breken, zoals op één van de betrokken scholen letterlijk het kruis werd afgebroken, opdat moslims zich niet aangevallen zouden voelen.

Dat is een bijzonder belangrijk punt. Een paar allochtone ouders kunnen klagen dat ze het niet plezant vinden, maar het is aan ons of we daar aan toegeven of gewoon de rug recht blijven houden.
En dan nog iets: de scholen hebben het er wel continu over dat islamitische ouders en hun kroost zich "beledigd" kunnen voelen door de viering van christelijke feesten, maar wat te denken van christelijke ouders die hun kind bewust naar een christelijke school sturen en dan zien dat het kruis letterlijk is afgebroken? Zoals de twee CDA'ers schrijven:

En laten we het ook eens omdraaien: mogen de ouders die wél bewust voor een katholieke school kiezen er niet van uitgaan dat hun kinderen de tradities en symbolen die bij de christelijke hoogtijdagen horen, krijgen overgebracht? En dat zij zich terecht gekwetst kunnen voelen als het kruis dat bij de palmpaasprocessies wordt gedragen wordt verminkt om andersgelovigen te gerieven?

Over beledigingen gesproken: er is weinig meer beledigend voor een christen dan dit te zien. Het is dé ultieme vernedering. En dat terwijl de scholen in kwestie hoegenaamd "christelijk" zijn. Want ja, ook dát is een argument om dit soort feesten gewoon op de ouderwetse, traditionele manier te vieren: er zijn in Nederland talloze scholen, waaronder publieke en christelijke scholen. Als je als moslim-ouder je kind naar een christelijke school stuurt moet je er rekening mee houden dat er daar christelijke feesten gevierd worden. Wil je dat niet? Prima, stuur je kind maar naar een islamitische of ander soort school die geen band heeft met het christendom. Doe je dat wel dan moet je vervolgens vooral niet klagen.
Het is bijzonder goed om te zien dat het CDA dit ook duidelijk hardop zegt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten