Column Jean Wanningen: links accepteert geen enkele mening behalve de hunne

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ervaren acht op de tien Nederlanders ‘spanningen’ tussen bevolkingsgroepen, vaak mensen met een migratie achtergrond en/of een mohammedaans geloof. Echter, erover spreken is taboe want speelt ‘populisten’ in de kaart. Helaas is ‘islam’ niet het enige taboe in ééndimensionaal denkend Nederland.

Vandaag geen monetaire economie van mijn hand, maar een artikel waarin ik mijn verwondering wil uitspreken over een aantal ontwikkelingen in onze samenleving die zowel tot nadenken nopen als tot droefheid stemmen. Het blijkt dat het hebben van een ‘afwijkende’ mening niet op prijs wordt gesteld en niet zelden tot hysterische reacties leidt bij diegenen die menen de waarheid in pacht te hebben. We kennen allemaal de berufsverboten die gekende PVV-stemmers ervaren zodra bekend wordt dat zij het gedachtengoed van Wilders steunen. Maar ik zie dezelfde mechanismen ook optreden bij andere onderwerpen.

Wie de gangbare opvatting over klimaatverandering aan kritische vragen onderwerpt, wordt direct in het verdomhoekje van ‘klimaatscepticus’ gestopt. En dat is niet bedoeld als compliment. Hetzelfde geldt voor degenen die kritisch zijn op de enorme kosten voor klimaatmaatregelen (in combinatie met het geringe effect daarvan).

Een ander voorbeeld van een taboe betreft de migrantenproblematiek. Wie zich afvraagt wat de logica is van de Europese veerdienst tussen Italië en Noord-Afrika – vaak gedaan door NGO’s die daarmee hun eigen verdienmodel in stand houden – wordt verweten er racistische en fascistische denkbeelden op na te houden. Hetzelfde geldt voor mensen die kritiek hebben op de enorme toestroom van asielzoekers – vaak uit veilige landen – en de kosten die deze industrie met zich meebrengt voor de hardwerkende belastingbetaler. Immigratie is Big Business geworden, schreef De Telegraaf onlangs.

Een vierde taboe is nog altijd de EU, en meer in het bijzonder de euro. Wie daar kritiek op heeft, wordt een gebrek aan ‘solidariteit’ verweten. Dat afgedwongen solidariteit zelfs in de beste families tot scheve ogen leidt, wordt weggewuifd: There Is No Alternative. ‘Europa muss sein’ en wie dat niet ziet, wordt als dom, kleinburgerlijk en bekrompen weggezet. Of, erger nog, als zo’n vermaledijde populist.

Deze voorbeelden staan niet op zichzelf, ze markeren een trend die ik zeer zorgelijk vind: het demoniseren van andersdenkenden door een activistische groep mensen – vrijwel altijd van linkse snit – met als doel hun eigen mening op te leggen aan de rest. En we zien het heus niet alleen in de politiek of in de media, ook onze universiteiten zijn verworden tot linkse bolwerken waar zelfstandig leren denken heeft plaatsgemaakt voor de Gloria Wekkers van deze wereld en andere ‘maakbaarheidsfetisjisten’. Voor dit soort mensen en Groenlinksers kan er niet zoiets bestaan als ‘anti-blank racisme’, dat is in hun denkwereld onmogelijk.

De maatschappelijke gevolgen van dit denken en deze levenshouding zijn gigantisch. Niet alleen wordt wetenschappelijk onderzoek erdoor ondermijnd, ook het open debat en het luistervermogen wordt erdoor aangetast. En last but not least zorgt het voor enorme kosten, terwijl de problemen niet verdwijnen. Een hele subsidie-industrie – van klimaatlobby tot asieladvocaten – houdt zichzelf aan het werk en de gewone Nederlander voor de gek.

De eenzijdige berichtgeving van de media speelt hierbij een cruciale rol. Dagelijks horen we dat een apocalyps dreigt als we ons niet bekeren tot de Groene Kerk; dat we ruimhartig al die zielige vluchtelingenkindertjes moeten opnemen (in werkelijkheid zijn het hoofdzakelijk jongemannen die om economische  redenen naar hier komen); dat islam een religie als het christendom is. Al die ‘vervelende’ aanslagen zijn het werk van eenlingen of ‘verwarde personen’, heeft niets met islam te maken. En ook horen we dat het licht uitgaat als we de euro of de EU vaarwel zouden zeggen.

Intussen accepteren we een ongelijke behandeling van autochtonen bij het toewijzen van sociale huurwoningen, bagatelliseren we de soms vreselijke misdaden door asielzoekers en migranten (waarvan een deel gewoon naar herkomstland op vakantie gaat), en faciliteren we de moslimgemeenschap op elke mogelijke wijze om hun eigen cultuur te behouden. Dat ‘integratie met behoud van eigen cultuur’ al in 2011 door Donner als totaalfaal naar de prullenbak is verwezen is anno 2017 allang weer achterhaald. Sterker, diezelfde Donner pleit nu, als vice-voorzitter van de Raad van State, voor het monddood maken van de burger. Invloed geven aan de burger is maar ‘gevaarlijk’, dat moeten we niet willen in dit land. Een uiterst arrogante opstelling van een ultieme regent.

Deze ontwikkelingen stemmen somber over de toekomst van dit land. Er is ook een hele andere houding mogelijk. Wat is er verkeerd aan om te onderzoeken of de euro wel zo’n goede munt is voor Nederland (en de rest van de eurozone)? Wat is er mis mee om je af te vragen of het misschien beter is om grenzen te stellen aan mohammedaanse invloeden in onze seculiere samenleving? Is de discussie over klimaatverandering niet juist gebaat bij een eerlijk discours over de staat van het klimaat? En is het, tenslotte, niet ongelofelijk logisch dat mensen zich afvragen wat Nederland aan moet met al die asielzoekers uit verre landen en vreemde culturen? En wat dat de belastingbetaler allemaal kost?

Momenteel geldt echter bij het establishment en haar activistische minderheden het adagium: ‘you can have any opinion that you want, as long as it is mine’. Een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. HaZ

  “Invloed geven aan de burger is maar ‘gevaarlijk’, dat moeten we niet willen in dit land. Een uiterst arrogante opstelling van een ultieme regent.”
  Laat dat nou net de bedoeling zijn van die regent(en) en hoe krijg je dat zo snel mogelijk gerealiseerd…? Juist, vervang het te bijdehand geworden gepeupel door gasten met een achterlijk geloof uit 1400, geef ze brood (+) en spelen (terrorisme) et voila! het kostje van de regenten is gekocht.

  1. Peter Selie

   Helemaal mee eens beste, maar het electoraat heeft reeds gesproken en de nevenschade daar draait Otto Normalverbraucher gewoon weer voor op.

 2. Top

  Het hele epos hier boven door geworsteld, maar ik heb een vraagje. Is dit nieuwswaardig?
  Want de meeste lezers van dit uitstekende blog, weten dit al heel wat jaren.
  En wat denkt deze publicist er aan te gaan doen? Of is dit ook weer een Word-krijger!

  1. Peter Selie

   Ja Top dit uitstekende artikel heeft n.m.m. geen enkel nieuwswaarde, alles is reeds de revue gepasseerd, herhaling van zetten, de vijftigzettenregel heeft zijn kracht óók al in een vroeger stadium verloren, remise is niet van toepassing, de EU-leiders willen alleen maar de burgers monddood en schaakmat zetten.

 3. HaZ

  Citaat Niemoller : Geweld zit links in de aderen. En toch lijkt niemand zich daar in Nederland echt zorgen over te maken. Het tekent de linkse houding van de media, maar ook van de politiek en de rechterlijke macht. Dat simpele feit komt hier maar niet tussen de oren.

 4. Yato

  Heb er niks aan toe te voegen. Links pleit voor open-mindedheid, tolerantie en vrijheid van meningsuiting maar clubjes als de antifa slaan je gewoon de hersens in als je een niet-politiek correcte mening hebt omdat, zoals al aangegeven wordt, de tolerantie en open-mindedheid ver bij hen is te zoeken.

  De vraag is hoe we dit probleem kunnen oplossen op onze vertrouwde rechtse manier, met woorden en wederzijds respect voor elkaars mening. Een paar ideeen:

  1. Rechts stemmen
  2. Stoppen met subsidies voor linkse milieu- en activistenclubjes
  3. Vaker stukken schrijven op discussieplatformen als joop.nl (infiltratie)
  4. Met links in gesprek gaan en ze proberen ze ervan te overtuigen dat ze fout zitten

  1 doen we al, 2 ligt niet in onze hand, 3 wie durft?, 4 heeft waarschijnlijk weinig zin. Ik vrees al met al dat het lastig wordt.

  1. Peter Selie

   Antifa (Agent Provocateurs) is aan het licht gebracht als een gewelddadig politiek sociaal experiment

   https://youtu.be/Cnq3RrCYG54

  2. van Urk

   Yato@ Het opblazen van het hoofdkantoor van b.v. Groenlinks d.m.v. een bom heeft meer effect om deze parasiterende socialistische gif verspreiders wakker te schudden dan die 4 opgenoemde kansloze punten die u opnoemt.

   1. Guus Geluk

    Dat lijkt mij niet juist. Terrorist Breivik slaagde er niet in zijn rechtse ideologie de sociaaldemocraten met geweld op te leggen. Hij legde immers een bom voor het kantoor van de socialistische premier. Yato geeft terecht aan dat je het beste kunt debatteren op argumenten.

    1. van Urk

     Guus Geluk@ “Het beste kunt debatteren op argumenten”. En daarom hebben we weer een links kabinet. Links wil uberhaupt niet eens meer discussieren met rechts. Nog voordat een rechts politici of burger zijn mond wil open gaan doen vliegen de haatmails en taarten al in de lucht. Kortom: Links DULD geen tegengeluid. Dus hoe wil men ooit eens een compromise gaan sluiten over een bepaald onderwerp.

     1. Guus Geluk

      De kloof tussen links en rechts is onoverbrugbaar, @van urk. Links en rechts sluiten geen compromissen, maar bevechten elkaar. Geweld is echter nooit een oplossing. Niet toen Volckert Pim Fortuyn doodschoot, niet toen Anders Breivik de sociaaldemocratische jeugd afslachtte.

     2. van Urk

      Nee inderdaad geweld is geen oplossing. Vraag dat eens aan die linkse activisten. Maar het bloed kruipt soms mijn nagels uit met hun grensoverschrijdende meningen die voor problemen zorgen om dit later als dekmantel te gebruiken om rechts hiervan de schuld van te gaan geven.

 5. Floris

  “Deze voorbeelden staan niet op zichzelf, ze markeren een trend die ik zeer zorgelijk vind: het demoniseren van andersdenkenden door een activistische groep mensen – vrijwel altijd van linkse snit – met als doel hun eigen mening op te leggen aan de rest. En we zien het heus niet alleen in de politiek of in de media, ook onze universiteiten zijn verworden tot linkse bolwerken waar zelfstandig leren denken heeft plaatsgemaakt voor de Gloria Wekkers van deze wereld en andere ‘maakbaarheidsfetisjisten’.”
  ——————————————————————–
  Vanaf de jaren 80 tot aan de opkomst van Fortuyn heeft “links”, of beter gezegd het policorisme, geen debat hoeven voeren over de multicul. De tegenstanders van die multicul waren er wel, maar ze durfden hun mond niet open te doen. Deed je dat wel dan stonden de goedmensen in rotten van 10 klaar om je te labelen als racist en fascist. En dus bleef het stil.

  De goedmensen waren 25 jaar lang niet gewend aan tegenspraak. Dan ga je vanzelf denken dat je het gelijk aan je kant hebt. Toen die tegenspraak er eindelijk kwam, in de persoon van Pim Fortuyn, raakte heel Den Haag in paniek. Wat die man allemaal over zich heen kreeg, ook vanuit de VVD, geeft wel aan hoe diep het taboe op kritiek was ingedaald.

  En het geeft ook aan dat Fortuyn het gelijk aan z’n kant had. Want anders zou niemand zich zo druk hebben gemaakt. Het bleek dat niemand een inhoudelijk weerwoord van enige omvang op zijn kritiek had. Dus ging men hem demoniseren.

  In die fase zitten we nog steeds. Het overkomt Wilders, het overkomt Baudet. In het buitenland overkomt het Le Pen en ga zo maar door. We zitten opgescheept met een stelletje politiek correcte regenten met in hun kielzog serviele ja-knikkers en kuddedieren, die allang de discussie niet meer aan gaan maar stoïcijns hun program uit blijven voeren. Daarbij deinzen ze er niet voor terug om de uitslag van referenda aan hun laars te lappen. Ondertussen gaat Europa gebukt onder een allengs afnemende leefbaarheid, voortgaande verarming en onophoudelijke immigratie van mensen die hier niet thuishoren. Met dank aan de ‘elite’.

  1. Peter Selie

   Mooi verwoord Floris!

   1. Floris

    Bedankt voor het compliment, Peter.

 6. Mees

  Column Jean Wanningen: Rechts accepteert geen enkele mening behalve de hunne.
  Man kijkt nooit op DDS want dan ziet ie dat deze kop veel beter past.

  1. van Urk

   Mees@ Jean Wanningen merkt op dat rechts de “outsiders” zijn geworden in de verlinkste samenleving. Het probleem met links is dat zij te grensoverschrijdend zijn terwijl rechts het kalm aan wil gaan doen en de kat uit de boom wil gaan kijken. Immigranten opnemen prima. Maar wie betaald de onkosten aan integratie, huisvesting en bijhorende negativiteit aan vernielingen en criminaliteit? Moet rechts daar ook aan mee gaan doen vanwege het feit dat zij die problemen voortijdig aan zagen komen dat je niet zomaar wat klakkeloos zomaar wat kunt gaan doen uit naam van humanisme omdat wij er eigenlijk nog niet op voorbereidt zijn?

 7. Ni28

  Van wat ons het meest dwars zit krijgen wij steeds meer te verwerken. Dat is het enige antwoord van de EU leiders. Mocht iemand nog denken dat de EU naar de burger luistert. Het lijkt de maffia wel.

 8. peter450

  http://www.telegraaf.nl/opinie/28035820/__Workshop__.html Als je niet sociaal bent (links) dan ben je dus a-sociaal. Nou ik heb meer socialen ontmoet die a-socialer waren dan de niet socialen. Het christendom werd door de linkse kerk afgezeken om even plat maar duidelijk te zijn. Over de islam hoor je ze daar niet. Angst(?).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.