Max haalt het maximale eruit bij kwalificatie GP Bahrein: zesde plek

Het begon meteen heel aardig in het eerste deel van de kwalificatie. 

Toen Max Verstappen vandaag aan de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein begon dacht vrijwel iedereen dat het gat met Mercedes en Ferrari significant zou zijn. Ja, Max zette de snelste tijd neer tijdens de derde testsessie, maar hé, dat hoeft niet altijd iets te betekenen.

In het eerste deel van de kwalificatie zette Max een echte toptijd neer. De jonge Nederlander was slechts 0,090 seconden langzamer dan de snelste man, Lewis Hamilton. Daardoor was Max tweede. Dat was bijna schokkend te noemen; de Red Bulls worden veel langzamer geacht dan de Mercedessen en de Ferrari’s. Dat is niet zo gek want ze waren tot nu toe namelijk ook echt altijd langzamer. Kijk maar naar de Grand Prix van Australië en daarna die van China. De enige reden dat Max vorige week op het podium eindigde is dat het circuit nat was, waardoor de kwaliteit van de coureur belangrijker is dan die van zijn bolide. Dat is natuurlijk altijd goed nieuws voor Max.

In het tweede deel van de kwalificatie was het voor Verstappen van belang om in ieder geval een tijd in de top 10 neer te zetten. Dan mocht hij immers doorgaan naar de derde en laatste sessie. Dat lukte. Met gemak. Hij zette uiteindelijk de zesde tijd neer, wat kwam doordat Hulkenberg hem op het laatste moment voorbij schoot. Maar die haalde toen ook echt het maximale eruit. Met nog maar een paar seconden te gaan stond hij namelijk elfde. Dat kon hij niet accepteren.

Dat Hulkenberg Verstappen inhaalde was dus geen probleem. Zorgwekkender was het feit dat het verschil met Lewis Hamilton opeens toch meer dan 7 tienden was (0,772). Het gat met de nummer twee Valtteri Bottas én de nummer drie, Sebastian Vettel, was maar een heel klein beetje kleiner. Conclusie: de Mercedessen en de Ferrari’s gingen even vol op het gas en dat had meteen resultaat.

En toen… toen kwam het derde deel van de kwalificatie. Nú was het tijd voor Max om alles eruit te halen. In Australië en China was hij ongeveer één seconde langzamer dan Ferrari en Mercedes. De grote vraag was: is dat verschil dit keer kleiner?

Ongelooflijk genoeg versloeg Valtteri Bottas Hamilton! Niemand had dat verwacht, maar het lukte hem echt. Het was ook meteen zijn eerste pole position ooit. Heel knap.

En Verstappen? Die viel toch een beetje tegen. Op het laatste moment moest hij teamgenoot Daniel Ricciardo toch nog voor zich dulden. Sterker nog, de Australiër werkte zich tussen de twee Ferrari’s in.

Is dat dan slecht nieuws voor Verstappen? Zeker niet! Hij is vaak iets langzamer dan zijn teamgenoot in de kwalificatie. Maar het belangrijkste is dat zowel hij als Ricciardo hebben laten zien dat ze dit weekend de strijd aan kunnen met Raikkonen… en misschien zelfs wel met de bolide van Ferrari bestuurd door Vettel. Een week geleden had niemand dat verwacht.

Kortom, we kunnen dus iets positiever zijn dan vorige week en dan drie weken geleden. Morgen kon weleens een mooie dag worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.