Predikant heeft belachelijk voorstel voor 4 mei: ook vluchtelingen herdenken

Misschien kennen we Rikko Voorberg nog. Hij veroorzaakte veel ophef toen hij in 2014 pleitte voor een ‘menselijke behandeling’ van de veroordeelde pedofiel Benno L. door de maatschappij. Sterker nog, hij nodigde L. uit om in zijn straat te komen wonen en zijn buurman te worden. Nu komt Voorberg met een ander leuk idee: we moeten op 4 mei ook de gestorven vluchtelingen herdenken die wij ”bedoeld of onbedoeld slachtoffers hebben gemaakt”. Je moet er maar op komen om een nationale traditie en herdenking van de slachtoffers in een van de gruwelijkste oorlogen in de geschiedenis van de mensheid op te rekken.

Papier 

Met drieduizend witte papieren kruisen worden op het Rembrandtplein de gestorven vluchtelingen ‘herdacht’. Voorberg wil met deze actie mensen dwingen om hieraan mee te doen en er niet omheen te kunnen. Tijdens de twee minuten stilte forceert hij mensen met dit fenomeen en leidt daarmee ‘bedoeld of onbedoeld’ de aandacht af van waar het op dat moment werkelijk om draait: de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Kaping

Voorberg benadrukt stellig dat hij de Dodenherdenking niet wil ‘kapen’, maar dat gebeurt natuurlijk uiteindelijk wel. Je kan niet mensen ‘willen forceren’ om vluchtelingen te herdenken en dan claimen de Nationale Herdenking niet te willen kapen. Er zijn al meerdere pogingen geweest om 4 mei te relativeren tot een herdenking van alle oorlogen of alle slachtoffers. Sinds 1961 herdenken we in Nederland op 4 mei niet alleen maar de Nederlandse slachtoffers, maar alle slachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Prima, zo een aanpassing past in de context. Maar ga je vluchtelingen ook nog betrekken bij de herdenking, dan wordt het hele fundament en doel van de herdenking ondermijnd. De betekenis en essentie kan zo sterk opgerekt worden dat de waarde van de herdenking en de boodschap verdwijnt. Dat moeten we juist voorkomen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Peter Selie

  Predikant heeft belachelijk voorstel voor 4 mei: ook vluchtelingen herdenken. Weer zo’n zelfhatende linkse idioot die zijn haat op de Nederlandse ‘witte’ projecteert, nou heb er maar 1 ding over te zeggen “wij” Nederlanders zijn verloren door deze moedwillige etnocide die door de linkse 5e colonne stapje voor stapje uitgerold wordt.

 2. Ruud562

  En dus wéér ligt de herdenking op 4 mei onder vuur. Gelukkig zal één herdenking die dag geheel blijven zoals het ooit was bedoeld: die op de Waalsdorpervlakte!

 3. corfo

  Volgens mij is dit geen échte predikant maar een haat zaaiende extreem-linkse idioot.

  1. van Urk

   Goed gezien corfo.

 4. van Urk

  De dodenherdenking wordt zoals gewoonlijk door linkse mafketels weer misbruikt voor andere doeleinden om ons daar wat meer op te gaan focussen (zoals vorig jaar met die zogenaamde Marokkaanse bevrijders). Ik ga geen islamitische vluchtelingen herdenken waarvan hun kroost na deze herdenking weer gaan proberen om te gaan voetballen met de kransen. Sta liever nog stil bij de slachtoffers uit de getroffen Europese steden die door deze islamitische invaders werden vermoord.

 5. Dobermann1983

  4/5 mei behoort voorbehouden te blijven voor de slachtoffers van de 2e WO.

  we kunnen een nieuwe datum maken voor alle gevallenen daarna, maar zeker geen gelukzoekers, dominee is gestoord

 6. corfo

  Waar was deze “predikant” toen in Egypte tientallen christenen in hun kerk werden vermoord ? Selectieve verontwaardiging, heet dat.
  Misselijk makend voorstel van deze links-extremist.

 7. Ni28

  De doden uit de WO2 draaien zich in hun graf bij al die stupide ideeën die tegenwoordig gelanceerd worden. Moslimmigranten huldigen en de Joden zeker uitbannen op den duur want dat kan niet samen. Je gaat echt twijfelen aan de capaciteiten van mensen.

 8. RS

  hij doet ook nog aan crowdfunding: https://www.geloofinjeproject.nl/campaigns/rikkos-crowdfunding/ Knettergek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Het is een selfmade “predikant “. KNETTERGEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Marija

   Inderdaad, ik las het en zag zijn foto: die is gestoord, duidelijk.
   Zijn er nog gasten die doneren aan die nepdominee, niet te geloven.
   Verder denk ik dat 4 mei voor *onze* doden herdenking is en daar moet iedereen met zijn poten en gedachten over toevoegingen daarover van af blijven.

 9. RS

  van 4 mei blijf je gewoon af. Duizenden worden dan herdacht die in de WOII omgekomen zijn……………..

  5 mei vieren wij de bevrijding blijft men ook gewoon vanaf. Punt uit!

  En 6 mei ook……………………..

  1. Efra

   RS, Die linkse terrorist/predikant moet van elke dag in het jaar afblijven, wilt hij die domme immigranten herdenken moet hij dat maar in het land van herkomst doen waar dat volk vandaan komt. Ze hebben er zelf voor gekozen om in een bootje te klimmen!!

 10. nienke

  Weer zo’n mafketel die dit verzint, afblijven van de doden herdenking flapdrol’.
  Elk jaar is er wel weer een of ander mafketel die de dodenherdenking wilt verstoren door er iets bij te halen wat er niet in thuis hoort.
  Gewoon negeren en inderdaad als je de vluchtelingen wilt herdenken doe het dan in hun thuis land maar zeker niet tijdens deze herdenking.

 11. Floris

  Niets is erger dan een linkse dominee.

 12. Nasrani

  Een echte mafkees. En het is zeer triest dat dit soort onbenullen een podium krijgt om deze onzin te verspreiden. Hij is o.a. collumnist bij het Nederlands Dagblad. Hoe is het toch mogelijk dat een krant aan dit soort figuren ruimte gunt. Het zal wel weer onder het mom zijn van ‘ prikkelen’ of mensen ‘aan het denken zetten’ zijn.

 13. WWW

  Daarom herdenk ik al jaren niet meer. Het is gewoon al jaren een linkse hobby.

 14. hans-e-pans

  Vluchtelingen daar wordt al veel te vaak over gesproken en over gedacht.

 15. Sniper666

  Wat een mafkees die Rikko Voorberg. Hij begrijpt heel 4 mei niet….

 16. Guus Geluk

  Dat lijkt me ee goed plan. Daar wij vele burgerdoden hebben veroorzaakt in het Midden-Oosten, is een goede herdenking geboden.

  1. Nasrani

   Wat een leven heb jij.

   1. Guus Geluk

    Zolang mensen als jij de wandaden van Westerlingen in het Midden-Oosten, alsook het illegaal opsluiten van onschuldige mensen, onder het tapijt blijven vegen, is er hypocrisie ten top.

    1. Nasrani

     Mensen zoals jij noemen we tegenwoordig ook gewoon een mafkees. Met, denk ik, een moeilijk leven.

     1. corfo

      Nasrani, IJscoman.
      Gewoon laten lullen die dwaas. Hij probeert ons allemaal een schuldgevoel aan te praten aangaande de gebeurtenissen in ’t Midden-Oosten. Het interesseert mij ook geen ene fuck wat daar allemaal gebeurt/gebeurd is. Dat gebeurde door “regeringen” waar ik niet vóór was/ben. Dat deden de door mij bedoelde reaguurder en de door hen gesteunde “regeringen”. Dat soort, extreem-links, is óf totaal ziek óf ze zijn verminderd toerekeningsvatbaar, rijp voor een TBS.

  2. IJscoman

   Guus, heb je nou nooit last van die ziekte in je hoofd? Volgens mij ben je terminaal.

   1. Guus Geluk

    @IJscoman, als er een 4 mei voor nodig is om inzicht te krijgen in de door ons veroorzaakte ellende, moet dat maar. Ik zie geen andere mogelijkheid om Westerlingen eindelijk eens het schandalige gedrag in het Midden-Oosten in te doen zien.

    Of heb jij een ander idee?

    1. IJscoman

     Die ziekte in je hoofd heet ‘mea culpa, mea maxima maxima maxima culpa’ en heerst vooral onder het linkse gespuis. Helaas ongeneesbaar.

     1. Guus Geluk

      Zeg eens, @IJscoman? Hoeveel bloed moet er nog door de straten van Syrië vloeien voor het Nederlandse volk beseft wat zij heeft aangericht? Hoeveel klokkenluiders moeten er nog worden gedemoniseerd? Hoeveel mensen moeten er nog op de vlucht slaan? De dominee zegt: “wij bedoeld of onbedoeld slachtoffer gemaakt.” Hij heeft gelijk. En niemand beseft het.

     2. Guus Geluk

      Aangericht = haar steun voor heeft uitgesproken; aan is voorbijgegaan.

     3. IJscoman

      Guus, het interesseert mij geen bal hoeveel bloed er nog door de straten van Syrie vloeit. Echt helemaal niets. En bovendien heeft het Nederlandse VOLK dat niet veroorzaakt. Hooguit de -door mij niet gewenste- Nederlandse regering. En verder: blijf met je poten van onze 4 mei viering af!

     4. Guus Geluk

      Dat het niemand interesseert hoeveel doden er vallen, is de kern van het probleem. De desinteresse is de oorzaak van de huidige vluchtelingenproblematiek.

      Het waren toch de door het volk gekozen rechtse partijen die hun steun uitspraken voor de Irakinvasie? En rechts, die zo blij was met de dood van Khadaffi?

     5. IJscoman

      Guus, ik lijd niet aan de absurde ziekte die jou teistert om het leed van de hele wereld op mijn rug te nemen. Volgens mij lijd jij aan een messias-complex. Een normaal mens zou een leed-selectie maken, anders heb je namelijk geen leven meer. Bekommer je je ook om de zielige slachtoffers in Jemen, Bolivia, Pakistan, Nood-Korea en de vele, vele andere hell holes in de wereld? Zo ja, dan heb ik echt medelijden met je. Zo nee, waarom niet? Dat zijn toch ook zielige mensen??

     6. Guus Geluk

      Neen, @IJscoman. Maar ik ben wel voor bewustwording van de oorzaak van vluchtelingenproblematiek.

     7. IJscoman

      Guus, zoals onlangs bewezen is behoort minder dan 6% tot de echte vluchtelingen. De rest zijn gelukszoekende, parasiterende, binnendringende, economische immigranten. Je vereenzelvigt je dus met een door de zieligheidsindustrie opgedrongen beeld. Mafklapper.

     8. Guus Geluk

      Nee, ik verenig me met een realistische kijk op het buitenlandbeleid.

    2. Peter Selie

     Hi Simon zeker al een tiental spontane buitenbroekse ejaculaties gehad over het feit dat andere reguurders reageren op jouw doelbewuste provocaties.

     1. HaZ

      Guus heeft weer de Duckstad kerk bezocht gisteren en gaat er weer met gestrekt been in de rest van de week. Ik bedoel, hoe serieus moet je dit nog nemen……” ik verenig me met een realistische kijk op het buitenlandbeleid.” Voer voor psychologen !

     2. Guus Geluk

      Wat is jouw visie op het Midden-Oosten-beleid dat de door ons gekozen volksvertegenwoordigers voeren?

     3. HaZ

      Een hele korte Guus.
      1. Deze volksvertegenwoordigers zijn niet door mij gekozen.
      2. Paddenstoeltje erop en zand erover !

 17. Mars020

  Volgens mij herdenken wij al jaren gelukszoekers. Is volgens mij op 5 december, met een bebaarde man op een wit paard, met een stelletje dansende pepernoten gooiende negers om hem heen.

  1. corfo

   Mars020.
   Uw reactie komt u vast en zeker op een reprimande van ene mevr. Simons te staan.

 18. Ngatimoto

  http://www.nieuwwij.nl/interview/rikko-voorberg-heel-blij-christendom-op-plek-wordt-gezet/

  Geeft wat meer inzicht hoe hij zo is geworden. Komt door ouders, opvoeding.

 19. corfo

  Ik las dat een reaguurder schreef : Dat WIJ vele burgerdoden in het Midden-Oosten zouden hebben veroorzaakt. Ik vraag me af : hoeveel doden zou die dwaas dan wel op z’n geweten hebben ? Niet iedere reaguurder zal in ’t Midden-Oosten zijn geweest, dus de door mij bedoelde figuur beschuldigt onschuldigen van het veroorzaken van burgerdoden. Ik ben nooit in ’t Midden-Oosten geweest, ik heb gewacht totdat het Midden-Oosten naar óns kwam, en dat is gelukt.
  Maar ik bedacht ook al : Misschien vergelijkt de beschuldigende reaguurder zichzelf met het Kon.Huis, hij zegt immers : “Wij” enz. (Wij Koning der Nederlanden enz.)
  Verder wacht ik af tot het Midden-Oosten de door hun moslim-broeders en -zusters vermoorde westerlingen gaat herdenken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.