Zwaar gestoord Noord-Korea waarschuwt China voor “catastrofale consequenties” als sancties niet verdwijnen

Het knettergekke stalinistische dwergstaatje dreigt maar weer eens met oorlog. Niet tegen Amerika, dit keer, maar tegen haar belangrijkste bondgenoot, China.

Als je wilt weten hoe gek de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un precies is, nou, zoek niet verder. Deze malloot, die opgegroeid en onderwezen is in het Westen, dreigt nu zelfs China met oorlog. Let wel, China heeft Noord-Korea decennialang beschermd.

North Korea has warned China there will be “catastrophic consequences” to their bilateral relations if it ramps up economic sanctions against the authoritarian state.

De waarschuwing werd gepubliceerd door het Korean Central News Agency (KCNA). De auteur, ene Jong Phil, neemt het China onder meer kwalijk dat Beijing niets tegen Amerika zegt wat betreft de harde woorden van zowel president Trump als vice-president Pence. Vervolgens dreigt die Jong Phil dat China geconfronteerd zal worden met “catastrofale gevolgen” als het de sancties van de VS blijft steunen.

“If China keeps applying economic sanctions to the DPRK while dancing to the tune of the US after misjudging the will of the DPRK, it may be applauded by the enemies of the DPRK. But it should get itself ready to face the catastrophic consequences to its relations with the DPRK.”

Het meest vermakelijke hieraan is dat het Noord-Koreaanse regime helemaal niet kan overleven zonder steun van China. Dat is natuurlijk precies waarom Kim Jong Un nu gek wordt. Hij ziet zijn regime al in elkaar storten en wil er alles aan doen om dat te voorkomen. Helaas is er één probleem voor hem: China reageert normaal gesproken absoluut niet positief op dreigementen. Sterker nog, dan gooit Beijing het hoofd in de nek en wordt het juist agressiever.

Conclusie: de strategie van Amerika, die erop gericht is om China en Noord-Korea uit elkaar te drijven, werkt. Hoe meer druk Trump op China zet, hoe meer Beijing zich van Kim distantieert. Vervolgens wordt die laatste steeds bozer, wat China dan weer agressief maakt. Langzaam maar zeker helpt Kim zijn eigen regime dus om zeep.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Mees

  Trumpie niet te veel druk zetten op China.
  De grootste buitenlandse crediteur(staatsschuld) van de Verenigde Staten is China- $1,5 biljoen.
  Geen kattenpis….

  1. buitenbeentje

   Dat weet China ook, dus zullen ze liever Amerika te vriend houden als de failliete boedel van Un.

 2. poison

  Noord-Korea: Veel geschreeuw en weinig wol.

 3. Anna

  Sancties zijn het schandaligste wat men kan bedenken. Het is puur een bevolking kapot maken en laten uithongeren. Sancties moeten ten strengste worden verboden. Het is een vreselijke middeleeuwse methode om een land eronder te krijgen. Sancties hebben nog nooit enige zin gehad. Slechts ellende. Er moeten andere oplossingen worden gevonden. Dat geldt voor alle landen.

  1. Nasrani

   Hey Anna. Ben benieuwd welke andere oplossingen je in gedachten had? Noem eens een paar oplossingen die goed zijn voor de bevolking.

   1. Henk-Jansen

    Waarschijnlijk wil Anna gezellig een theekransje houden met de leiders van de VS, Rusland, China, Japan, Zuid- en Noord-Korea om zo Kim Jong Un te smeken of hij alsjeblieft wil stoppen met zijn kernwapenproject en het uitbuiten van zijn eigen bevolking. Nou zo werkt het niet, Anna. Wat mij betreft gaan ze zo lang mogelijk door met sancties tot het hele regime van Kim Jong Un in elkaar gedonderd is!

 4. hans-e-pans

  Een kat die zich in het nauw heeft gebracht kan rare sprongen maken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.